Kwasy Omega 3 6 9 dla dzieci to suplement diety będący połączeniem najważniejszych w diecie substancji tłuszczowych. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, zwłaszcza układu nerwowego i układu odpornościowego, które intensywnie rozwijają się w wieku dziecięcym. Jako że ich niedobory (zwłaszcza Omega 3) są tak powszechne, często już od najmłodszych lat rekomenduje się suplementację.
Spis treści
Kwasy Omega 3 6 9 dla dzieci – co to jest?
Kwasy Omega 3 6 9 to organiczne związki chemiczne zaliczane do grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), istotnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ustroju. Organizm nie jest w stanie samodzielnie ich syntezować, dlatego ważne jest dostarczanie ich wraz z dietą. Nienasycone kwasy tłuszczowe, które w swojej cząsteczce posiadają wiązanie podwójne na trzecim atomie węgla (licząc od końca łańcucha węglowego), nazywamy kwasami tłuszczowymi Omega 3. Są to:
- kwas linolenowy (ALA);
- kwas eikozapentaenowy (EPA);
- kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Kwasy Omega 6 zawierają w swojej cząsteczce wiązanie podwójne. Pierwsze z nich (licząc od końca łańcucha węglowego) lokalizuje się na szóstym atomie węgla. Takimi związkami są:
- kwas gamma-linolenowy (GLA);
- kwas arachidonowy (AA);
- kwas linolowy (LA).
Natomiast cechą typową dla kwasów tłuszczowych Omega 9 jest obecność wiązania przy dziewiątym atomie węgla. Przykładami są:
- kwas oleinowy;
- kwas nerwonowy;
- kwas elaidynowy.
Jednak nie wszystkie wyżej wymienione kwasy tłuszczowe są wartościowe dla organizmu. Przykładem jest choćby kwas elaidynowy, który stanowi izomer trans kwasu oleinowego. Tworzy się w konsekwencji jego izomeryzacji pod wpływem wysokiej temperatury. Właśnie dlatego na olejach roślinnych tłoczonych na zimno nie powinno się smażyć i piec – poddawane wyższym temperaturą mogą stać się szkodliwe.
Kwasy Omega 3 6 9 dla dzieci – działanie
Kwasy Omega 3 6 9 są dla dzieci bardzo ważne, dlatego przede wszystkim należy zadbać, aby podawać im je wraz z dietą. Najlepszymi naturalnymi źródłami takich związków są oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy, pestki, nasiona, tłuste ryby morskie. W nieco mniejszych ilościach znaleźć je można w niektórych warzywach, np. zielonych warzywach liściastych. Dopiero gdy podstawowa podaż jest niewystarczająca (lub pediatra zaleci takie działanie), warto rozważyć suplementację. Potwierdzone działanie kwasów Omega 3 6 9 dla dzieci obejmuje:
- wsparcie rozwoju mózgu i całego układu nerwowego, jako że kwasy Omega budują błony komórkowe neuronów, są niezbędne do właściwego przewodnictwa nerwowego oraz wspierają pamięć i koncentrację;
- poprawę funkcji poznawczych, takich jak zdolność logicznego myślenia czy łączenia faktów;
- wzmacnianie odporności, przez co młody organizm jest bardziej wytrzymały na kontakt z patogenami (wirusy, bakterie, grzyby);
- dostarczanie energii – a ta jest potrzebna każdemu dziecku nie tylko do zabawy i poznawania świata, ale także do rośnięcia i rozwijania się.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na procesy zachodzące w komórkach już na poziomie molekularnym. Co więcej — mogą wpływać na funkcję komórek przez samą obecność w nich – tworzą bowiem ich błony komórkowe. Poza wyżej wymienionym właściwościami tak ważnymi dla organizmu dziecka udowodniono, że kwasy Omega 3 6 9 działają przeciwzakrzepowo i wzmacniają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie (co może być istotne w przypadku dzieci z chorobami przewlekłymi, w tym alergiami i dermatozami), regulują trawienie.
Kwasy Omega 3 6 9 dla dzieci – dawkowanie
Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe Omega 3, noworodki i dzieci karmione piersią nie potrzebują dodatkowej suplementacji, jeśli są karmione piersią, a dieta matki jest zdrowa i zróżnicowana. Dzieci od 6. do 24. miesiąca życia potrzebują suplementacji w dawkach 50–100 mg dziennie, natomiast dzieci powyżej 2. roku życia powinny przyjmować około 250 mg dziennie Omega 3. Jeśli chodzi o kwasy Omega 6, rekomendowane jest spożywanie ich w proporcji 1:4 w stosunku do Omega 3. Organizm samodzielnie wytwarza kwasy Omega 9 z kwasów pozostałych, w związku z czym suplementacja nie jest zazwyczaj konieczna.


Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Sąsiadek W., Michalski J., Ulatowski P., Charakterystyka nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 542/2018.
- Szczepańska D., Bryndal I., Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 494/2017.
- Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M., Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69/2015.
Zostaw komentarz