Doustne suplementy pokarmowe to szerokie grono rozmaitych związków odżywczych lub biologicznie aktywnych dostępnych w formie kapsułek, tabletek, proszków czy płynów, które należy przyjmować systematycznie przez pewien okres czasu. Ich celem jest poprawa zdrowia fizycznego i psychicznego, a także poprawa urody i samopoczucia. Są legalnie dopuszczone do sprzedaży, jednak nie można mylić ich z lekami.
Spis treści
Doustne suplementy pokarmowe – charakterystyka
Suplementy diety określa się jako produkty stanowiące źródło skoncentrowanych składników odżywczych i innych składników o działaniu fizjologicznym. Stanowią uzupełnienie standardowej diety opartej na tradycyjnych produktach żywnościowych – suplementy diety nigdy nie powinny zastępować podstawowej żywności. Na rynku znaleźć można wiele grup suplementów diety, jednak największą stanowią produkty zawierające witaminy i składniki mineralne.
Suplement diety w Polsce dopuszcza do obrotu Główny Inspektor Sanitarny. Zgodnie z Ustawą o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, wystarczy jedynie powiadomić o wprowadzeniu do obrotu suplementu diety i przedstawić projekt etykiety. Nie można mylić suplementu diety z lekiem. W przypadku suplementów diety nie obowiązuje kontrola jakościowa, nie ma konieczności przedstawiania wyników badań trwałości. Produkty te nie podlegają badaniom pod kątem ewentualnych interakcji z lekami oraz nie są monitorowane pod względem działań niepożądanych. Przeciwnie do leków, które przed wypuszczeniem na rynek muszą przejść liczne, wieloaspektowe badania kliniczne, a ich rejestracja jest skomplikowana i czasochłonna. Właśnie dlatego należy wybierać jedynie suplementy diety najwyższej jakości – niektórzy producenci, pomimo braku konieczności, poddają swoje produkty badaniom i testom, oferując konsumentom to, co najlepsze.
Należy wspomnieć, że doustne suplementy diety mogą być rozmaitymi związkami, surowcami i produktami. Mają pochodzenie zarówno zwierzęce (np. kolagen wołowy, kwas hialuronowy z grzebieni kogucich), jak i roślinne (zioła, acerola, witaminy izolowane z roślin).
Doustne suplementy diety – wskazania
Suplementy diety są powszechnie stosowane wśród osób młodych, dojrzałych oraz ludzi starszych, a także coraz bardziej powszechna staje się suplementacja dzieci i noworodków. Wszystko zależy od tego, jaki jest cel suplementacji. Bez względu na wiek rekomenduje się przyjmowanie witaminy D, a także kwasów tłuszczowych Omega 3 (z niedoborami tych związków zmaga się większość populacji Polski). Przykłady sytuacji, w których wskazane jest przyjmowanie konkretnych suplementów diety:
- pogorszenie pamięci, problemy z koncentracją – kwasy tłuszczowe Omega 3, olej z czarnuszki siewnej, Spirulina, kompleks witamin z grupy B, żeń-szeń;
- spadek libido – koenzym Q10, żeń-szeń, buzdyganek, cynk, selen, Chlorella;
- brak energii, zmęczenie, senność w ciągu dnia – Chlorella, Spirulina, koenzym Q10, witamina C, acerola, żelazo;
- nadmierne wypadanie włosów, zła kondycja skóry – witamina E, witaminy z grupy B (zwłaszcza biotyna), cynk, krzem, miedź;
- bóle i sztywność stawów, zła kondycja skóry – kwas hialuronowy, kolagen, witamina D, witamina K, witamina C, acerola;
- budowanie masy mięśniowej (u osób aktywnych fizycznie) – aminokwasy rozgałęzione BCAA, kreatyna, białko, Spirulina;
- zwiększanie wydolności organizmu i wydajności treningowej – selen, kompleks witamin z grupy B, koenzym Q10, BCAA, glutamina, L-karnityna;
- spadek odporności – acerola, witamina C, Spirulina, Omega 3, Chlorella, witamina D, beta-karoten.
Praktycznie w każdej sytuacji można wspierać się suplementami diety – bez względu na rodzaj stosowanej diety, poziom aktywności fizycznej, wiek, płeć, stan zdrowia czy tryb życia. Do suplementów diety (jako ogół produktów) nie ma również przeciwwskazań. Wystarczy odpowiednio dobrać suplement do własnych potrzeb. Przykładowo jeśli konsument chce wspierać odporność, a jest uczulony na algi, zamiast Chlorelli może przyjmować kwasy tłuszczowe Omega 3.
Doustne suplementy pokarmowe – jak przyjmować?
Przed rozpoczęciem suplementacji należy bardzo dokładnie poznać specyfikę przyjmowanych produktów. Można tego dokonać krok po kroku:
- co chcemy wspierać poprzez suplementację? – czyli ustalenie celu suplementacji;
- wykonanie badań laboratoryjnych – w przypadku niektórych związków warto wcześniej ustalić ich poziom w ustroju, aby przekonać się, czy suplementacja rzeczywiście jest potrzebna. Ma to miejsce np. w przypadku witamin czy ziół zawierających fitoestrogeny;
- dobór suplementów diety – czyli wybór związków, które okazują się być pomocne przy danym problemie zdrowotnym lub w określonej sytuacji. Jeśli to konieczne, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem;
- wykluczenie przeciwwskazań zdrowotnych – kierując się stanem zdrowia, czyli występującymi chorobami. Niektóre mogą być przeciwwskazaniem do przyjmowania wybranych suplementów. Osoby przyjmujące przewlekle leki powinny upewnić się, że wybrany suplement nie wchodzi z nimi w interakcję;
- wybór wysokiej jakości suplementu diety – kierując się jego składem, testami, opiniami innych konsumentów.
Aby efekty suplementacji były jak największe i szybko widoczne, czynność musi być systematyczna, zgodna z zaleceniami producenta. Niektóre suplementy diety powinno się przyjmować przed aktywnością fizyczną (np. kolagen), inne warto łączyć ze sobą, aby zwiększać ich wydajność (np. kolagen + witamina C, Spirulina + Chlorella, witamina D + magnez czy witamina A + witamina E). Odpowiednie przygotowanie do suplementacji sprawi, że będzie ona wielokierunkowo oddziaływać na organizm.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bojarowicz H., Dźwigulska P., Suplementy diety. Część I. Suplementy diety a leki – porównanie wymagań prawnych, Hygeia Public Health, 47/2012.
- Grambecka M., Suplementy diety – panaceum na wszystkie dolegliwości?, Gazeta AMG, 1/2019.
- Stoś K., Wierzejska R., Siuba-Strzelińska M., Suplementy diety – czy potrzebujesz?, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2019.
Zostaw komentarz