Czego brakuje w organizmie, gdy wypadają włosy? Tak naprawdę problemy z kondycją skóry, włosów i paznokci, w tym z nadmiernym wypadaniem włosów, bardzo często wiążą się z niedoborami pokarmowymi. Warto zwrócić uwagę na codziennie stosowaną dietę, a także na suplementację, która staje się w dzisiejszych czasach coraz popularniejsza. Nie powinna jednak zastępować podstawowej diety, lecz ją uzupełniać.
Spis treści
Czego brakuje w organizmie, gdy wypadają włosy?
W pierwszej kolejności należy skupić się na niedoborach witamin, ponieważ to właśnie one są najczęstsze. Nadmiernemu wypadaniu włosów sprzyja zwłaszcza brak:
- biotyny – znajduje się w żółtkach jaj, wątróbkach, szpinaku, pomidorach, marchewkach.
- niacyny – znajduje się w orzechach, jajkach, zbożach, rybach, mięsie, warzywach strączkowych.
- witaminy B2 (ryboflawiny) ryboflawiny – znajduje się w fasoli, mięsie, serach dojrzewających, mleku, wątróbkach.
- witaminy B5 (kwasu pantotenowego) – znajduje się w żółtkach jaj, nasionach i ziarnach, awokado, produktach zbożowych;
- witaminy B12 (kobalaminy) – znajduje się w mięsie, jajkach, owocach morza, nabiale, podrobach;
- witaminy D – jej synteza odbywa się w skórze po ekspozycji na promieniowanie słoneczne.
Jedynie ostatnia witamina należy do grona witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wszystkie wymienione wcześniej są tzw. witaminami z grupy B, które bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie. Można kupić je w formie pojedynczego suplementu diety (kompleks witamin z grupy B), jak również bardzo często znajdują się w składzie superfoods, czyli żywności o potwierdzonych klinicznie prozdrowotnych właściwościach i bogatym składzie. Przykładami superfoods są : Chlorella, Spirulina, młody, zielony jęczmień, jagody acai. Witaminę D należy natomiast suplementować przez całe życie, ponieważ nie ma dobrych źródeł pokarmowych, a jej synteza wewnątrz organizmu następuje w odpowiedzi na ekspozycję skóry na promieniowanie słoneczne. Na terenie Polski i wieku innych krajów Europejskich jest ona jednak niewystarczająca ze względu na charakterystyczny klimat tej strefy.
Sprawdź także: Hormony a wypadanie włosów.
Jeśli chodzi o składniki mineralne, wypadanie włosów może wiązać się z niedoborem:
- żelaza – znajduje się w wątróbkach, orzechach, kakao, rybach, tofu, płatkach owsianych;
- cynku – znajduje się w ostrygach, mięsie, jajkach, serach podpuszczkowych, grzybach, orzechach i nasionach;
- magnezu – znajduje się w bananach, orzechach, migdałach, kakao, zielonych warzywach liściastych, nasionach, kaszach;
- krzemu – znajduje się w ziołach takich jak pokrzywa czy skrzyp, otrębach pszennych, produktach pełnoziarnistych, w większości warzyw.
Zarówno wspomniane wyżej minerały, jak i witaminy uczestniczą w reakcjach na poziomie komórkowym, które wiążą się między innymi ze wzrostem włosa na etapie anagenu. W szczególności witaminy są koenzymami inicjującymi tego typu reakcje. Dodatkowo wszystkie wymienione wyżej składniki wzmacniają strukturę włosa i wygładzają ją. Dzięki nim włosy są silniejsze, mniej podatne na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych oraz nie elektryzują się. Co ważne, są na tyle silne i zdrowe, że nie wypadają w nadmiernych ilościach, lecz wyłącznie w swoim naturalnym rytmie. Należy bowiem wiedzieć, że umiarkowane wypadanie włosów jest zjawiskiem fizjologicznym i nie sposób całkowicie go zahamować.
Niedobór wody a wypadanie włosów
Czego brakuje w organizmie, gdy wypadają włosy, poza witaminami i minerałami? Jeśli taka sytuacja ma miejsce, warto zastanowić się nad dzienną podażą wody. Każdy człowiek zbudowany jest w 60-70% z wody, a poziom ten zależny jest od wieku. Przy niewystarczającej podaży wody i płynów w ciągu dnia włosy stają się suche, matowe i puszące. Odwodnienie prowadzi do kruchości i łamliwości włosów, a nowe rosną powoli. Warto zaznaczyć, że do puli spożywanych płynów nie powinno wliczać się alkoholu, kawy i herbaty – nie nawadniają one organizmu.
Kolagen i kwas hialuronowy
Kolagen jest naturalnym białkiem budulcowym organizmu człowieka – stanowi wręcz główne białko o takim działaniu, a jego synteza odbywa się w intensywny sposób do około 30. Roku życia. Po tym wieku obserwuje się pierwsze objawy związane z niedoborami kolagenu, takie jak bóle i sztywność stawów czy zmarszczki. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że niedobór kolagenu może prowadzić również do tak silnego osłabienia włosów, że po prostu zaczną one wypadać. Przy nadmiernym wypadaniu włosów brakować może również kwasu hialuronowego – w związku o silnym działaniu nawilżającym i higroskopijnym. Na szczęście zarówno kolagen, jak i kwas hialuronowy dostępne są w formie naturalnych suplementów diety, w pełni bezpiecznych dla organizmu.
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Matejunas A., Co zrobić, żeby włosy przestały wypadać?, 2020.
- Błecha K., Nadmierne wypadanie włosów – racjonalna fitoterapia i suplementacja diety, Postępy Fitoterapii, 22/2021.
- Kochman-Moskal E., Problem wypadania włosów po okresie jesienno-zimowym, Apteka Niezapominajka.
Zostaw komentarz