Aktualizacja: 30 czerwca 2023
Z czym nie łączyć Omega 3, aby suplementacja była bezpieczna, wydajna i korzystna dla zdrowia? Kwasy tłuszczowe Omega 3 to jedne z powszechniej rekomendowanych suplementów diety bez względu na wiek. Powinny sięgać po nie nawet kobiety ciężarne. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące łączenia tych kwasów z innymi suplementami diety.
Z czym nie łączyć Omega 3?
Nie wszystkie suplementy diety można ze sobą łączyć. Może się bowiem okazać, że wykazują antagonistyczne działanie, w związku z czym nawet długotrwała, regularna suplementacja nie przyniesie oczekiwanych korzyści. Inną konsekwencją nieodpowiedniego łączenia różnych związków jest wchodzenie ich w interakcję ze sobą, w efekcie czego może dojść do rozwoju licznych (mniej lub bardziej poważnych) działań niepożądanych. Jak wygląda to w przypadku suplementacji Omega 3?
Praktycznie jedynym przeciwwskazaniem jest łączenie kwasów tłuszczowych Omega 3 z kwasami tłuszczowymi Omega 6. Nadmierna ilość kwasów Omega 6 neutralizuje działanie kwasów Omega 3, nie powoduje jednak szkodliwych działań niepożądanych. Po prostu efekty takiej suplementacji są mniejsze. Warto mieć na uwadze, że większość ludzi spożywa zbyt małe ilości Omega 3, a zbyt duże ilości Omega 6, co zaburza proporcję między obydwoma związkami. Należy zastanowić się więc, czy dodatkowa podaż Omega 6 jest rzeczywiście niezbędna. Znacznie lepiej przyjmować czysty Omega 3, aby uzupełnić jego niedobory.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 są bezpieczne i nie wchodzą w interakcję z innymi związkami. Właśnie dlatego (poza Omega 6) można łączyć je z wszystkimi innymi suplementami diety.
Omega 3 – z czym łączyć?
Kwasy tłuszczowe Omega 3 można jednak łączyć z wieloma innymi suplementami diety, w szczególności z witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach. Nie wpłyną one na większą efektywność działania tych kwasów, jednak Omega 3 w ogromnym stopniu poprawią rozpuszczalność i wchłanialność tych witamin w układzie pokarmowym. Mowa głównie o witaminie D, którą najlepiej łączyć z witaminą K. Obie rozpuszczają się w tłuszczach i wzajemnie na siebie oddziałują. Idealnym połączeniem jest zatem Omega 3 + witamina D + witamina K. Kwasy tłuszczowe Omega 3 można również z powodzeniem łączyć z witaminą A oraz z witaminą E.
Co ciekawe, korzystnym połączeniem jest suplementacja Omega 3 z witaminą C, mimo iż witamina ta rozpuszcza się w wodzie, a nie w tłuszczach. Oba związki wykazują jednak kompatybilne działanie:
- wzmacniają odporność;
- wspierają czynność układu immunologicznego;
- wzmacniają naczynia krwionośne;
- zwiększają wydolność fizyczną.
Obydwa silne oddziałują na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, dlatego ich połączenie wydaje się być uzasadnione. Co więcej, właściwości Omega 3 i witaminy C mogą współgrać we wzmacnianiu stawów.
Na końcu warto wspomnieć także o tym, że Omega 3 dobrze pasują do suplementów diety zawierających CBD. Kannabinoidy pochodzące z roślin to związki rozpuszczalne w tłuszczach, w związku z czym najczęściej spotkać można go pod postacią olejków. Przeważnie rozpuszczalnikiem dla CBD jest olej z nasion konopi, który bogaty jest w roślinną wersję kwasów Omega 3, czyli kwas alfa-linolenowy (charakterystyczny także dla lnu). Takie połączenie suplementów diety jest szczególnie korzystne w zwalczaniu depresji, stanów lękowych, zaburzeń nastroju oraz stanów zapalnych toczących się w organizmie.
Jak przechowywać Omega 3?
Omega 3 najczęściej dostępne są w postaci kapsułek przeznaczonych do połykania. Kwasy te są wyjątkowo wrażliwe na działanie światła i wysokich temperatur, zalicza się je do związków nietrwałych. Właśnie dlatego rekomenduje się przechowywanie ich w zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce. Jeśli nie ma takiej możliwości, należy trzymać je w zamkniętej szafce bez przeszkleń, aby ograniczyć dostęp światła do suplementu diety.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bojkowski Ł., Mojs E., Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych obszarach psychologicznego funkcjonowania człowieka, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu, 1/2016.
- Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 6/2011.
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
Zostaw komentarz