Sproszkowany sok z młodego jęczmienia to bogate źródło niezbędnych i wysoko skoncentrowanych substancji odżywczych. Przyjmowany regularnie w formie suplementu diety uzupełnia zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy, witaminy i związki mineralne. Zawiera silne, naturalne przeciwutleniacze, w tym chlorofil oraz żywe enzymy. Coraz częściej zalicza się go do grona superfoods.
Spis treści
Sproszkowany sok z młodego jęczmienia – skład
Szacuje się, ilość żelaza w soku z zielonego jęczmienia jest 5-krotnie wyższa niż w szpinaku. Ponadto zawiera on istotne składniki mineralne takie jak magnez, potas, miedź, sód, mangan, wapń i cynk, które są pomocne w wyrównaniu niedoboru składników odżywczych związanego ze spożywaniem przetworzonych produktów. Po części dlatego młody, zielony jęczmień zaliczany jest do żywności funkcjonalnej. Dodatkowo sproszkowany sok z młodego jęczmienia zawiera błonnik pokarmowy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, pewną ilość białka, a także antyoksydanty. Pośród tych ostatnich najbardziej ceni się chlorofil – będący jednocześnie zielonym barwnikiem roślinnym, a także flawonoidy, sapanarynę i lutonarynę. Witaminami, które znajdują się w tym naturalnym suplemencie diety, są: witamina A, witamina C, witamina E oraz kompleks witamin z grupy B (zwłaszcza kwas foliowy oraz witamina B1).
Sproszkowany sok z młodego jęczmienia – działanie
Sproszkowany sok z młodego jęczmienia jest suplementem diety uzupełniającym niedobory pokarmowe, a więc będącym idealnym uzupełnieniem diety każdego człowieka. Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, zmniejsza poziom oksydacji cząsteczek cholesterolu LDL i obniża jego stężenie we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych poprzez likwidację wolnych rodników tlenowych oraz może wpływać na spowalnianie procesów starzenia się organizmu. Jest rekomendowany każdej osobie ze słabą odpornością i tendencją do częstych infekcji, ponieważ reguluje procesy immunologiczne. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego przeciwdziała przewlekłym zaparciom i korzystnie wpływa na bakteryjną florę jelitową. Jest wręcz prebiotykiem dla dobroczynnych bakterii zasiedlających jelita. Omawiany suplement diety może wspierać odchudzanie się, ponieważ hamuje odczuwanie głodu oraz przyspiesza metabolizm.
Sproszkowany sok z młodego jęczmienia jest również cenionym suplementem kosmetycznym. Jego stosowanie nawilża i regeneruje skórę, co wiąże się głównie ze znaczną zawartością witamin i minerałów. Coraz chętniej młody jęczmień dodawany jest do kosmetyków, jednak absolutnie nie należy zapominać o znaczeniu jego podaży do ustnej i tym samym wspieraniu skóry od środka.
Sproszkowany sok z młodego jęczmienia – przeciwwskazania
Mimo że sproszkowany sok z młodego jęczmienia uznawany jest za naturalny i bezpieczny suplement diety, nie sprawdzi się w przypadku każdego konsumenta. Podstawowymi przeciwwskazaniami do jego suplementacji są:
- ciąża i okres karmienia piersią – głównie ze względu na brak wystarczających badań naukowych potwierdzających wpływ jęczmienia na rozwój płodu i laktację;
- jednoczesne przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych – sproszkowany sok z młodego jęczmienia jest bogatym źródłem witaminy K, która wpływa na procesy krzepnięcia krwi i może wchodzić w interakcję z przyjmowanymi lekami;
- przewlekła niewydolność nerek;
- alergia na młody jęczmień – co zdarza się jednak bardzo rzadko.
Przy alergiach na inne zboża przed użyciem młodego jęczmienia warto wykonać próbę uczuleniową. Jeśli po spożyciu jednej dawki pojawią się i nieprzyjemne dolegliwości trawienne, suplement należy odstawić.
Jak suplementować sproszkowany sok z młodego jęczmienia?
Sproszkowany sok z młodego jęczmienia wystarczy rozmieszać dokładnie z wodą i pić na przykład jako dodatek do śniadania czy po obiedzie. Równie dobrze można jednak dodawać go do jogurtów, owsianek, sałatek, a także przyrządzać z niego pyszne i wartościowe koktajle. Prosty przepis na jęczmienne smoothie obejmuje następujące składniki:
- 2 dojrzałe i duże banany;
- garść szpinaku młodego;
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy;
- dawka młodego jęczmienia rekomendowana przez producenta;
- kawałek jabłka i kawałek gruszki.
Wszystkie składniki wystarczy umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowane smoothie może nawet zastąpić drugie śniadanie.
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kawka K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2017.
- Pelc J., Zielony jęczmień, Specjalistyczny Portal dla Dietetyków, luty 2017.
Zostaw komentarz