Aktualizacja: 23 marca 2022
Omega 9 to kwasy tłuszczowe zaliczane do NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Jednak znajdują się w tej grupie warunkowo, ponieważ organizm jest w stanie samodzielnie je wytworzyć z kwasów Omega 3 i Omega 6. Kwasy Omega 9 posiadają charakterystyczną budowę, w której ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy dziewiątym od końca atomie węgla łańcucha węglowodorowego.
Omega 9 – źródła
Najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 9 są oleje roślinne, zwłaszcza olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy olej z orzeszków ziemnych. Nieco mniejsze ilości Omega 9 znajduje się w oleju z otrębów ryżowych czy w oleju sezamowym, zaś jedynie 30% w oleju słonecznikowym. Jednocześnie należy pamiętać, że wszystkie oleje spożywa się w postaci surowej, czyli bez obróbki termicznej zmniejszającej zawartość ważnych składników odżywczych.
Wiedząc, że organizm jest w stanie wyprodukować pewne ilości Omega 9 z pozostałych nienasyconych kwasów tłuszczowych, warto wiedzieć, w jakich produktach spożywczych się one znajdują. Będą bowiem substratem do produkcji Omega 9. Największe ilości kwasów tłuszczowych Omega 3 znajdziemy w tłustych rybach, zwłaszcza łososiu, sardynkach i makreli, a także w owocach morza, siemieniu lnianym i orzechach. Z kolei Omega 6 znajduje się w oleju sojowym, oleju słonecznikowym, pestkach dyni, pestkach słonecznika, ziarnach sezamu oraz awokado.
Omega 9 – właściwości zdrowotne
Swoją rolę kwasy tłuszczowe Omega 9 mogą pełnić jedynie w odpowiednich proporcjach z pozostałymi kwasami tłuszczowymi NNKT. Odpowiadają między innymi za:
- obniżanie poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL;
- zmniejszanie ryzyka rozwoju wielu przewlekłych chorób, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze;
- poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego poprzez zwiększanie elastyczności naczyń krwionośnych i przepływu krwi;
- działanie antyoksydacyjne, a więc zmniejszanie ilości wolnych rodników w organizmie;
- budowę błon neuronalnych, co ma kluczowe znaczenie dla rozwoju płodu i dziecka;
- ograniczenie utraty wody przez skórę, co wpływa pozytywnie na jej kondycję i wygląd zewnętrzny.
Kwasy Omega 3 6 9 można kupić jako jeden suplement diety. Przyjmuje się go około 15 minut przed posiłkiem zawierającym tłuszcze. Jednocześnie decydując się na suplementację kwasów Omega powinno się ograniczyć spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, takich jak smalec czy tłuste mięsa. Rekomenduje się także unikanie smażenia jako obróbki termicznej pokarmów. Uznaje się, że dzienne zapotrzebowanie na kwas Omega 9 można pokryć spożywając 2 łyżki wysokiej jakościowo oliwy z oliwek.
Zależność kwasów tłuszczowych Omega 3 6 9
Od dawna wiadomo, że poszczególne kwasy tłuszczowe powinny być spożywane w odpowiednich proporcjach, ponieważ w innym wypadku zwiększają poziom wolnych rodników w organizmie i mogą przyczyniać się do pogorszenia stanu zdrowia. W diecie przeciętnego mieszkańca Polski znajduje się znacznie więcej Omega 6 niż Omega 3, ponieważ przeważa spożycie dań smażonych na olejach niż spożycie wartościowych ryb i owoców morza. Zachowanie proporcji między tymi związkami jest więc trudne, tym bardziej, że powinna wynosić ona 1:5. Przekładając to na praktykę 1 łyżka oleju bogatego w Omega 6 powinna być spożyta wraz z 5 łyżkami Omega 3. Zwiększenie spożycia Omega 6 zaburza szlak metaboliczny drugiego związku, zakłócając jego pozytywne działanie i zwiększając ryzyko stanu zapalnego.
W przypadku Omega 9 sytuacja wygląda zupełnie inaczej, ponieważ jednonienasycone kwasy tłuszczowe mają inny szlak metaboliczny. Dlatego bez względu na spożytą ich ilość nie dojdzie do negatywnych zjawisk wewnątrzustrojowych. Tutaj omawia się wpływ kwasów tłuszczowych na przepuszczalność błon komórkowych. Omega 3 6 zwiększają ją, natomiast Omega 9 zmniejszają. W celu utrzymania wewnętrznej równowagi, zaleca się spożywanie ich w stosunkowo równych proporcjach.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bałasińska B., Jank M., Kulasek G., Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne, 9/2010.
- Szczepańska D., Bryndal I., Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów omega 3-6-9, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 494/2017.
- Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Chemik, 2/2014.
Zostaw komentarz