Aktualizacja: 24 lipca 2023
Omega 3 dla dorosłych to nie tylko popularny suplement diety, ale i wartościowy składnik codziennej diety. Jest związkiem należącym do grona NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego odpowiednie stężenie w ustroju przyczynia się do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, niestety jego podaż wraz z dietą jest niewystarczająca. Dlatego świadome osoby dorosłe coraz chętniej rozważają suplementację Omega 3.
Spis treści
Omega 3 dla dorosłych – jaki suplement wybrać?
Kwasy tłuszczowe Omega 3 naturalnie znajdują się m.in. w:
- olejach roślinnych, np. oleju z czarnuszki, oleju z pachnotki zwyczajnej, oleju sojowym, oleju rzepakowym czy oleju lnianym;
- zarodkach pszenicy i młodym jęczmieniu;
- algach takich jak Spirulina, Chlorella czy Wakame;
- rybach morskich, zwłaszcza tych tłustych – łosoś, makrela, sardynka;
- owocach morza;
- siemieniu lnianym;
- orzechach, nasionach, pestkach.
Najlepiej dostarczać je w formie naturalnej, czyli wraz z powyższymi produktami. Ich spożycie nierzadko jest jednak zbyt niskie, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu. Dlatego osoby dorosłe, którym zależy na zachowaniu zdrowia, urody i samopoczucia, powinny zdecydować się na suplementację.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 można suplementować na 2 sposoby: z olejami roślinnymi bądź w formie kapsułek. W pierwszym przypadku należy kupić płynny olej bogaty w tego typu kwasy tłuszczowe, a następnie przyjmować 1-2 łyżeczki dziennie, np. wraz z potrawami lub bezpośrednio. Jednak wygodniejszą opcją jest kupno Omega 3 w kapsułkach. To rozwiązanie wygodne, szybkie, zapewniające regularność suplementacji oraz nie wiążące się z koniecznością spożywania tłustych olejów, co dla niektórych osób może być niekomfortowe.
Omega 3 dla dorosłych w kapsułkach
Przykładem wartościowego suplementu diety jest Omega 3 w kapsułkach bioalgi. Każda kapsułka zawiera naturalny olej z pachnotki zwyczajnej, tłoczony na zimno z jej ziaren. To jedno z cenniejszych źródeł Omega 3, a przy tym dobrze przyswajalne i bogate także w inne składniki odżywcze. Produkt jest nietestowany na zwierzętach, przebadany pod kątem jakości i bezpieczeństwa. Co istotne, każdą kapsułkę wzbogacono o 4 mg witaminy E, dobrze rozpuszczalnej w tłuszczach. Wzmaga to przyswajanie i działanie obu tych związków.
Omega 3 dla dorosłych – wskazania
Kiedy więc warto rozpocząć suplementację kwasów tłuszczowych Omega 3? Podstawowymi wskazaniami są:
- choroby sercowo-naczyniowe, w tym nadciśnienie tętnicze, żylaki, choroba niedokrwienna serca;
- reumatoidalne zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa i inne choroby dotyczące narządu ruchu;
- alergie;
- schorzenia dermatologiczne, w tym łojotok, sucha skóra, zmiany trądzikowe, atopowe zapalenie skóry, egzemy;
- przebyte zabiegi chirurgiczne lub doznane kontuzje;
- pogorszenie pamięci lub chęć poprawy pamięci, koncentracji i koordynacji;
- spadki odporności lub sezon zimowo-wiosenny, gdy ryzyko infekcji znacznie wzrasta;
- zaburzenia widzenia;
- problemy zdrowotne przebiegające ze stanami zapalnymi;
- cukrzyca;
- depresja, wahania nastroju, stany lękowe, nerwica i zaburzenia osobowości.
To suplement diety idealny dla każdego, kto chce zadbać o profilaktykę wyżej wymienionych chorób oraz komu zależy na utrzymaniu właściwej kondycji skóry, włosów i paznokci. Udowodniono, że odpowiednia podaż Omega 3 wpływa pozytywnie na gospodarkę hormonalną, codzienne samopoczucie oraz poziom energii.
Omega 3 dla dorosłych – przeciwwskazania
Suplement jest przeciwwskazany osobom, których organizm źle reaguje na przyjęcie kapsułek (wykazuje nadwrażliwość), co jednak zdarza się niezwykle rzadko. Ostrożność powinny zachować kobiety w ciężarne, choć przyjmowanie czystego DHA jest wręcz zalecane na wszystkich etapach ciąży. Sugeruje się, że ostrożność wskazana jest także w przypadku pacjentów z niewydolnością wątroby, skazą krwotoczną czy hemofilią, nie ma jednak naukowych dowodów, że Omega 3 wpływa negatywnie na stan zdrowia tych osób. W przypadku powyższych chorób najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bojkowski Ł., Mojs E., Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych obszarach psychologicznego funkcjonowania człowieka, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu, 1/2016.
- Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 6/2011.
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
Zostaw komentarz