Aktualizacja: 23 maja 2023
Chcąc kupić dobrej jakości kwasy tłuszczowe Omega 3, suplement diety powinien być starannie sprawdzony i wyprodukowany z najlepszych składników. Istnieje wiele niezbędnych nienasyconych źródeł kwasów tłuszczowych, jednak mogą one różnić się biodostępnością i zawartością Omega 3. Przy odrobinie wiedzy znaleźć można jednak naprawdę wartościowe suplementy diety.
Spis treści
Omega 3 suplement – co dostarcza?
Do grona kwasów omega-3 zaliczamy:
- ALA – kwas alfa-linolenowy;
- EPA – kwas eikozapentaenowy;
- DHA – kwas dokozaheksaenowy.
To właśnie tłuszcze stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii w diecie człowieka. Jeśli są pochodzenia roślinnego (nierafinowane), dodatkowo wpływają korzystnie na urodę, zdrowie i samopoczucie. Za jedne z najzdrowszych uważa się kwasy tłuszczowe Omega 3, będące z reguły bezbarwnymi cieczami, których organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntezować. Stanowią do 20% suchej masy mózgu i około 30% wszystkich tłuszczów w ciele człowieka.
Omega 3 suplement – dla kogo?
Grupami docelowymi, które powinny rozważyć suplementację kwasów tłuszczowych Omega 3, są przede wszystkim:
- kobiety ciężarne i karmiące piersią – są niezbędne dla prawidłowego kształtowania się układu nerwowego płodu, zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu i poronienia, wpływają na zdolność widzenia niemowlęcia i warunkują rozwój w późniejszym wieku;
- seniorzy – poprawiają pamięć i koncentrację, wpływają pozytywnie na równowagę, zmniejszają ryzyko schorzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera;
- młodzież – są niezbędne do produkcji hormonów, których wyrzut ma miejsce właśnie w okresie pokwitania;
- sportowcy i osoby aktywne fizycznie – zmniejszają ryzyko kontuzji, poprawiają wydolność mięśniową i korzystnie wpływają na przekaźnictwo nerwowe. Dodatkowo przyspieszają regenerację mięśni;
- osoby z ryzykiem sercowo-naczyniowym – obniżają podwyższone ciśnienie tętnicze krwi, powodują spadek cholesterolu LDL w organizmie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca tętnic wieńcowych czy choroba niedokrwienna serca. Dodatkowo chronią przed tworzeniem się zakrzepów.
Omega-3 powinny jednak suplementować wszystkie osoby, którym zależy na zdrowiu, urodzie i samopoczuciu. Omawiane kwasy tłuszczowe poprawiają metabolizm, przeciwdziałają otyłości, wpływają korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci oraz poprawiają samopoczucie poprzez wpływ na układ nerwowy. Niestety podaż Omega 3 wraz z dietą jest współcześnie zbyt niska w stosunku do dziennego zapotrzebowania. Dlatego suplementacja zawsze będzie dobrym pomysłem.
Zobacz również: Tłuszcze Omega-3 zapobiegają depresji.
Omega 3 suplement – jaki kupić?
Wybierając suplement diety zawierający Omega 3, warto zwracać uwagę na następujące parametry:
- pochodzenie kwasów tłuszczowych – organizm ludzki dobrze toleruje kwasy tłuszczowe izolowane z nasion czarnuszki siewnej lub nasion lnu;
- sposób tłoczenia oleju – najcenniejsze okazują się być oleje roślinne tłoczone na zimno, ponieważ proces rafinacji (bardzo wysokie temperatury) niszczy większość składników prozdrowotnych oleju;
- sposób produkcji – ważna jest świadoma, ekologiczna produkcja. Lepiej unikać produktów testowanych na zwierzętach;
- skład suplementu diety – dobrej jakości suplement diety powinien zawierać w składzie wyłącznie olej bogaty w Omega 3, nie ma tu miejsca na chemiczne dodatki czy konserwanty. Dobrym dodatkiem są jedynie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, np. witamina E lub witamina A, które spotęgują działanie produktu;
- forma suplementu diety – kapsułki lub olej płynny. Kapsułki są jednak znacznie wygodniejsze i zwiększają szansę na to, że będziemy przyjmować je regularnie. Jest to trudniejsze w przypadku konieczności codziennego spożywania oleju łyżeczką.
Dobrej jakości suplement diety Omega 3 to koszt około 100 zł. Co istotne, kapsułki, jeśli wybierzemy właśnie taką formę, należy przyjmować codziennie. Najlepiej przed lub po spożyciu posiłku.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bojkowski Ł., Mojs E., Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych obszarach psychologicznego funkcjonowania człowieka, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu, 1/2016.
- Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 6/2011.
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
Zostaw komentarz