Aktualizacja: 10 maja 2024
Szparagi ( łac. Asparagus) nie tylko smakują, ale również stanowią źródło wielu witamin i minerałów przez co chętnie goszczą na naszych stołach. Dzięki zawartości tak cennych składników odżywczych, szparagi wspomagają odchudzanie, korzystnie oddziałują na rozwój płodu, a także chronią organizm przed pojawieniem się groźnych chorób w tym również nowotworów. Jakie jeszcze właściwości wykazują? Przyjrzyjmy się im bliżej.
Spis treści
Szparagi – rodzaje
Występuje wiele odmian szparagów, które na pierwszy rzut oka różnią się jedynie kolorem. Jednak każde z nich wykazują też nieco inny smak oraz wygląd. Wyróżniamy:
- Szparagi zielone – najcieńsze, ale za to najbardziej wyraziste w smaku. Ten rodzaj szparagów nie wymaga obierania przed gotowaniem, ponieważ są wystarczająco miękkie. W swoim składzie posiadają wiele składników mineralnych, m.in. potas, magnez, fosfor i wapń;
- Szparagi białe – w odróżnieniu od zielonych, które posiadają pełny kontakt z promieniami słonecznymi, swój kolor zawdzięczają temu, że rosną pod ziemią. Smak szparagów białych jest delikatniejszy od zielonych. Charakteryzują się również tym, że są grubsze i twardsze. Powoduje to, że należy obierać je przed gotowaniem;
- Szparagi fioletowe – mniej popularne i znane niż białe czy zielone. Są odmianą trudną do uprawy. Głównie z tego względu, że ich fioletowy kolor utrzymuje się dość krótko.
Warto spróbować wszystkich rodzajów, aby znaleźć swojego faworyta.
Szparagi – właściwości
Szparagi są źródłem m.in.:
- witaminy A;
- witamin z grupy B (w tym również kwasu foliowego);
- witaminy C;
- witaminy K;
- składników mineralnych;
- witaminy E;
- błonnika pokarmowego.
Beta-karoten obecny w szparagach, oprócz korzystnego oddziaływania na nasz układ krążenia, wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Z kolei kwas foliowy znajdujący się w tych warzywach jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla kobiet, które planują lub są w ciąży. Chroni on bowiem płód przed wadami rozwojowymi.
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który wspiera usuwanie z organizmu wolne rodniki zapobiegając powstawaniu chorobom nowotworowym. Ponadto bardzo dobrze wpływa na nasz układ krwionośny, wzmacnia ich ściany oraz zapobiega pękaniu. Witamina K, którą również znajdziemy w tych warzywach odpowiedzialna jest za prawidłowe procesy krzepnięcia krwi.
Szparagi wykazują także właściwości moczopędne, przez co bardzo dobrze wpływają na oczyszczanie organizmu. Obecna w składzie asparagina wspomaga funkcjonowanie nerek i odpowiada za prawidłowe nawodnienie. Składniki mineralne takie jak wapń, potas i fosfor odpowiedzialne są za kondycję i stan kości. Zawarty w szparagach błonnik reguluje procesy trawienne oraz na długi czas zapewnia uczucie sytości. Warzywa te zawierają również fitosterole, które posiadają zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we kwi.
Czy można jeść szparagi w ciąży?
Szparagi zawierają dużą ilość witaminy B9 (kwas foliowy). Z tego też względu bardzo mocno zalecane jest ich spożywanie przez kobiety, które planują ciąże lub obecnie znajdują się w tym stanie.
Czy można jeść szparagi karmiąc piersią?
Kobiety karmiące piersią bez żadnego problemu mogą włączać do swojej diety szparagi. Specjaliści w Instytucie Matki i Dziecka twierdzą, że przy regularnym ich spożywaniu można w szybki sposób uzupełnić niedobory wapnia – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego rozwoju dziecka.
Szparagi – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniami dla spożywania szparagów są:
- dna moczanowa (ponieważ zawierają puryny, które mogą nasilać problemy z kwasem moczowym i pogarszać funkcjonowanie nerek);
- kamienie w nerkach;
- nieregularna perystaltyka jelit.
A także złe samopoczucie po spożyciu tych warzyw.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Cieślik E., Siembida A., Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych szparaga lekarskiego, Postępy Fitoterapii, 4/2011.
- Palfi M., Tomic-Obrdalj H., Healthy vegetables for healthy heart: asparagus, Cardiologia Croatica, 2014.
uwielbiam szparagi 😉 pyychoota
Uwielbiam szparagi. Zawsze wiosną staram się zjeść ich jak najwięcej. Są przepyszne i zdrowe – jak zresztą piszesz. <3
Uwielbiam szparagi, szczególnie krem z nich. Wolę też białe od zielonych.
Kocham szparagi, szkoda ze sezon taki krótki ?