Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 16 października 2023

Suplementy na jesieńSuplementy na jesień powinny zostać dobrane indywidualnie do własnych potrzeb. W tym okresie szczególną uwagę zwraca się na budowanie odporności, wzmacnianie organizmu oraz dodawanie mu energii. Zwłaszcza jeśli dana osoba jest podatna na przesilenie jesienne i częste infekcje. Które suplementy diety sprawdzą się najlepiej w tym okresie?

Suplementy na jesień – jakie wybrać?

Najlepsze suplementy na jesień to takie, które spełniają indywidualne oczekiwania konsumenta. Każdy może szukać w takich produktach innego działania, dlatego najlepiej dobierać je samodzielnie lub po konsultacji z lekarzem. Istnieje jednak grono suplementów uniwersalnych, których stosowanie w okresie jesiennym jest powszechnie polecane. O jakich produktach mowa?

Witamina D

Receptory dla witaminy D znajdują się w neutrofilach, makrofagach, aktywowanych limfocytach B i T oraz komórkach dendrytycznych. Witamina D zmniejsza stężenie cytokin prozapalnych, jednocześnie podwyższając stężenie cytokin przeciwzapalnych. W ogromnym stopniu wpływa na ogólną odporność organizmu, ale również wzmacnia kości i zęby, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, poprawia samopoczucie, dodaje energii, wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację oraz reguluje gospodarkę węglowodanową. Przyjmowanie witaminy D powinno odbywać się całorocznie, jednak szczególnie istotne jest ono jesienią i zimą, gdy codzienna ekspozycja ciała na promieniowanie UV maleje.

Ziołolecznictwo

Zioła mają wszechstronne, wielokierunkowe działanie. Przeważnie spożywa się je w postaci naparów ziołowych, które nie tylko wywierają korzystne, oczekiwane efekty, ale również rozgrzewają, co jest szczególnie pożądane jesienią. W tym okresie warto sięgać po zioła wzmacniające odporność, np.:

A także zioła dodające energii podczas ponurych, jesiennych dni:

  • maca;
  • żeń-szeń;
  • bylica pospolita.

Pozostając w temacie ziół, warto dodawać je do codziennie przygotowywanych potraw, aby cieszyć się ich cennymi właściwościami oraz wzbogacać smak dań. Jesienią szczególnie dobrze sprawdzają się:

Wiele spośród nich jest naturalnymi antybiotykami, które nie tylko zadbają o odporność, ale i złagodzą objawy rozwiniętych już infekcji.

Acerola

Acerola charakteryzuje się niezwykle wysoką zawartością witaminy C – zawiera jej znacznie więcej niż jakiekolwiek znane warzywa i owoce. Dodatkowo w składzie znaleźć można polifenole, składniki mineralne, karotenoidy i witaminy. W efekcie regularne przyjmowanie aceroli jesienią skutecznie wzmacnia odporność i dodaje energii. Owoce aceroli mogą być podawane zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W medycynie tradycyjnej były stosowane w leczeniu anemii, ospy wietrznej oraz w dolegliwościach wątroby i płuc. Jednak najczęściej znajdowały zastosowanie we wspomaganiu układu odpornościowego oraz przeciwdziałaniu objawom przeziębienia ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne.

Koenzym Q10

Metabolizm komórkowy wymaga dużych nakładów energii, której wytwarzanie jest możliwe m.in. dzięki obecności koenzymu Q10 w łańcuchu oddechowym. Jest on wykorzystywany do wewnątrzustrojowej produkcji energii w postaci ATP. Jeśli więc zmagasz się z przesileniem jesiennym, przewlekłym zmęczeniem, wypaleniem zawodowym czy nadmierną sennością, koenzym Q10 będzie idealnym rozwiązaniem. Warto pamiętać, że związek ten dodatkowo wspiera płodność i ma silne właściwości antyoksydacyjne.

Spirulina

Spirulina zaliczana jest do grona superfoods, czyli żywności o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych i cennym, bogatym składzie. Znaleźć w niej można niemal wszystkie wartościowe składniki odżywcze – witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty, węglowodany, pełnowartościowe białko czy NNKT. Jesienią spada dostępność świeżych owoców i warzyw, a konsumenci preferują potrawy cięższe, rozgrzewające, poddawane obróbkom termicznym. W efekcie może spaść poziom witamin i minerałów w organizmie, tak niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Spirulina nie tylko skutecznie uzupełnia niedobory pokarmowe, ale i wzmacnia odporność, działa antyoksydacyjnie, poprawia pamięć i koncentrację oraz wspiera budowanie masy mięśniowej. Ze względu na zawartość błonnika reguluje trawienie.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kaźmierska B., Witamina D – rola i znaczenie dla organizmu.
  2. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
  3. Zegan M., Michota-Katulska E., Gałązka M., Sińska B., Kucharska A., Suplementy diety i żywność stosowana w celu wspomagania odporności – badania pilotażowe, Problemy Higieny i Epidemiologii, 94/2013.
  4. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
  5. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami