Aktualizacja: 16 marca 2022
Najzdrowszy tłuszcz do smażenia powinien nie tylko nie szkodzić zdrowiu, ale również dobrze smakować i nie zmieniać walorów potrawy. Niestety, wciąż wiele osób nie wie, na czym powinno się smażyć. Wybiera się szkodliwe tłuszcze, które w wysokich temperaturach wytwarzają niebezpieczne dla zdrowia związki. Warto mieć w domu przynajmniej jeden rodzaj tłuszczu, na którym bezpiecznie i bez obaw będziemy mogli smażyć swoje ulubione produkty.
Spis treści
Najzdrowszy tłuszcz do smażenia
Najlepszymi tłuszczami do smażenia są:
- olej rzepakowy – jednak smażenie powinno być krótkie. Nie nadaje się do długotrwałej obróbki oraz do głębokiego smażenia;
- olej kokosowy – można wykorzystać go nawet do długotrwałej obróbki. Jest stabilny termicznie i nie utlenia się w trakcie smażenia. Dodatkowo nie ma w swoim składzie cholesterolu;
- masło klarowne – cechuje się wysoką temperaturą dymienia i jest odporny na działanie wysokich temperatur. Nadaje się nawet do długotrwałego smażenia na głębokim tłuszczu;
- smalec – posiada w składzie niską zawartość kwasów wielonienasyconych, jednak wciąż wyższą niż masło klarowne czy olej kokosowy;
- oliwa z oliwek – najpopularniejszy wybór, na temat którego wciąż krąży wiele mitów i plotek. Wyjaśniamy: oliwa z oliwek idealnie nadaje się do smażenia, jednak nie na głębokim tłuszczu i nie długotrwałego.
Nawet pomimo zastosowania zdrowszych alternatyw do smażenia – tego typu obróbka termiczna wciąż nie należy do najzdrowszych. Czas od czasu z pewnością smażone danie nie zaszkodzi naszemu zdrowiu, jednak sprawa wygląda zupełnie inaczej, jeśli smażymy kilka razy w tygodniu. Regularne spożywanie smażonych potraw (nawet na zdrowszych tłuszczach) skutkuje wzrostem ryzyka nadwagi i otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, problemów skórnych i wielu innych.
Decyzja o odpowiednim oleju zależy również od tego, czy chcemy smażyć na płytkim oleju czy na głębokim. To pierwsze jest procesem krótkotrwałym, najlepszym wyborem będą więc oleje rafinowane bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrze sprawdzi się więc np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Natomiast do smażenia głębokiego wybierajmy oleje o dużej stabilności termicznej – masło klarowne czy olej kokosowy.
Jakich olejów do smażenia należy unikać?
Do smażenia nie nadają się przede wszystkim oleje:
- lniany;
- sojowy;
- słonecznikowy;
- kukurydziany;
- z pestek winogron;
- z orzecha włoskiego;
- sezamowy;
- krokoszowy;
- z nasion dyni.
Przede wszystkim nie należy również stosować do smażenia margaryny. Produkty te zawierają zazwyczaj dużą dawkę kwasów tłuszczowych trans pochodzenia przemysłowego. W związku z dużą zawartością kwasów wielonienasyconych, w wyższych temperaturach (które mają miejsce podczas obróbki termicznej) oleje te ulegają szkodliwym przemianom. Jeśli więc chcemy sięgnąć po niezwykle smaczny olej lniany, należy spożyć go bez obróbki termicznej. Przykładowo – dodając odrobinę do sałatki lub bigosu.
Alternatywy smażenia
Jak wspomniano wcześniej, smażenie nie koniecznie jest zdrową metodą przygotowywania posiłków – nawet, jeśli smażymy na tłuszczach, które się do tego nadają. Raz na jakiś czas możemy bez obaw przygotowywać dania w ten sposób, ale zalecamy zdrowsze alternatywy: gotowanie, duszenie na parze, pieczenie w piekarniku czy nawet grillowanie (w odpowiedni sposób). Jeśli jednak koniecznie chcemy zjeść smażone, być może dobrą opcją będzie zakup wysokiej jakości patelni, która nie przywiera i umożliwia smażenie bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Mięso czy rybę możemy również zawinąć w papier do pieczenia i w takiej postaci usmażyć. Jeśli lubimy dodatek oleju, dobrze jest zaopatrzyć się w patelnię grillową. Wówczas nadmiar tłuszczu spływa do specjalnych wgłębień i nie jest wsiąkany przez produkt spożywczy.
Podsumowanie
Podsumowując, do smażenia nie nadają się oleje i tłuszcze nierafinowane. Znacznie lepiej sprawdzą się jako dodatek do dań i nie powinny podlegać obróbkom termicznym. Istnieje wiele bezpiecznych tłuszczów, nadających się do smażenia i to po nie należy sięgać w przypadku tej metody kulinarnej. Jeśli możemy, decydujmy się na inne sposoby przyrządzania posiłków. Jednak sporadyczne smażenie z pewnością nie wpłynie negatywnie na zdrowie. Wszystko jest dla ludzi, lecz w odpowiednich ilościach.
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo wyłącznie sprawdzone, najwyższej jakości oleje, m.in. olej arganowy, olej konopny, olej kokosowy i olej z czarnuszki. Zawierają substancje takie jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), omega 3 ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Płuciennik E., Kita A., Porównanie właściwości mieszaniny oleju rzepakowego z wysokooleinowym słonecznikowym podczas smażenia, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu spożywczego, 1/2012.
- Korzeniowska-Ginter R., Czarniecka-Skubina E., Wykorzystanie tłuszczów do przygotowywania potraw smażonych w warunkach domowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2012.
- Kmiecik D., Korczak J., Tłuszcze smażalnicze – jakość, degradacja termiczna i ochrona, Nauka Przyroda Technologie, 2/2010.
- Rutkowska J., Jaworska D., Stabilność przeciwutleniająca i jakość sensoryczna jako kryteria przydatności olejów rafinowanych do smażenia, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1/2006.
Zostaw komentarz