Kolagen do picia
Kolagen do picia

Kwasy Omega dla dorosłychKwasy Omega dla dorosłych powinny być stałym elementem codziennej diety, bez względu na to, czy będą mieć formę suplementu diety, czy może będą pochodziły z produktów spożywczych. To związki chemiczne zaliczane do lipidów, których odpowiednia podaż jest niezbędna do zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego oraz urody. Tak naprawdę są istotne od momentu użycia płodowego, aż do późnej starości.

Kwasy Omega dla dorosłych – charakterystyka

Kwasy Omega dzieli się na dwie podstawowe grupy i są to kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz kwasy tłuszczowe Omega 6. Nazewnictwo wiąże się z ich budową chemiczną: w rodzinie Omega 3 pierwsze wiązanie podwójne występuje przy 3 atomie węgla od metylowego końca łańcucha, natomiast w rodzinie Omega 6 – przy 6 atomie węgla licząc od metylowego końca łańcucha. Oba są jednak niezmiernie ważne dla zachowania zdrowia. Kluczem jest, aby były dostarczane organizmowi w odpowiednich proporcjach. Zalecana proporcja Omega 3 do Omega 6 wynosi 5:1 z przewagą dla tych pierwszych. Niestety współcześnie powszechnie obserwuje się nadmierne spożycie Omega 6 przy niewystarczającym spożyciu Omega 3, co może skutkować różnymi problemami zdrowotnymi, w tym nasilaniem stanów zapalnych.

Kwasy tłuszczowe Omega 3 to przede wszystkim:

W największych ilościach znajdują się one w rybach morskich, owocach morza oraz algach. Z kolei kwasy tłuszczowe Omega 6 to głównie:

Znaleźć je można w największych ilościach w nasionach, orzechach, olejach roślinnych, najlepiej tłoczonych na zimno.

Kwasy Omega dla dorosłych – działanie

W organizmie dorosłego człowieka kwasy tłuszczowe Omega 3 przede wszystkim wpływają na układ sercowo-naczyniowy oraz układ nerwowy. Regulują ciśnienie tętnicze, obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL, uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych oraz wpływają na przewodnictwo nerwowe. Odpowiadają za zachowanie pamięci i koncentracji, wspierając skupienie na zadaniu. Właśnie dlatego ich suplementację rekomenduje się zwłaszcza uczniom, studentom, osobom pracującym umysłowo. Dodatkowo kwasy te są naturalnym składnikiem budulcowym błon komórkowych wszystkich komórek organizmu człowieka. Warunkują więc ich prawidłowe działanie oraz wymianę składników odżywczych między komórkami a środowiskiem zewnętrznym. Kwasy tłuszczowe Omega 3 przyczyniają się do zachowania jędrnej, pełnej blasku i wytrzymałej skóry oraz podnoszą odporność. Jednocześnie obniżają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, zależnych od stresu oksydacyjnego.

Z kolei kwasy tłuszczowe Omega 6 regulują metabolizm, również wspierają kondycję skóry i odporność, a także wzmacniają kości. W odpowiednich ilościach mogą działać przeciwzapalnie, jednak ich nadmiar nasila stany zapalne w organizmie. Udowodniono, że wpływają one na procesy krzepnięcia krwi oraz utrzymują pożądane napięcie mięśni gładkich.

Kwasy Omega dla dorosłych – suplement diety

Kwasy Omega można suplementować na wiele sposobów, a wybór odpowiedniego produktu zależy głównie od tego, jak wyglądają proporcje Omega 3 do Omega 6 w codziennej diecie. Praktycznie każdemu współczesnemu człowiekowi dorosłemu rekomenduje się codzienne przyjmowanie kwasów tłuszczowych Omega 3 w kapsułkach, najlepiej wspólnie z posiłkiem zawierającym tłuszcze, aby jeszcze bardziej zwiększyć biodostępność produktu. Omega 6 suplementuje się znacznie rzadziej, ponieważ ich niedobory w diecie nie są tak częste. Kwasy omega można dostarczać również poprzez oleje roślinne, codzienne spożycie garści ziaren, nasion i orzechów bądź zadbanie o spożycie ryb 2 razy w tygodniu. Decydując się na oleje roślinne, należy zwrócić uwagę, aby były one tłoczone na zimno i nierafinowane. Z kolei w przypadku ryb najlepiej wybierać mniejsze gatunki, ponieważ te bardzo duże mają tendencję do kumulowania w sobie metali ciężkich.

Polecane produkty

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 6/2011.
  2. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
  3. Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
  4. Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami