Aktualizacja: 5 listopada 2024
Objawy niedoboru Omega 3 są wyjątkowo uciążliwe, choć często mogą być mylone ze zwykłym przemęczeniem lub nawet częstymi przeziębieniami i infekcjami. Dla upewnienia się co do ich źródła warto wykonać proste badanie krwi, które pozwoli sprawdzić poziom poszczególnych związków zaliczanych do grona Omega 3 (DHA, EPA oraz ALA). Jakie są jednak najistotniejsze i najczęściej obserwowane objawy niedoboru kwasów tłuszczowych Omega 3?
Spis treści
Objawy niedoboru Omega 3
Kwasy tłuszczowe Omega 3 są niezbędnymi składnikami diety, pełniącymi kluczową rolę w funkcjonowaniu wielu układów organizmu. Ich długotrwały niedobór może prowadzić do szeregu negatywnych konsekwencji zdrowotnych, które obejmują osłabienie odporności, zaburzenia w obrębie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz problemy związane z płodnością.
Ogólnoustrojowe
Przy dłużej utrzymującym się niedoborze Omega 3 zaobserwować można wyraźny spadek odporności. Oznacza to, że dana osoba znacznie częściej łapie różnego rodzaju infekcje (od grypy i przeziębienia, do bardziej poważnych, takich jak zapalenie płuc) i przechodzi je ciężej. Jednocześnie osoba z niedoborami NNKT doświadcza uczucia częstego i ciągłego zmęczenia. Pojawia się wypalenie zawodowe, brak energii do działania, spadek motywacji, co przekłada się na jakość codziennego funkcjonowania.
Zobacz również: Suplementy dla zmęczonych.
Układ rozrodczy
Udowodniono, że w warunkach wysokiej dostępności zwłaszcza kwasu DHA powstające plemniki są prawidłowe pod względem morfologicznym i biochemicznym. Wzrasta też liczna plemników w nasieniu bez względu na wiek mężczyzny. Niedobór Omega 3 skutkuje niepłodnością zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. W przypadku kobiet związki te są bowiem niezbędne do prawidłowego powstawania oocytu, z którego następnie tworzy się komórka jajowa gotowa do zapłodnienia. Jednocześnie warto zaznaczyć, że kwasy Omega 3, w szczególności DHA, jest rekomendowany jako suplement diety dla kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących piersią. To istotny składnik wpływający na zdrowie i rozwój płodu, a zwłaszcza jego układu nerwowego.
Układ sercowo-naczyniowy
Omega 3 wpływają na normalizację ciśnienia tętniczego krwi związaną ze zwiększeniem poziomu prostacyklin oraz hamowaniem syntezy TXA2 i PGE2. Działają też przeciwzakrzepowo, ponieważ wydłużają czas krzepnięcia wskutek obniżania podatności płytek krwi do zlepiania się, na co wpływa ich zdolność hamowania substancji silnie protrombotycznych. Mają też właściwości przeciwzapalne i obniżają poziom „szkodliwego” cholesterolu LDL we krwi. Wszystko to sprawia, że wspierają cały układ sercowo-naczyniowy. Niedobór Omega 3 zwiększa ryzyko chorób serca, zwłaszcza takich jak:
Układ nerwowy
Niedobór Omega 3 może skutkować zaburzeniami pamięci i koncentracji. Człowiek nie może skupić się na wykonywanym obowiązku, a podzielność jego uwagi znacznie maleje. Często zapomina o mniej istotnych sprawach, a przy zaawansowanym niedoborze także o tych ważniejszych. W przypadku seniorów wzrasta ryzyko demencji, która dobrze reaguje na suplementacje, nawodnienie i modyfikację diety. Inną konsekwencją niedoboru Omega 3 może być zaburzone przekaźnictwo nerwowe, co prowadzi do częstszych drętwień i mrowień skóry, zwłaszcza w obrębie kończyn.
Choroby wynikające z niedoboru kwasów Omega 3
Niedobór Omega 3, jeśli trwa przez dłuższy czas, silnie zwiększa ryzyko pojawienia się również następujących chorób:
- cukrzyca typu 2 – niski poziom tych związków w fosfolipidach błon komórkowych mięśni szkieletowych wiąże się ze wzrostem ich oporności na insulinę, co sprzyja rozwojowi tego typu cukrzycy;
- alergia – związki te hamują nadmierną odpowiedź immunologiczną, łagodząc oznaki wielu rodzajów alergii, w tym alergii pokarmowej i alergii wziewnej, a więc występujących najczęściej wśród populacji Polski;
- nowotwory – niedobór Omega 3 zwiększa podatność organizmu na tworzenie się i gromadzenie wolnych rodników tlenowych. Jak wiadomo, związki te przyczyniają się do wystąpienia tzw. stresu oksydacyjnego, który jest potwierdzonym czynnikiem ryzyka m.in. chorób nowotworowych;
- choroby dermatologiczne – potwierdzono, że spadek poziomu Omega 3 w organizmie prowadzi do zwiększenia ryzyka schorzeń przewlekłych takich jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik czy łojotokowe zapalenie skóry.
Występujący w organizmie niedobór Omega 3 można wyrównać za pomocą diety bogatej w ich źródła, a także za pomocą suplementacji.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega 3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24-35.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
Zostaw komentarz