Aktualizacja: 2 marca 2025
Omega 3 a serotonina to pojęcia, które coraz powszechniej omawiane są wspólnie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 należą do grona substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego. Znaleźć je można w wielu produktach spożywczych, jednak mimo tego wielu Polaków zmaga się z ich niedoborem. Wpływa to negatywnie m.in. na gospodarkę hormonalną, do której należy serotonina.
Spis treści
Kwasy Omega 3 – charakterystyka
Organizm ludzki nie posiada odpowiedniego aparatu enzymatycznego umożliwiającego syntezę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Dlatego substancje te zalicza do grona związków egzogennych, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Podstawowym ich źródłem pokarmowym są ryby słonowodne. Jednak znaleźć je można również w niektórych olejach roślinnych (zwłaszcza takich jak olej lniany, olej z orzechów włoskich, olej z lnianki siewnej) oraz w orzechach i nasionach. Do najważniejszych egzogennych kwasów tłuszczowych Omega 3 należą:
- kwas eikozapentaenowy (EPA);
- kwas dokozaheksaenowy (DHA);
- kwas alfa-linolenowy (ALA).
Omega 3 oddziałuje korzystnie na wszystkie układy organizmu. Dlatego dbanie o odpowiedni poziom tego kwasu tłuszczowego w ustroju jest ważny na każdym etapie życia. Osobom, których dieta jest uboga w ryby zawierające długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, można zarekomendować suplementację w dawkach zbliżonych do norm w ramach uzupełnienia niedoborów w diecie. Taka suplementacja może być prowadzona od pierwszych lat życia, aż do późnej starości.
Wpływ kwasów Omega 3 na układ nerwowy
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią aż 20% suchej masy mózgu oraz ponad 30% wszystkich kwasów tłuszczowych w układzie nerwowym. Błony komórkowe neuronów zawierają znaczne ilości, zwłaszcza kwasu dokozaheksaenowego (DHA) oraz kwasu arachidonowego (AA). Warunkują one sprawny przebieg kluczowych procesów rozwojowych, takich jak m.in. dojrzewanie i migracja neuronów, tworzenie kolców dendrytycznych, synaptogeneza, redukcja połączeń synaptycznych, procesy plastyczności neuronalnej. Niedobory Omega 3 skutkują zaburzeniami pamięci i koncentracji, opóźnieniem rozwoju psychoruchowego u dzieci, pogorszeniem samopoczucia i wieloma innymi konsekwencjami.
Serotonina – charakterystyka
Serotonina to 5-hydroksytryptamina będąca biologicznie czynną aminą (organiczne związki chemiczne, które w budowie zawierają grupę aminową i są pochodną amoniaku). Stanowi niezwykle istotny w życiu człowieka hormon tkankowy wytwarzany głównie w ośrodkowym układzie nerwowym, a dokładnie w szyszynce, jak również w pewnych ilościach w błonie śluzowej jelita i płytkach krwi tzw. trombocytach. Przekazywanie informacji odbywa się za pomocą tzw. synaps będących końcówkami neuronów. Serotonina jest kluczowym neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za stabilizowanie nastroju, samopoczucia. Odpowiedni jej poziom przyczynia się do subiektywnego uczucia szczęścia i zadowolenia, podczas gdy jej niedobór może prowadzić do zaburzenia równowagi psychicznej i emocjonalnej.
Omega 3 a serotonina
Jako że kwasy tłuszczowe Omega 3 w znacznym stopniu oddziałują na układ nerwowy, zaś serotonina jest przez niego produkowana, można wywnioskować, że powiązanie między nimi będzie znaczne. Deficyt kwasu DHA może wiązać się z zaburzeniem stabilności błony komórkowej w neuronach oraz przekaźnictwa serotoniny, norepinefryny i dopaminy, co z kolei ma kluczowe znaczenie w etiologii (badanie przyczyny) zaburzeń poznawczych i zaburzeń nastroju, występujących m.in. w depresji. Przeprowadzono wiele badań klinicznych na ten temat i udowodniono, że dodanie kwasów tłuszczowych do standardowego leczenia przeciwdepresyjnego znacząco zwiększa jego skuteczność – zarówno w przebiegu zaburzeń afektywnych jednobiegunowych, jak i dwubiegunowych. Korzystny wpływ kwasów Omega 3 stwierdza się też w leczeniu innych rodzajów depresji, np. depresji poporodowej. Podsumowując, działanie Omega 3 może być zbliżone do działania serotoniny, lecz głównie z tego względu, że wspomagają one jej syntezę oraz syntezę innych ważnych neuroprzekaźników czy hormonów mających wpływ na ludzkie samopoczucie.


Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Pawełczyk T., Kotlicka-Antczak M., Dietrich-Muszalska A., i inni, Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w etiopatogenezie i leczeniu zaburzeń psychicznych, Psychiatria i Psychologia Kliniczna, 10/2010.
- Chmielarz K., Zapała M., Hunek A., i inni, Suplementacja kwasami tłuszczowe Omega-3 we wspomagającym leczeniu depresji – przegląd systematyczny, Journal of Education, Health and Sport. 2023;46(1):323-339.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3, Lekarz POZ, 5/2020.
Zostaw komentarz