Aktualizacja: 7 lipca 2024
Młody jęczmień i Chlorella to dwa niezwykłe surowce roślinne, znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i odżywczych. Obydwa są niezmiernie bogate w chlorofil oraz inne antyoksydanty, witaminy i minerały, przyczyniając się do intensywnego odżywienia całego organizmu. Można kupić je w postaci suplementów diety – osobnych bądź też łączonych. Co warto o nich wiedzieć?
Spis treści
Co to jest młody jęczmień?
Młody jęczmień jest rośliną uprawianą głównie z ziaren odmian jarych, zbieraną po 7-10 dniach wzrostu, gdy młoda trawa wzrośnie na wysokość około 30 cm. Ścięte wówczas źdźbła jęczmienia są kolejno suszone, rozdrabniane, ekstrahowane lub tłoczone. Uważa się, że młody zielony jęczmień jest jednym z najbardziej wartościowych produktów pochodzenia roślinnego, ponieważ zawiera w swoim składzie ogromny ilości:
- składników mineralnych – głównie wapnia, żelaza, miedzi, krzemu, magnezu, potasu, cynku;
- witamin – witaminy C, witaminy E, witaminy K, witamin z grupy B (w szczególności witaminy B1, witaminy B2, witaminy B3, witaminy B6, biotyny);
- karotenoidów;
- polifenoli;
- chlorofilu;
- białek;
- enzymów i kwasów o silnym działaniu biologicznie aktywnym.
Młody jęczmień zawiera więc wszystkie składniki niezbędne do wzrostu organizmu roślinnego, co jest istotne również w kontekście wspierania ludzkiego zdrowia. Przede wszystkim podkreśla się właściwości antyoksydacyjne tej rośliny. Udowodniono, że może ona obniżać poziom wolnych rodników tlenowych i tym samym zmniejszać stres oksydacyjny, który jest ważnym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych takich jak m.in:
Ponadto jej składniki działają przeciwwrzodowo, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco oraz antywirusowo. Obniżają zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL oraz wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Tym samym wspierają praktycznie wszystkie układy organizmu, począwszy od układu krążenia, kończąc na układzie nerwowym i układzie pokarmowym. Trawa jęczmienna może działać adaptogennie, przystosowując organizm do niekoniecznie sprzyjających mu warunków, a tym samym wzmacniając jego ogólną odporność. To naturalny suplement diety, po którym czujemy się pełni energii i sił witalnych, gotowi na podejmowanie nowych, nawet trudnych wyzwań. Dodatkowo już po krótkim czasie obserwuje się poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci, co wynika z lepszego odżywienia organizmu.
Co to jest Chlorella?
Chlorella to zielona alga, którą z młodym jęczmieniem łączy przede wszystkim bardzo wysoka zawartość chlorofilu oraz właściwości detoksykujące. Ponadto także ona zawiera w składzie witaminy, minerały i antyoksydanty, przy czym uzupełniona jest błonnikiem pokarmowym, aminokwasami, niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Udowodniono, że Chlorella wykazuje właściwości chelatujące. Oznacza to, że może wiązać w swoich cząsteczkach toksyny i inne szkodliwe związki znajdujące się w ustroju, a następnie niszczyć je i przyśpieszać ich wydalanie z organizmu najczęściej odbywa się ono przez skórę lub układ pokarmowy, właśnie dlatego w pierwszych dniach suplementacji Chlorelli nierzadko obserwuje się biegunkę oraz wypryski skórne. Są to naturalne objawy oczyszczania organizmu, niebędące powodem zmartwienia. Znikają samoistnie po kilku dniach, gdy organizm nieco bardziej się oczyści.
Dodatkowo Chlorella również odżywia organizm, poprawiając samopoczucie, jakość snu, poziom codziennej energii, trawienie oraz metabolizm. Chlorella ma niesamowite zdolności do namnażania się. Wykazano, że mnoży się nawet 4-krotnie w ciągu 20 godzin, co po spożyciu jej przekłada się na namnażanie dobrych kultur bakterii w jelitach (Lactobacillus). Przyśpiesza regenerację nabłonka jelitowego, jak również układu nerwowego i mózgu, zwiększając przy tym produkcję DNA i RNA, w rezultacie czego spowalnia procesy starzenia się i chroni kod genetyczny.
Młody jęczmień i Chlorella – wspólna suplementacja
Aby jeszcze bardziej kompleksowo wspierać organizm oraz własne zdrowie, rekomenduje się wspólne przyjmowanie obu tych suplementów diety. Coraz powszechniej można znaleźć je w jednym opakowaniu, jako suplement łączony. Wszystko przez to, że zawierają podobny skład i uzupełniają się nawzajem. Także ich działanie jest zbliżone, choć różni się w szczegółach. Zarówno młody jęczmień, jak i Chlorella zostały zaliczone do grona superfoods, czyli żywności prozdrowotnej o potwierdzonym działaniu oraz niezwykle bogatym składzie i naturalnym pochodzeniu. Tym samym można w zgodzie z naturą i w pełni bezpiecznie wspierać organizm.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
- Safi C., Zebib B., Merah O., Pontalier P., Vaca-Garcia C., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35/2014.
- Kawka K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2017.
- Pelc J., Zielony jęczmień, Specjalistyczny Portal dla Dietetyków, luty 2017.
Zostaw komentarz