Aktualizacja: 22 czerwca 2023
Co daje suplementacja Omega 3 i dlaczego to właśnie ten związek powinien być dodatkowo podawany jako uzupełnienie podstawowej diety? Kwasy tłuszczowe Omega 3 występują wprawdzie w żywności: ryby, algi, owoce morza, oleje roślinne, orzechy. Jednak ich źródła spożywane są w niewystarczających ilościach. Wiele osób zmaga się z niedoborami Omega 3, co przekłada się negatywnie na zdrowie, urodę i samopoczucie.
Spis treści
Co daje suplementacja Omega 3?
Kwasy tłuszczowe Omega 3 to stały i konieczny do zachowania zdrowia składnik diety. Warto rozważyć jego dodatkową suplementację w każdym wieku. Jakie korzystne efekty będzie wykazywać?
Poprawa kondycji skóry
Kwas DHA (należący do Omega 3) jest strukturalnym składnikiem budulcowym ludzkiej skóry. Odpowiada za wytrzymałość i zdrowie skóry, a także przepuszczalność jej dla wody i cennych substancji odżywczych. Z kolei kwas EPA chroni skórę przez szkodliwymi czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Przy niedoborach Omega 3 w diecie obserwuje się utratę jędrności i gładkości skóry, jej wiotkość oraz zaburzenia w syntezie kolagenu.
Co istotne, suplementacja Omega 3 nie tylko poprawia ogólny wygląd skóry, ale również łagodzi objawy dermatologicznych schorzeń przewlekłych, takich jak trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca czy egzemy.
Poprawa czynności układu sercowo-naczyniowego
Kwasy tłuszczowe Omega 3 stanowią podstawowy element błon komórkowych wszystkich komórek organizmu: miocytów, neurocytów oraz komórek budujących mięsień sercowy. Ponadto zmniejszają ryzyko zlepiania się płytek krwi (trombocytów), a tym samym przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów, będących czynnikiem ryzyka zawału serca, udaru mózgu i zakrzepicy. Odpowiedni poziom Omega 3 pozwala na kontrolę glikemii i obniżanie cholesterolu LDL. Udowodniono, że suplementacja tych kwasów zmniejsza ryzyko cywilizacyjnych chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy choroba niedokrwienna serca.
Na koniec należy zaznaczyć, że Omega 3 regulują czynność bioelektryczną serca i regulują jego pracę, przeciwdziałając arytmiom. Uważa się, że dieta śródziemnomorska jest najzdrowsza i najkorzystniej wpływa na serce. Jest ona bogata właśnie w kwasy Omega 3.
Łagodzenie objawów chorób przewlekłych
Odpowiedni poziom Omega 3 w organizmie łagodzi objawy chorób przewlekłych, zwłaszcza tych przebiegających ze stanami zapalnymi. Obserwuje się między innymi złagodzenie bólów reumatycznych, zaburzeń ukrwienia w przebiegu choroby Parkinsona czy stanów zapalnych jelit w przebiegu ich nieswoistych zapaleń.
Zmniejszanie ryzyka chorób cywilizacyjnych
Kwasy tłuszczowe Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych każdego układu organizmu. Do często występujących zaliczamy (poza wymienionymi wcześniej chorobami sercowo-naczyniowymi) chorobę Alzheimera, alergie, otyłość, depresję czy retinopatię i zwyrodnienie plamki żółtej. Dodatkowo udowodniono, że utrzymywanie odpowiedniego poziomu tych kwasów w ustroju działa antynowotworowo. Znacznie zmniejsza bowiem ryzyko raka prostaty, raka sutka oraz raka jelita grubego.
Wzmacnianie odporności
Omega 3 wspierają układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami. Niwelują stany zapalne, modulując ich przebieg. Przeciwdziałają objawom takim jak przewlekłe zmęczenie, częste infekcje, osłabienie organizmu, bezsenność. Niektórzy specjaliści mówią wręcz, że działanie kwasów tłuszczowych Omega 3 w kontekście wzmacniania odporności można porównywać do działania popularnej witaminy C lub czosnku i cebuli, zaliczanych do naturalnych antybiotyków.
Poprawa czynności układu nerwowego
Omega 3 korzystnie wpływają na czynność ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Poprawiają pamięć, koncentrację i koordynację, pozwalają skupić się na wykonywanej czynności i gwarantują prawidłową pracę gruczołów endokrynnych, których hormony regulują pracę struktur nerwowych. Dlatego suplementacja polecana jest w szczególności osobom starszym oraz studentom i pracownikom umysłowym.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bojkowski Ł., Mojs E., Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych obszarach psychologicznego funkcjonowania człowieka, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu, 1/2016.
- Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 6/2011.
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
Zostaw komentarz