Aktualizacja: 4 marca 2025
Najlepsze kwasy Omega dla dzieci to takie związki tłuszczowe, które znajdują się naturalnie w rożnych produktach spożywczych i które należy dostarczać organizmowi już od pierwszych dni życia. Wówczas są pobierane przez dziecko podczas karmienia piersią. W późniejszym wieku ich podaż odbywa się wraz z dietą bądź starannie dobraną suplementacją.
Spis treści
Najlepsze naturalne kwasy Omega dla dzieci
Zdecydowanie najlepszymi kwasami tłuszczowymi Omega 3 6 9 dla dzieci (i osób dorosłych) są te, które mają naturalne pochodzenie. Nic nie zastąpi naturalnych źródeł żywności, w których znajdują się największe ilości tych substancji. Zatem ewentualna suplementacja może wspierać dietę podstawową, lecz nie ją zastępować. Za dobre źródła niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega uznaje się miedzy innymi:
- oleje roślinne – chcąc zwiększyć podaż w diecie Omega 3, najlepiej podawać dziecku olej lniany, olej lnianki siewnej lub olej z orzechów włoskich. W większości pozostałych olejów roślinnych przeważa zawartość kwasów Omega 6 oraz Omega 9;
- algi – takie jak Spirulina, Chlorella, Wakame czy Nori są bardzo dobrym źródłem cennych kwasów tłuszczowych;
- ryby – w szczególności tłuste ryby morskie, takie jak sardynki, śledzie czy łososie;
- owoce morza – wszelkiego rodzaju krewetki, kalmary, ośmiornice, mule, małże i wiele innych mają w sobie dużo składników mineralnych oraz kwasy tłuszczowe Omega;
- orzechy, nasiona, pestki – to właśnie z nich tłoczy się oleje bogate w NNKT, zatem surowce te, jako ich źródła, również będą zawierać spore ilości kwasów tłuszczowych Omega;
- zielone warzywa liściaste oraz fasola i soczewica.
Co istotne, wszelkie oleje roślinne powinny być tłoczone na zimno i nierafinowane. W innym razie proces rafinacji eliminuje większość substancji odżywczych, przez co olej staje się mniej wartościowy.
Zobacz również: Najzdrowsze oleje tłoczone na zimno.
Najlepsze kwasy Omega dla dzieci – jakie wybrać?
Jeżeli u dziecka podstawowa dieta nie dostarcza wystarczających ilości kwasów tłuszczowych Omega, warto rozważyć ich suplementację. Co ważne, takie suplementy diety powinny mieć raczej formę płynną, ponieważ dzieci nierzadko mają trudność w przełykaniu większych kapsułek. Pojawia się ryzyko zakrztuszenia i zachłyśnięcia. W przypadku przyjmowania jednego produktu przez osoby dorosłe i dziecko, można przekuć kapsułkę i podać dziecku na łyżeczce w płynnej formie. Ogromną zaletą olejów roślinnych jest również to, że można z łatwością przemycić je w podstawowej diecie, dodając je do sałatek, surówek, obiadków, smoothies, jogurtów czy innych dań.
Jakie kwasy Omega sprawdzą się jednak najlepiej? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na ich rodzaj. W diecie każdego człowieka liczy się odpowiednia proporcja pomiędzy kwasami Omega 3, a Omega 6 i 9. Z reguły wynosi ona co najmniej 5:1 dla przewagi Omega 3. Dlatego jako suplement diety dla dziecka warto kupować te oleje, w których przeważa Omega 3, ewentualnie można kupić czysty, wyizolowany Omega 3 w płynie (podaje się go wówczas pipetą, kropiąc go bezpośrednio do jamy ustnej dziecka, mieszając te krople z miodem lub dodając je do jogurtu). Dziecko potrzebuje w szczególności kwasów DHA.
Ostatnią kwestią jest wysoka jakość suplementu diety. Należy więc sprawdzić, czy produkt jest wolny od zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie i pestycydy. Warto wybierać produkty, które posiadają certyfikaty jakości – każdy producent najczęściej udostępnia taką informację na stronie swojego sklepu. Warto unikać suplementów diety zawierających w swoim składzie zbędne dodatki, takie jak sztuczne barwniki, aromaty czy substancje konserwujące. Produkt nie powinien być też testowany na zwierzętach. Jeśli wybieramy oleje roślinne lub Omega 3 w kroplach, suplement powinien znajdować się w ciemnej, szklanej buteleczce.
Kwasy Omega – co to jest?
Do grona kwasów tłuszczowych Omega zaliczamy kwasy Omega 3, 6 oraz 9. Omega 3 są następujące:
- kwas alfa-linolenowy (ALA);
- kwas eikozapentaenowy (EPA);
- kwas dokozaheksaenowy (DHA);
Podobnie jak kwasy tłuszczowe Omega 3, kwasy Omega 6 zawierają w swojej cząsteczce wiązanie podwójne. Pierwsze z nich (licząc od końca łańcucha węglowego) lokuje się na szóstym atomie węgla. Do grona Omega 6 należą:
- kwas gamma-linolenowy (GLA);
- kwas arachidonowy (AA);
- kwas linolowy (LA).
Cechą typową dla kwasów tłuszczowych Omega 9 jest natomiast obecność wiązania przy dziewiątym atomie węgla. Takimi związkami są m.in.:
- kwas oleinowy;
- kwas elaidynowy.
Kwasy Omega 3 posiadają w swojej cząsteczce wiązanie podwójne na trzecim atomie węgla. Za najbardziej wartościowe uznaje się właśnie je, choć organizm na każdym etapie życia potrzebuje wszystkich trzech grup kwasów tłuszczowych w odpowiednich proporcjach.


Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Sąsiadek W., Michalski J., Ulatowski P., Charakterystyka nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 542/2018.
- Szczepańska D., Bryndal I., Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 494/2017.
- Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M., Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69/2015.
Zostaw komentarz