Kolagen do picia
Kolagen do picia

Kwasy Omega 3 dla dorosłychKwasy Omega 3 dla dorosłych to w dzisiejszych czasach wręcz obowiązkowy suplement diety, którego głównym celem jest wsparcie odporności, kondycji układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego oraz skóry. Tym bardziej że większość populacji zmaga się z niedoborami tego związku. W diecie obserwuje się znacznie wyższe spożycie kwasu tłuszczowych Omega 6, zaś taka proporcja nasila stany zapalne i nie jest korzystna dla zdrowia.

Stosunek Omega 3 do Omega 6

Aby zrozumieć, dlaczego tak ważna jest suplementacja kwasów tłuszczowych Omega 3 warto znać odpowiedni stosunek obu grup kwasów tłuszczowych względem siebie. Rekomenduje się spożywanie kwasów tłuszczowych Omega 3 do kwasów tłuszczowych Omega 6 w stosunku 5:1 z przewagą dla tych pierwszych. Niestety w Polsce obserwuje się nawet 20-krotnie wyższe spożycie Omega 6, czego konsekwencje na dłuższą metę mogą być bardzo poważne. Obserwuje się bowiem nasilanie stanów zapalnych w organizmie, zwężanie naczyń krwionośnych, tendencję do zakrzepów oraz ogólne pogorszenie zdrowia. Kwasy Omega 6 są ważne i niezbędne dla zachowania zdrowia, jednak wyłącznie spożywane w odpowiedniej proporcji w stosunku do Omega 3. Ze względu na zaburzenia wspomnianych proporcji w populacji polskiej rekomenduje się dodatkową suplementację kwasów Omega 3, aby wyrównać stosunek.

Wskazań do suplementacji jest jednak znacznie więcej. Omawiany związek powinien być dostarczany do organizmu każdej osoby, która chce wspierać zdrowie, urodę i samopoczucie. Szczególnie rekomendowane grupy konsumentów to kobiety w ciąży, seniorzy oraz osoby przewlekle chore. Korzyści odnotuje się również przy spadkach odporności, suchej i wiotkiej skórze, nadmiernym wypadaniu włosów, zaburzeniach krążenia, zimnych dłoniach i stopach, egzemach i zmianach skórnych, a także przy braku energii i zaburzeniach libido.

Kwasy Omega 3 dla dorosłych – jak działają?

Kwasy Omega 3 znane są przede wszystkim ze swojego korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Udowodniono, że ich systematyczne przyjmowanie obniża ciśnienie tętnicze, zwiększa elastyczność ścian naczyń krwionośnych, reguluje poziom glikemii i zmniejsza stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia, zwłaszcza nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, żylaków oraz choroby niedokrwiennej serca. Omega 3 są podstawą diety śródziemnomorskiej, na całym świecie uznawanej za najzdrowszą dla serca. Ponadto związki zaliczane do Omega 3, zwłaszcza DHA, wspiera kondycję i zdrowie układu nerwowego. Wysoki poziom wiąże się z pamięcią, koncentracją, neuroprzewodnictwem. Suplementacja może zmniejszać ryzyko zaburzeń pamięci, bólów głowy, migren, zaburzeń snu, a przede wszystkim – schorzeń neurodegeneracyjnych, do których zaliczamy m.in. chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera. Ze względu na poprawę funkcji poznawczych suplementacja wskazana jest zwłaszcza seniorom i osobom starszym.

Omega 3 są niezbędne do wewnątrz ustrojowej produkcji niektórych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz enzymów. Ponadto budują błony komórkowe niemal wszystkich komórek organizmu, w tym także skóry. Wykazano, że systematyczna suplementacja ujędrnia, uelastycznia skórę, dodaje jej blasku i nawilżenia, zmniejsza widoczność zmarszczek mimicznych oraz objawów dermatologicznych (np. wyprysków na twarzy czy trądziku). Właśnie dlatego suplementacja rekomendowana jest w przebiegu atopowego zapalenia skóry, łojotokowego zapalenia skóry, egzemy, alergii kontaktowych. Udowodniono, że właściwy poziom kwasów tłuszczowych Omega 3 jest niezbędny do zachowania prawidłowego wzroku, ponieważ budują one siatkówkę. Wykazują właściwości przeciwzapalne i immunomodulacyjne. Są kluczowe dla zachowania wysokiej odporności, a w przebiegu infekcji mogą łagodzić występujące dolegliwości. Omega 3 dodają również energii, a nawet mogą przeciwdziałać przewlekłemu zmęczeniu i wypaleniu zawodowemu. Jedno z badań klinicznych wykazało, że suplementacja znacząco łagodzi objawy depresji przewlekłej.

Omega 3 – źródła i zapotrzebowanie

Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 są tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź, makrela, sardynki czy pstrąg. Znajdziemy je również w algach (Spirulina, Chlorella, nori), a w nieco mniejszych ilościach również w olejach roślinnych. Cennymi olejami są tutaj zwłaszcza: olej lniany, olej rzepakowy, olej sojowy, olej z oliwek, olej z czarnuszki siewnej, olej z orzechów włoskich. Rekomendowana dawka dzienna kwasów Omega 3 to 250 mg, jednak według Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności dopiero spożycie na poziomie 2 4 g zagwarantuje pożądane efekty terapeutyczne.

Kwasy Omega 3 dla dorosłych w kapsułkach

Osoby dorosłe powinny rozważyć suplementację Omega 3 w kapsułkach. Aby zaobserwować korzystne efekty zdrowotne, taka suplementacja musi być jednak długotrwała – przynajmniej przez okres 6 tygodni. Zaleca się jednak stałe przyjmowanie tych kwasów. Kapsułki przyjmuje się wraz z posiłkiem lub zaraz po posiłku, ponieważ witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą być wówczas lepiej wchłonięte i wykorzystane przez organizm. Nie należy pomijać kapsułek, ani samodzielnie zwiększać dawki zaleconej przez producenta. Warto łączyć Omega 3 z innymi suplementami, zwłaszcza z witaminą D, witaminą E, witaminą A. Dużą popularnością na rynku cieszy się wysokiej jakości Omega 3 bioalgi. Każda kapsułka zawiera aż 500 mg oleju z  pachnotki zwyczajnej, tłoczonego na zimno i nierafinowanego.

Polecane produkty

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna.
  2. Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
  3. Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2011.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami