Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 16 maja 2023

Na co pomaga Omega-3Na co pomaga Omega 3 i dlaczego ten wyjątkowy związek powinien być obecny w diecie każdego człowieka, bez względu na jego wiek? Na te pytania i jeszcze więcej postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule. Pewne jest, że Omega 3 to kwasy tłuszczowe niedoceniane i dostarczane w zbyt małych ilościach w stosunku do dziennego zapotrzebowania. Warto więc rozważyć ich suplementację.

Na co pomaga Omega 3?

Kwasy tłuszczowe Omega 3 wykazują wszechstronne, wielokierunkowe działanie na organizm człowieka. Według Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zalecana dawka dzienna kwasów Omega 3 wynosi 250 mg, jednak dopiero spożycie na poziomie 2-4 g dziennie daje pożądane efekty terapeutyczne. Na co pomaga Omega 3?

Omega 3 a reakcje na poziomie komórkowym

Kwasy tłuszczowe Omega 3 budują fosfolipidowe błony komórkowe wszystkich komórek w organizmie, mają więc kluczowy wpływ na reakcje na poziomie komórkowym. Dzięki nim błony te są wytrzymałe i zachowują odpowiednią przepuszczalność dla rozmaitych związków, cząsteczek i substancji. Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 stabilizują potencjał elektryczny w komórkach, regulują kanały sodowo-potasowe oraz zmniejszają napływ jonów wapnia do komórek mięśnia sercowego (działanie antyarytmiczne).

Warto wspomnieć, że pomagają w hamowaniu rozwoju cukrzycy typu II. Udowodniono, że ich niski poziom w fosfolipidach błon komórkowych mięśni szkieletowych wiąże się ze wzrostem ich oporności na insulinę, co sprzyja rozwojowi tego typu cukrzycy.

Omega 3 a układ sercowo-naczyniowy

Kwasy Omega 3 w odniesieniu do układu sercowo-naczyniowego:

  • działają wazodylatacyjnie na naczynia wieńcowe;
  • hamują zlepianie się trombocytów, a więc zmniejszają ryzyko tworzenia się zakrzepów;
  • działają przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie, przeciwarytmicznie;
  • obniżają poziom cholesterolu LDL w organizmie;
  • regulują ciśnienie tętnicze krwi;
  • poprawiają jakość pracy mięśnia sercowego.

Dodatkowo działają lekko antyoksydacyjnie, w efekcie czego zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych układu sercowo-naczyniowego. Zaliczamy do nich m.in. chorobę niedokrwienną serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę czy żylaki.

Omega 3 a układ nerwowy

Niedobór kwasu Omega 3 wiąże się z dużym ryzykiem:

Przyjmując kwasy tłuszczowe Omega-3 i dbając o ich odpowiedni poziom w codziennej diecie wspieramy przekaźnictwo nerwowe, chronimy się przed rozwojem poważnych chorób układu nerwowego oraz wspieramy niemal wszystkie zdolności umysłowe.

Omega 3 wpływ na skórę

Kwasy tłuszczowe Omega 3 mają za zadanie utrzymywać właściwą warstwę lipidową skóry. Ich niedobór skutkuje przesuszaniem skóry, łuszczeniem się naskórka i widoczną utratą elastyczności. Pojawiają się pierwsze drobne zmarszczki, a skóra staje się szara i wiotka. Spożycie Omega 3 na właściwym poziomie wpływa na jędrność i wytrzymałość skóry. Jest ona chroniona przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak zanieczyszczenia powietrza, skrajne temperatury czy promieniowanie UV. Dermatolodzy często polecają dodatkową suplementację Omega 3 w leczeniu łuszczycy, atopowego zapalenia skóry czy trądziku.

Omega 3 dla kobiet ciężarnych

Kwasy tłuszczowe Omega 3 są jednym z powszechniej polecanych suplementów diety dla kobiet w ciąży. Ich odpowiedni poziom w organizmie kobiety wpływa na właściwe tempo rozwoju płodu. Wspierają kształtowanie się narządów zmysłu, zwłaszcza wzroku i funkcji poznawczych u płodu, a także zmniejszają ryzyko wad wrodzonych, szczególnie układu nerwowego.

Dodatkowo wykazują kluczowy wpływ na tkankę kostną, zwiększając wchłanianie wapnia oraz stymulują prawidłową syntezę surfaktantu, koniecznego dojrzewania płuc płodu. Odpowiedni poziom Omega 3 w organizmie ciężarnej poprawia jej odporność. W efekcie jest ona mniej narażona na infekcje, które mogą mieć wysoce szkodliwy wpływ na rozwój płodu.

Polecane produkty

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 6/2011.
  2. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
  3. Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
  4. Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami