Aktualizacja: 16 maja 2023
Na co pomaga Omega 3 i dlaczego ten wyjątkowy związek powinien być obecny w diecie każdego człowieka, bez względu na jego wiek? Na te pytania i jeszcze więcej postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule. Pewne jest, że Omega 3 to kwasy tłuszczowe niedoceniane i dostarczane w zbyt małych ilościach w stosunku do dziennego zapotrzebowania. Warto więc rozważyć ich suplementację.
Spis treści
Na co pomaga Omega 3?
Kwasy tłuszczowe Omega 3 wykazują wszechstronne, wielokierunkowe działanie na organizm człowieka. Według Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zalecana dawka dzienna kwasów Omega 3 wynosi 250 mg, jednak dopiero spożycie na poziomie 2-4 g dziennie daje pożądane efekty terapeutyczne. Na co pomaga Omega 3?
Omega 3 a reakcje na poziomie komórkowym
Kwasy tłuszczowe Omega 3 budują fosfolipidowe błony komórkowe wszystkich komórek w organizmie, mają więc kluczowy wpływ na reakcje na poziomie komórkowym. Dzięki nim błony te są wytrzymałe i zachowują odpowiednią przepuszczalność dla rozmaitych związków, cząsteczek i substancji. Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 stabilizują potencjał elektryczny w komórkach, regulują kanały sodowo-potasowe oraz zmniejszają napływ jonów wapnia do komórek mięśnia sercowego (działanie antyarytmiczne).
Warto wspomnieć, że pomagają w hamowaniu rozwoju cukrzycy typu II. Udowodniono, że ich niski poziom w fosfolipidach błon komórkowych mięśni szkieletowych wiąże się ze wzrostem ich oporności na insulinę, co sprzyja rozwojowi tego typu cukrzycy.
Omega 3 a układ sercowo-naczyniowy
Kwasy Omega 3 w odniesieniu do układu sercowo-naczyniowego:
- działają wazodylatacyjnie na naczynia wieńcowe;
- hamują zlepianie się trombocytów, a więc zmniejszają ryzyko tworzenia się zakrzepów;
- działają przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie, przeciwarytmicznie;
- obniżają poziom cholesterolu LDL w organizmie;
- regulują ciśnienie tętnicze krwi;
- poprawiają jakość pracy mięśnia sercowego.
Dodatkowo działają lekko antyoksydacyjnie, w efekcie czego zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych układu sercowo-naczyniowego. Zaliczamy do nich m.in. chorobę niedokrwienną serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę czy żylaki.
Omega 3 a układ nerwowy
Niedobór kwasu Omega 3 wiąże się z dużym ryzykiem:
- demencji i zaburzeń pamięci;
- schorzeń neurodegeneracyjnych, w tym choroby Parkinsona i choroby Alzheimera;
- zaburzeń koncentracji i obniżenia zdolności skupienia uwagi na wykonywanym zadaniu;
- padaczki i drgawek mięśniowych;
- ADHD;
- depresji i zaburzeń lękowych;
- wahań nastroju.
Przyjmując kwasy tłuszczowe Omega-3 i dbając o ich odpowiedni poziom w codziennej diecie wspieramy przekaźnictwo nerwowe, chronimy się przed rozwojem poważnych chorób układu nerwowego oraz wspieramy niemal wszystkie zdolności umysłowe.
Omega 3 wpływ na skórę
Kwasy tłuszczowe Omega 3 mają za zadanie utrzymywać właściwą warstwę lipidową skóry. Ich niedobór skutkuje przesuszaniem skóry, łuszczeniem się naskórka i widoczną utratą elastyczności. Pojawiają się pierwsze drobne zmarszczki, a skóra staje się szara i wiotka. Spożycie Omega 3 na właściwym poziomie wpływa na jędrność i wytrzymałość skóry. Jest ona chroniona przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak zanieczyszczenia powietrza, skrajne temperatury czy promieniowanie UV. Dermatolodzy często polecają dodatkową suplementację Omega 3 w leczeniu łuszczycy, atopowego zapalenia skóry czy trądziku.
Omega 3 dla kobiet ciężarnych
Kwasy tłuszczowe Omega 3 są jednym z powszechniej polecanych suplementów diety dla kobiet w ciąży. Ich odpowiedni poziom w organizmie kobiety wpływa na właściwe tempo rozwoju płodu. Wspierają kształtowanie się narządów zmysłu, zwłaszcza wzroku i funkcji poznawczych u płodu, a także zmniejszają ryzyko wad wrodzonych, szczególnie układu nerwowego.
Dodatkowo wykazują kluczowy wpływ na tkankę kostną, zwiększając wchłanianie wapnia oraz stymulują prawidłową syntezę surfaktantu, koniecznego dojrzewania płuc płodu. Odpowiedni poziom Omega 3 w organizmie ciężarnej poprawia jej odporność. W efekcie jest ona mniej narażona na infekcje, które mogą mieć wysoce szkodliwy wpływ na rozwój płodu.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 6/2011.
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
Zostaw komentarz