Omega 3 dla dzieci może w naturalny i bezpieczny sposób urozmaicić podstawową dietę najmłodszych konsumentów. Suplement ten nie wywołuje działań niepożądanych, jest wręcz rekomendowany już od pierwszych lat życia. Występuje najczęściej w formie kapsułek – wówczas nie sprawdzi się u dzieci w wieku młodszym niż 6 lat, jednak będzie idealny dla starszych dzieci i młodzieży. U maluchów niedobory kwasów tłuszczowych Omega 3 warto uzupełniać rybami ze sprawdzonego pochodzenia oraz olejami roślinnymi. Istnieje również DHA w formie płynnej, które można dawkować kropelkami.
Omega 3 dla dzieci – działanie
Okres dziecięcy charakteryzuje się dynamicznym rozwojem, do którego niezbędne jest dostarczanie składników budulcowych i energetycznych. Kluczową rolę odgrywają kwasy tłuszczowe nienasycone, zwłaszcza z grupy Omega 3. Jako że nie są one syntezowane w organizmie, należy dostarczać je wraz z dietą oraz suplementacją. Odgrywają one ważną funkcję w zwalczaniu czynników ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak alergia, nieswoiste zapalenia jelit, otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroby autoimmunologiczne oraz przewlekłe schorzenia dermatologiczne. Ostatnimi laty zaobserwowano, że choroby te coraz częściej występują w młodszych grupach wiekowych, w tym także u dzieci. Systematyczne spożycie Omega 3 może zmniejszać ryzyko ich rozwoju. Zwłaszcza DHA jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego podczas życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie. Stanowi bowiem główny składnik tkanki nerwowej i do 60% sumy kwasów tłuszczowych w fosfolipidach neuronów. Uczestniczy w procesach rozwoju mózgu, do których należy m.in. rozrastanie się wypustek neuronalnych oraz tworzenie się kolców dendrytycznych.
Ilość DHA wpływa na funkcjonowanie mózgu poprzez modyfikację płynności błony neuronalnej, aktywności enzymów związanych z błoną neuronów, ilości i powinowactwa receptorów, funkcjonowania przezbłonowych kanałów jonowych. Niedobór czy też jego upośledzony metabolizm obniża zdolności poznawcze i przyczynia się powstawania chorób psychicznych lub neurodegeneracyjnych. W przypadku płodów znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej i różnego rodzaju anomalii wrodzonych układu nerwowego. Udowodniono, że dzieci, u których prowadzono suplementacją DHA w okresie niemowlęcym oraz których matki spożywały Omega 3 przez cały okres ciąży, wykazują wyższy poziom inteligencji, a także szybciej zdobywają kolejne kamienie milowe rozwoju.
Dodatkowo Omega 3 dla dzieci zwiększa odporność, łagodzi objawy istniejących już schorzeń, na przykład alergii oraz dodaje energii. Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla zachowania prawidłowego wzroku, ponieważ budują siatkówkę. Uczestniczą również w produkcji niektórych hormonów oraz przyczyniają się do lepszego wykorzystania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Omega 3 dla dzieci – zapotrzebowanie
O właściwy poziom Omega 3 należy dbać jeszcze na etapie życia prenatalnego. Celem zapewnienia prawidłowych zasobów DHA w organizmie matki oraz jego dystrybucji do płodu, w przypadku niskiego spożycia ryb zaleca się suplementację co najmniej 600 mg DHA dziennie od 1. miesiąca ciąży. Z kolei kobiety o zwiększonym ryzyku przedwczesnego porodu powinny przyjmować nawet 1000 mg DHA dziennie. Zalecenia te są zbieżne z Zaleceniami Ekspertów Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego (PTP).
Należy jednak podkreślić, iż kobiety w ciąży i dzieci pomiędzy 2. a 7. rokiem życia nie powinny spożywać ryb morskich, zwłaszcza tuńczyka i łososia, częściej niż 1 raz w tygodniu ze względu na zwiększone ryzyko zanieczyszczenia metalami ciężkimi (np. rtęć, ołów), dioksynami oraz polichlorowanymi bifenylami (PCB), które mogą być szkodliwe. Aby w pełni pokryć zapotrzebowanie, warto sięgać po naturalne suplementy diety zawierające czysty kompleks kwasów tłuszczowych Omega 3.
Zapotrzebowanie dzieci do momentu ukończenia dwóch lat wynosi około 100 mg Omega 3 dziennie, natomiast starszych dzieci – 250 mg dziennie. Dzieciom od 6. roku życia, które mają już wykształcony odruch przełykania i jest to dla nich w pełni bezpieczne, można podawać kapsułki z olejem. Młodsze dzieci oraz wszystkie, które nie są w stanie przełknąć kapsułek, powinny otrzymywać olej w formie płynnej.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Pluta A., Budnik-Szymoniuk M., korzystny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na rozwój dziecka,Journal of Education, Health and Sport, 6/2016.
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2011.
Zostaw komentarz