Aktualizacja: 13 kwietnia 2021
Trawa jęczmienna zyskuje coraz większą popularność, a na temat jej stosowania jako suplementu diety pojawiło się już w serwisie kilka informacji. Tym razem jednak proponujemy spojrzenie na młody jęczmień pod innym kątem, a mianowicie jako suplement szczególnie przydatny latem. Okazuje się, że roślina ta ma pewne właściwości, które są szczególnie cenne właśnie wtedy, kiedy jest najcieplej.
Spis treści
Trawa jęczmienna – wzrost
Żeby właściwie przedstawić temat, musimy najpierw podać krótkie objaśnienie fizjologii ziaren jęczmienia. W zasadzie wyglądają one tak samo, jak ziarniaki wszystkich traw i ich skład chemiczny jest dość zbliżony. Fakt, że jako suplement diety stosuje się właśnie jęczmień, wynika przede wszystkim z zawartości wysokich stężeń niektórych tylko składników. W suchym ziarniaku większość związków chemicznych przyjmuje formy nieaktywne. Byłyby na nic, gdyby nasiono zaczęło kiełkować, nie mając do tego sposobnych warunków. Bodźcem pobudzającym kiełkowanie są ciemność i wzrost wilgotności – warunki charakterystyczne dla niezbyt głębokiej warstwy gleby. Woda, jeden z najdoskonalszych rozpuszczalników, aktywuje całą kaskadę substancji chemicznych. Te zaś powodują przekształcanie skrobi, będącej materiałem zapasowym, w cukry proste i uruchomienie przemiany materii. Na razie nie wygląda to zbyt obiecująco, prawda? Jednak w jęczmieniu, podobnie jak w ludzkim organizmie, na przemianę materii składają się tysiące procesów, często zresztą wzajemnie przeciwstawnych. W takich właśnie warunkach dochodzi do uaktywnienia lub syntezy związków chemicznych, które mogą być przydatne także dla ludzi.
Trawa jęczmienna a wolne rodniki
Jeden z czynników, który stanowi największe zagrożenie dla homeostazy każdego bez wyjątku organizmu to tlen. Właśnie ten wszechobecny niemal pierwiastek działa z olbrzymią niszczycielską siłą na wiele związków chemicznych. Powoduje ich rozpad i wydzielenie się wielu niekorzystnych produktów. Mniejsza o szczegóły tego zjawiska, ponieważ to temat oddzielny. Natomiast faktem jest, że pewne formy tlenu (reaktywne), błyskawicznie wchodzą w reakcje chemiczne prawie z każdym związkiem. W efekcie powodują jego utlenianie.
Nie byłoby w tym może nic złego, gdyby nie fakt, że cząsteczki utlenione od zredukowanych różnią się nie tylko nazwą, ale kształtem, ładunkiem elektrycznym, właściwościami fizycznymi. Są to po prostu zupełnie inne związki, a zmiana w ich strukturze, choć tylko symboliczna, bardzo często nie tylko powoduje zatrzymanie konkretnego procesu biologicznego, ale wręcz wymusza zachodzenie innych, mniej korzystnych zjawisk.
Oczywiście nie dzieje się to natychmiast, bo organizm do pewnego momentu potrafi bronić się przed zagrożeniem. To właśnie punkt, do którego od początku zdążamy. Otóż zarówno w ziarniakach jęczmienia, jak i w ludzkim organizmie, proces ochrony przed utlenianiem wygląda bardzo podobnie. Różnica jest taka, że wzrost i rozwój w młodym jęczmieniu jest dużo szybszy niż procesy zachodzące w komórkach jakichkolwiek zwierząt. W tym również ludzi. Z tego z kolei wynika, że także mechanizmy obronne jęczmienia powinny być kilkadziesiąt do kilkuset razy skuteczniejsze. Tę właśnie właściwość można wykorzystać. Natomiast co jeszcze warte jest podkreślenia to fakt, że w jęczmieniu aktywacja mechanizmów obronnych zachodzi wyłącznie w ściśle określonych warunkach.
Konsekwencje dla człowieka
Dla Ciebie może mieć to konsekwencje o tyle istotne, że jeśli jęczmień kiełkował w nieodpowiednich warunkach, to suplementy diety z niego wyprodukowane nie będą miały zbyt dużej skuteczności. Nie można stymulować produkcji antyoksydantów inaczej niż w drodze naturalnego kiełkowania. Więc jeśli przymierzasz się do zakupu jęczmienia, to od razu odłóż najtańsze preparaty od producentów, co do których nie masz pewności, czy we właściwy sposób przeprowadzają proces pobudzania nasion do wzrostu.
Bogactwo substancji ochronnych
Podobnie jak w każdej dziedzinie życia, także w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi obecnością reaktywnych form tlenu, ochrona jest tym lepsza, im więcej różnych barier się stosuje. W młodym jęczmieniu zidentyfikowano kilkadziesiąt występujących w dużych stężeniach znanych antyoksydantów. To więcej, niż w jakiejkolwiek innej roślinie, a co szczególnie ważne, związki ochronne są wybitnie dobrze tolerowane przez ludzki organizm. Bierze się to stąd, że i u ludzi podobne substancje występują i działają. Natomiast proces ich produkcji jest wolniejszy, mniej wydajny. Dlatego w określonych sytuacjach należy rozpocząć przyjmowanie suplementów z przeciwutleniaczami. Jednym z takich wypadków jest właśnie rozpoczęcie sezonu wakacyjnego. Dlaczego? Tę zagadkę odsłonimy w drugiej części artykułu, do której lektury zapraszamy już teraz.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kawka K., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2017.
- Kawka K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2017.
- Wierzbicka I., Młody jęczmień, Food Forum, 4/2016.
Zostaw komentarz