Aktualizacja: 24 marca 2021
Jeśli jesteście Państwo na naszej stronie, to zapewne macie już świadomość, że picie napojów energetycznych jest pozbawione sensu i może prowadzić tylko do mniej lub bardziej poważnych chorób. Tymczasem są lepsze, a co ważniejsze również bezpieczne, sposoby dodania sobie energii. Jednym z nich może być młody jęczmień.
Spis treści
Mit czy fakt – energia z zielonego jęczmienia?
Przede wszystkim należy od razu zaznaczyć, że zanim w ogóle przeprowadzono jakiekolwiek badania nad trawą jęczmienną, ta już była uznawana za produkt dodający energii. Brało się to jednak z bardzo prostej obserwacji. Trawa jęczmienna błyskawicznie rośnie, a to dla wielu było równoznaczne z olbrzymią energią. To nie do końca tak. Mechanizmy wzrostu u roślin i ludzi są inne, więc takie porównywanie nie jest ze sobą zbieżne, jednak jest coś na rzeczy.
Szybki wzrost wymaga sporej ilości substancji odżywczych i sprawnego mechanizmu ich przetwarzania. Nie ma co się łudzić, że nagle z łyżeczki lub dwóch suszonego soku z trawy jęczmiennej bierze się wiele energii. Tak nie jest. Prawdą jednak będzie, że jęczmień pozwala odzyskać energię, ograniczając jej marnotrawienie. Schemat przemian biochemicznych w ludzkim organizmie jest tak skomplikowany, że nie ma sensu nawet próbować go rozpisać, za to pewne jest, że łatwo zakłócić przynajmniej niektóre z reakcji i wtedy spora część energii będzie zużywana na naprawienie błędu.
Przy takim podziale komórki, do którego w ludzkim organizmie dochodzi bezustannie, aż 30% energii ulega zużyciu na naprawę różnego rodzaju błędów pojawiających się po drodze. Tych akurat nie da się uniknąć, ale już efekty zakwaszenia można jak najbardziej ominąć właśnie na przykład dzięki zielonemu jęczmieniowi. Zawarte w nim substancje skutecznie eliminują niesparowane protony (jony wodorowe) i dzięki temu organizm ma więcej energii na ważniejsze czynności niż ich usuwanie własnymi siłami.
Energia nie bierze się z witamin, ale…
Witaminy nie dodają energii, ponieważ nie zawierają wiązań o wysokiej energii. Za to ich obecność jest niezbędna w procesach energetycznych organizmu. To witaminy w sporej mierze decydują o tym, czy komórki uwalniają energię równomiernie. Także o tym, czy związki energetyczne, ATP i ADP, ulegną wykorzystaniu z maksymalną efektywnością. Jeśli witamin brakuje, organizm wprawdzie nadal pewną ilość energii produkuje – bo musi – ale jest ona niewielka i zwykle szybciej się marnuje. Odpowiednia porcja witamin i minerałów może ustawić prawidłowy przebieg szlaków metabolicznych, dzięki czemu będą one synchronizowały się ze sobą. Co to oznacza?
W ludzkim organizmie produkty jednego szlaku metabolicznego często są substratami innego. Zatem odpowiednie czasowe i przestrzenne skoordynowanie procesów pozwala na oszczędzanie energii. Podobnie jest w handlu: jeśli produkcja i sprzedaż są zsynchronizowane, dają duży zysk. Jednak jeśli coś musi leżeć w magazynie, zanim zrobi się miejsce w sklepie, to firma odnotowuje straty. Ludzki organizm działa podobnie.
Dlaczego młody jęczmień?
Trawa jęczmienna lub sproszkowany sok z młodego jęczmienia są niezwykle bogate przede wszystkim w enzymy ochronne i witaminy charakterystyczne dla etapów szybkiego wzrostu. Substancje te mają przede wszystkim ograniczać powstawanie i działanie szkodliwych związków ubocznych z syntez organicznych. Ich utylizacja normalnie pochłania olbrzymią ilość energii. Natomiast suplementacja diety młodym jęczmieniem sprawia, że organizm ma więcej zasobów energetycznych, których nie musi zużywać na tak ważny proces jakim jest detoksykacja. Efekt?
Będziecie Państwo mieli więcej sił do pracy, nauki czy innych codziennych aktywności. Pełnia energii wynika bowiem nie tylko z wysokiej podaży związków energetycznych. Aby być pełnym sił, należy przede wszystkim ograniczać marnotrawienie energetyczne, które w dodatku bardzo obciąża system obronny organizmu.
Zobacz również: Sok czy napój z suszu? Jaką formę jęczmienia warto wybrać?
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Kompleks polisacharydowy jagód Goji jako element fitoterapii – przegląd literatury, Postępy Fitoterapii, 4/2014.
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
- Marosz A., Owoce jagody goji (Lycium barbarum i Lycium chinense) – nowe możliwości dla ogrodnictwa czy zagrożenie dla konsumentów?, Annales Horticulturae, 1/2017.
- Wirkijowska A., Rzedzicki Z., Sobota A., Sykut-Domańska E., Zarzycki P. Bartoszek K., Kuzawińska E., Jęczmień w żywieniu człowieka, Polish Journal of Agronomy, 25/2016.
Zostaw komentarz