Omega 3 dla sportowców to jeden z chętniej wybieranych suplementów diety przez osoby aktywne fizycznie. Słusznie, ponieważ wywiera wielokierunkowe, pozytywne działanie na odporność, siłę mięśni, wydolność, pracę serca i wiele innych parametrów. Co warto o nim wiedzieć?
Spis treści
Czym jest Omega 3?
Kwasy tłuszczowe Omega 3 to niezwykle skoncentrowane źródło energii w diecie człowieka i jednocześnie kluczowy do prawidłowego funkcjonowania organizmu składnik żywności. W warunkach naturalnych spore ilości tych kwasów tłuszczowych znajdziemy w algach (Spirulina, Chlorella, Wakame) i morskim fitoplanktonie. Dobrymi źródłami są również niektóre tłuste ryby morskie, oleje roślinne tłoczone na zimno oraz orzechy, nasiona i kiełki. Dieta większości Polaków nie obfituje w kwasy tłuszczowe Omega 3 (za dietę w nie najbogatszą uznaje się dietę śródziemnomorską) na rzecz przewagi kwasów tłuszczowych Omega 6. Ta dysproporcja może zwiększać ryzyko chorób cywilizacyjnych i nasilać stany zapalne.
Do grona kwasów tłuszczowych Omega 3 zaliczamy kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz jego pochodne: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Mianem tym określa się nienasycone kwasy tłuszczowe, posiadające podwójne wiązanie w pozycji 3, licząc od atomu węgla najdalej zlokalizowanego od grupy karboksylowej (stąd ich nazwa). Kwas alfa-linolenowy o łańcuchu 18-węglowym jest najkrótszym kwasem w tej grupie i bywa zaliczany do tzw. krótkołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Omega 3 dla sportowców – działanie
Lipidy stanowią dla pracujących mięśni drugie źródło energii (a w warunkach tlenowych może być to nawet podstawowe źródło). Wykorzystanie ich zależy w dużej mierze od stopnia wytrenowania oraz rodzaju ćwiczeń. Trening wytrzymałościowy zwiększa zdolność mięśni do wykorzystania tłuszczów jako źródła energii i jednocześnie zwiększa wrażliwość adipocytów na bodźce uwalniające wolne kwasy tłuszczowe.
Udowodniono, że systematyczna podaż kwasów tłuszczowych Omega 3 wzmacnia odporność, a także wpływa korzystnie na elastyczność mięśni, ścięgien i więzadeł, ponieważ związki lipidowe budują błony komórkowe niemal wszystkich komórek ludzkiego cała. Tym samym spada ryzyko kontuzji, które u osób aktywnych fizycznie są tak częste. Innymi korzyściami z suplementacji są:
- łagodzenie stresu oksydacyjnego generowanego w organizmie wskutek wykonywanych ćwiczeń bardziej obciążających dla ustroju, a jak wiadomo, stres oksydacyjny przyczynia się do rozwoju licznych chorób cywilizacyjnych;
- obniżenie uczucia zmęczenia, dodatkowa podaż energii;
- wspomaganie procesu adaptacji nerwowo-mięśniowej, a więc możliwość zwiększania obciążeń treningowych;
- poprawa samopoczucia i funkcji poznawczych;
- obniżanie powysiłkowej bolesności mięśniowej;
- poprawa sprawności mięśni, w tym przede wszystkim utrzymanie siły eksplozywnej mięśni.
I wiele innych. Na podstawie licznych badań wykazano, że w szczególności EPA i DHA odgrywają kluczową rolę w regulacji procesu syntezy białek mięśni szkieletowych. W efekcie tego mogą mieć znaczenie w przypadku kształtowania sylwetki i rozwoju masy mięśniowej.
Omega 3 dla sportowców – jak suplementować?
Nie ma większego znaczenia, czy Omega 3 przyjmujemy rano, wieczorem, przed treningiem czy może po treningu. Najważniejsze, aby suplementacja była systematyczna oraz aby wykorzystywać do niej wyłącznie kwasy tłuszczowe o sprawdzonym pochodzeniu. Tylko wtedy będziemy mogli zauważyć oczekiwane rezultaty. Dużą popularnością cieszą się kwasy tłuszczowe Omega 3 od bioalgi. Omega 3 w kapsułkach zawierają w sobie tłoczony na zimno, nierafinowany olej z pachnotki zwyczajnej wzbogacony o witaminę E. Aby wchłanianie witaminy i oleju było jeszcze efektywniejsze, warto przyjmować kapsułki wraz z posiłkiem, najlepiej bogatym w tłuszcze.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Spattini M., Żywienie i suplementacja w sporcie, Wydawnictwo Esteri, Wrocław 2021.
- Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M., Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69/2015.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3, Lekarz POZ, 5/2020.
Zostaw komentarz