Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 30 października 2023

Omega 3 roślinnaOmega 3 roślinna to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grona tłuszczy Omega 3, pochodzenia roślinnego, niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Kwasy te znajdują się zarówno w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Osoby przebywające na dietach roślinnych (dieta wegańska, dieta wegetariańska i inne) szukają jednak wyłącznie źródeł roślinnych. Gdzie można znaleźć Omega 3 roślinną i jak wpływa na zdrowie konsumenta?

Omega 3 roślinna – źródła

Do grona kwasów tłuszczowych Omega 3 zaliczane są: ALA (kwas alfa-linolenowy), EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy). Każdy z nich może znajdować się w innych produktach, choć często występują wspólnie. Najlepszymi źródłami ALA są:

EPA i DHA przeważnie występują wspólnie, w największych ilościach w rybach i owocach morza. Źródła roślinne mają nieco mniejsze ilości tych związków, jednak spośród nich szczególną uwagę należy zwrócić na algi takie jak Spirulina, Chlorella czy Nori. Jeśli chcemy uzupełnić niedobory kwasów tłuszczowych Omega 3 roślinnymi produktami, można sięgnąć po oleje płynne lub w kapsułkach, dodając je do żywności lub suplementując. Zapewni to systematyczność dostarczania tak cennych związków odżywczych. Dobrze sprawdzą się: olej z wiesiołka, oleje lniane, olej z czarnuszki siewnej, olej z pachnotki zwyczajnej oraz olej kukurydziany. Każdego dnia w ramach przekąski można zjeść niewielką garść ulubionych orzechów, z kolei Spirulina w proszku będzie bardzo dobrym dodatkiem do koktajlów warzywno-owocowych, które z powodzeniem mogą zastąpić drugie śniadanie lub być smacznym deserem po obiedzie.

Zobacz również: Koktajl ze Spiruliną.

Omega 3 roślinna – działanie

Omega 3 roślinna działa podobnie jak ta pochodząca ze źródeł zwierzęcych. Jej wysoka zawartość w organizmie jest potrzebna już od momentu narodzin, aż do późnej starości. W badaniach klinicznych wykazano, że dzieci odżywiane mlekiem suplementowanym NNKT lepiej się rozwijają pod względem psychoruchowym, a także mają lepszą ostrość widzenia. Wpływa na to również suplementacja Omega 3 przez kobiety karmiące piersią.

W organizmie człowieka kwasy te wchodzą w skład fosfolipidów błon komórkowych, a także stają się prekursorami wewnątrzustrojowej syntezy związków takich jak prostacykliny, tromboksany, hormony oraz leukotrieny. Omega 3 wspierają biodostępność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, witamina D, witamina E, witamina K), poprawiają trawienie, pamięć i koncentrację oraz wpływają na pozytywne samopoczucie, przeciwdziałając depresji i wahaniom nastroju. Udowodniono, że ich odpowiedni poziom w organizmie wpływa korzystnie na spokojny i nieprzerwany sen, jak również na płodność i libido. Wysoki poziom Omega 3 utrzymuje gładką, zdrową i pełną blasku skórę.

Należy również wiedzieć, że Omega 3 roślinna (podobnie jak zwierzęca) wykazuje działanie przeciwutleniające. Obniża więc ryzyko rozwoju przewlekłych chorób zależnych od wolnych rodników tlenowych, zwłaszcza tych związanych z układem nerwowym – choroby Parkinsona, choroby Alzheimera, demencji, padaczki czy zaburzeń osobowości.

Omega 3 roślinna – dla kogo?

Po Omegę 3 roślinną sięgają przede wszystkim weganie. Ich dieta polega na spożywaniu wyłącznie żywności pochodzenia roślinnego – owoców, warzyw, zbóż, strączków, olejów roślinnych i orzechów. Całkowicie wykluczają z jadłospisu mięso, ryby, owoce morza, jajka, mleko i przetwory mleczne, a nawet miód. Zatem wszystkie produkty, które mogą pochodzić od zwierząt. W nieco korzystniejszej sytuacji są wegetarianie, którzy nie spożywają wyłącznie mięsa, ryb i owoców morza. Dopuszczają jednak możliwość jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, np. mleka i nabiału czy jaj. Jajka (szczególnie ich żółtka) zawierają kwasy tłuszczowe Omega 3. Mimo tego obie grupy konsumentów wykluczają spożycie najcenniejszych źródeł NNKT – ryb i owoców morza. Dlatego dobrym rozwiązaniem dla nich jest Omega 3 roślinna w produktach spożywczych oraz suplementach diety.

Polecane produkty

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna.
  2. Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
  3. Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2011.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami