Aktualizacja: 3 marca 2025
Kwasy Omega dla dzieci nadpobudliwych mogą być skutecznym i naturalnym rozwianiem. Udowodniono, że są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego (zarówno ośrodkowego układu nerwowego, jak i obwodowego układu nerwowego). Ten zaś nadzoruje m.in. zachowanie, emocje, samopoczucie. Ewentualną suplementację warto rozważyć wspólne z lekarzem prowadzącym.
Kwasy Omega
Kwasy Omega to istotne w kontekście funkcjonowania ludzkiego organizmu organiczne związki chemiczne z grona substancji tłuszczowych. Dzieli się je na 3 podgrupy:
- Omega 3;
- Omega 6;
- Omega 9.
NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które w swojej cząsteczce posiadają wiązanie podwójne na trzecim atomie węgla (licząc od końca łańcucha węglowego), nazywmy potocznie kwasami tłuszczowymi Omega 3. Przykładami tego typu kwasów są:
- kwas alfa-linolenowy (ALA) – występuje w największych ilościach w orzechach włoskich, oleju lnianym i nasionach lnu;
- kwas eikozapentaenowy (EPA) – znaleźć go można głównie w algach i rybach, które się nimi żywią;
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) – występuje w algach oraz rybach i owocach morza, które się nimi żywią.
Podobnie jak kwasy tłuszczowe Omega 3, kwasy Omega 6 zawierają w swojej cząsteczce wiązanie podwójne. Pierwsze z nich (licząc od końca łańcucha węglowego) znajduje się na szóstym atomie węgla. Przykładami kwasów tłuszczowych Omega 6 są:
- kwas gamma-linolenowy (GLA) – w największych ilościach znaleźć go można w oleju z ogórecznika lekarskiego, oleju z czarnej porzeczki oraz oleju z wiesiołka, a także w Spirulinie;
- kwas arachidonowy (AA) – występuje między innymi w orzechach arachidowych, algach (w tym w Spirulinie i nori);
- kwas linolowy (LA) – znajduje się w oleju z pestek winogron, oleju kukurydzianym, oleju sojowym, oleju z wiesiołka.
Cechą charakterystyczną kwasów tłuszczowych Omega 9 jest z kolei obecność wiązania przy dziewiątym atomie węgla. Przykładami kwasów Omega 9 są:
- kwas oleinowy – znajduje się m.in. w oleju z orzechów ziemnych (olej arachidowy), oleju z otrębów ryżowych i oleju sezamowym;
- kwas elaidynowy – znajduje się w wielu olejach roślinnych.
Warto zaznaczyć, że nie wszystkie wyżej wymienione kwasy tłuszczowe są zdrowe i wartościowe dla organizmu. Kwasy Omega naturalnie występują w organizmie każdego człowieka. Wspierają florę jelitową i kondycję skóry, warunkują prawidłowe przekaźnictwo nerwowe, budują błony komórkowe niemal wszystkich komórek ustroju. Ich niedobór uzupełnia się poprzez świadome dostarczanie wysokiej jakości suplementów diety.
Zobacz również: Najzdrowsze oleje tłoczone na zimno.
Kwasy Omega dla dzieci nadpobudliwych
Badania udowodniły, że suplementacja kwasami tłuszczowymi Omega może poprawić zachowanie dzieci z ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi) oraz innymi rodzajami nadpobudliwości, ponieważ mają one zdolność łagodzenia objawów takich jak impulsywność i trudności z koncentracją. W szczególności kwas DHA wspiera rozwój mózgu i może poprawiać funkcje poznawcze, takie jak pamięć i zdolności uczenia się. Suplementacja może ponadto pomóc w redukcji objawów emocjonalnych, takich jak lęk i depresja, co może być korzystne dla dzieci z ADHD i nie tylko. Coraz powszechniej sprawdza się działanie tych kwasów u pacjentów neurologicznych i psychiatrycznych.
Bardzo ważne jest jednak, aby taka suplementacja miała charakter systematyczny. Kwasy Omega przyjmuje się codziennie w odpowiednich dawkach ustalonych wspólnie z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Pierwsze efekty zostaną zauważone dopiero po kilku tygodniach takiej praktyki, co ma miejsce jednak w przypadku każdej suplementacji. Rodzice powinni sięgać wyłącznie po kwasy Omega najwyższej jakości. U małych dzieci w grę wchodzą jedynie Omega 3-6-9 w formie płynnej, aby zmniejszyć ryzyko ewentualnego zakrztuszenia się kapsułką.


Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Sąsiadek W., Michalski J., Ulatowski P., Charakterystyka nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 542/2018.
- Szczepańska D., Bryndal I., Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 494/2017.
- Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M., Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69/2015.
Zostaw komentarz