Aktualizacja: 12 czerwca 2023
Młody jęczmień, zwany również zielonym jęczmieniem lub trawą jęczmienną, to produkt zaliczany do grona superfood, czyli żywności o cennym, bogatym składzie i potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Stanowi jeden z chętniej wybieranych suplementów diety w dzisiejszych czasach. Co warto o nim wiedzieć?
Spis treści
Młody jęczmień – czym jest?
Młody jęczmień to trawa zbożowa bogata przede wszystkim w chlorofil, ale i wiele innych cennych składników. Mianem tym określamy niedojrzałe pędy jęczmienia zwyczajnego, powszechnie uprawianego w wielu krajach na całym świecie. Młody jęczmień dostępny jest w postaci suplementów diety, zwykle jako sok z młodego jęczmienia lub tabletki do połykania.
Jak każda z traw, tak i młody jęczmień wyróżnia się wysoką wartością odżywczą pod względem witamin i minerałów. Co istotne, nie zawiera agresywnych lektyn oraz glutenu w przeciwieństwie do ziarna jęczmienia. Jest więc dobrze tolerowany przez organizm człowieka, bezpieczny, nie wywołuje działań niepożądanych.
Młody jęczmień – skład
W trawie zbożowej znajduje się:
- enzym SOD (dysmutazy ponadtlenkowej), którego niedobór obserwuje się u osób pacjentów chorujących na nowotwory;
- mukopolisacharydy, które znajdują się także w Spirulinie, a które wykazują działanie przeciwzapalnie.
SOD występuje we wszystkich zielonych warzywach i algach, które są jednocześnie zasobne w chlorofil. Pozostałe cenne składniki młodego jęczmienia:
- pełen pakiet niezbędnych aminokwasów;
- składniki mineralne – zwłaszcza cynk, selen, krzem, fosfor, potas, wapń, jod, chrom, magnez;
- NNKT niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – zwłaszcza kwas linolowy i kwas linolenowy;
- witaminy z grupy B;
- witamina C;
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witamina A, witamina K, witamina E;
- chlorofil;
- błonnik pokarmowy;
- beta-karoten;
- węglowodany złożone;
- polifenole.
To skarbnica zarówno związków odżywczych, jak i tych o działaniu antyoksydacyjnym.
Właściwości zdrowotne młodego jęczmienia
Młody jęczmień może zmniejszać tempo utleniania cholesterolu w szczególności u palaczy, jak również może:
- chronić naczynia krwionośne osób chorych na cukrzycę typu 2;
- zmniejszać skutki stresu;
- działać antynowotworowo, antyzapalnie i antyoksydacyjnie;
- poprawiać przepływ krwi i trawienie;
- wpływać na detoksykację organizmu – wspiera proces oczyszczania organizmu z toksyn.
Z powodu zawartości SOD, silnego antyoksydantu, który znajduje się również w ludzkim organizmie, młody jęczmień może być pomocny w leczeniu chorób przewlekłych. Wymagane są jednak dalsze badania w tym kierunku. Udowodniono, że regularne spożywanie młodego jęczmienia:
- odżywia organizm, uzupełnia niedobory pokarmowe i przeciwdziała anemii;
- obniża poziom cholesterolu LDL w organizmie i pomaga utrzymać stały poziom glikemii w ciągu dnia;
- oczyszcza jelita, usuwając z nich złogi i resztki pokarmowe, a także poprawiając trawienie;
- redukuje tkankę tłuszczową i przyspiesza proces odchudzania;
- zmniejsza napady głodu w ciągu dnia;
- poprawia samopoczucie i dodaje energii;
- poprawia kondycję skóry, zwłaszcza trądzikowej i problematycznej;
- łagodzi objawy gastryczne, w tym dolegliwości bólowe żołądka.
Po młody jęczmień może sięgać każda osoba, która chce zadbać o swoje zdrowie, samopoczucie i urodę. Praktycznie jedynym przeciwwskazaniem jest alergia na jęczmień i nadwrażliwość pokarmowa, jako że jęczmień jest dość mocno alergizującą rośliną. Osoby unikające błonnika w diecie powinny skonsultować chęć przyjmowania młodego jęczmienia z lekarzem lub dietetykiem.
Młody jęczmień – skutki uboczne
Przyjmowanie młodego jęczmienia jest całkowicie bezpieczne, jeśli konsument nie wykazuje alergii na to zboże. Jednak długotrwałe przyjmowanie suplementu może skutkować rozwolnieniem, nudnościami oraz dyskomfortem w obrębie brzucha, głównie ze względu na szybką poprawę trawienia. Na początku suplementacji mogą również pojawić się zmiany skórne (zmiany trądzikowe lub innego rodzaju wysypki), co niemal nieodłącznie wiąże się z procesem oczyszczania organizmu z toksyn i jest zjawiskiem całkowicie fizjologicznym. Objawy detoksykacji ustąpią po 3-4 dniach, gdy ustrój pozbędzie się nadmiaru toksyn.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wierzbicka I., Młody jęczmień – tajemnicza trawa o domniemanych walorach zdrowotnych, Food Forum, 4/2016.
- Kawka K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2017.
- Pelc J., Zielony jęczmień, Specjalistyczny Portal dla Dietetyków, luty 2017.
Zostaw komentarz