Aktualizacja: 15 stycznia 2025
Chlorella i młody jęczmień to superfoods bogate w chlorofil, witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Wspierają detoksykację, trawienie, regenerację oraz wzmacniają odporność, dostarczając energii i poprawiając zdrowie.
Spis treści
Co to jest chlorella i jak działa?
Chlorella to słodkowodna alga, która działa kompleksowo, wpływając pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a jej suplementacja jest szczególnie polecana osobom narażonym na stres, przemęczenie czy toksyny. Zyskała ona ogromną popularność jako jedno z tzw. superfoods, ponieważ jest niezwykle bogata w substancje odżywcze takie jak:
- chlorofil – naturalny barwnik, który nadaje roślinom kolor zielony, wspiera naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn.
- witaminy – witamina A, witamina C, witamina E, witamina K, witaminy z grupy B.
- minerały – wapń, magnez, żelazo, potas, cynk.
- błonnik – wspomaga trawienie;
- białka – z kompletnym składem aminokwasów niezbędnych człowiekowi.
Jednak najbardziej unikalnym składnikiem jest czynnik wzrostu Chlorelli (ang. Chlorella Growth Factor – CGF), który działa regeneracyjnie i wspiera odbudowę komórek.
Zobacz również: Chlorella na oczyszczenie organizmu
Chlorella oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, a dodatkowo poprawia metabolizm i usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego i wspiera procesy immunologiczne. Dzięki zawartości antyoksydantów skutecznie chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wspierając tym samym naturalne mechanizmy obronne przed stresem oksydacyjnym.
Zobacz również: Na co jest dobra Chlorella?
Co to jest młody jęczmień?
Młody jęczmień to młode pędy jęczmienia, przetworzone na wysuszony sproszkowany sok. Taka forma pozwala zachować pełnię wartości odżywczych i wysoką przyswajalność składników. Sproszkowany sok z młodego jęczmienia to naturalne źródło:
- chlorofilu – który działa detoksykująco;
- enzymów roślinnych – wspierających trawienie;
- witamin – witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E;
- minerałów – wapń, magnez, potas, fosfor;
- beta-karotenu – prekursor witaminy A;
- błonnika – który reguluje pracę jelit.
Jęczmień pomaga w regeneracji organizmu, wspiera metabolizm i dostarcza naturalnej energii na cały dzień.
Młody jęczmień – działanie
Młody, zielony jęczmień, podobnie jak i Chlorella, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu wspomaga eliminację toksyn, wspierając pracę wątroby oraz zdrowie nerek i jelit. Naturalny błonnik zawarty w młodym jęczmieniu wspiera zdrową mikroflorę jelitową, reguluje procesy trawienne i pomaga w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit. Jest wygodnym rozwiązaniem dla osób, które zmagają się z problemami trawiennymi, takimi jak wzdęcia czy zaparcia.
Zobacz również: Właściwości zdrowotne młodego jęczmienia
Sproszkowany sok z młodego jęczmienia to doskonały wybór dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż zmniejsza uczucie głodu i pomaga utrzymać prawidłowe odstępy między posiłkami. Dodatkowo wspiera spalanie tkanki tłuszczowej i pomaga uregulować poziom cukru we krwi.
Sok z zielonego jęczmienia obniża poziom cholesterolu LDL, a także poprawia krążenie i wspiera elastyczność naczyń krwionośnych. Może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że zielony jęczmień neutralizuje wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia i są przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych.
Zobacz również: Młody jęczmień, Chlorella, Spirulina
Chlorella i młody jęczmień – razem
Połączenie Chlorelli i młodego jęczmienia w jednej porcji suplementu diety to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą kompleksowo zadbać o swoje zdrowie. Wysuszona alga i wysuszony sproszkowany sok z pędów młodego jęczmienia to doskonałe źródło substancji odżywczych, które wzajemnie uzupełniają swoje działanie.
Zielony jęczmień i Chlorella wspierają usuwanie toksyn z organizmu, przy czym Chlorella działa intensywniej na poziomie komórkowym, a jęczmień dodatkowo oczyszcza układ trawienny. Ponadto oba składniki produktu stanowią źródło antyoksydantów, witamin i minerałów, które wzmacniają układ odpornościowy oraz wspierają procesy regeneracyjne komórek.
Zobacz również: Sposoby na detoks
Dzięki zawartości kluczowych składników, takich jak chlorofil, błonnik, witaminy i enzymy, połączenie młodego jęczmienia i Chlorelli wspiera codzienne funkcjonowanie organizmu. Regularne stosowanie tych dwóch suplementów przynosi korzyści zarówno w poprawie zdrowia, jak i wyglądu. Dzięki ich synergicznemu działaniu poprawia się kondycja skóry, włosów i paznokci, a organizm lepiej radzi sobie ze stresem i zmęczeniem. Regularna suplementacja pomoże w oczyszczeniu organizm z toksyn. Dodatkowo będzie wspierać jego regenerację, poprawiać trawienie oraz dostarczać energii na cały dzień.
Zobacz również: Chlorella i sok z młodego jęczmienia
Chlorella i młody jęczmień – dawkowanie
W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów ważne jest regularne stosowanie suplementów diety w odpowiednich dawkach. Zalecana dzienna porcja do spożycia Chlorelli i młodego jęczmienia w proszku to 2 łyżeczki (około 6 g) raz dziennie.
Proszek można wymieszać z wodą, sokiem albo dodać do ulubionego koktajlu. Ten naturalny suplement diety najlepiej jest spożywać rano, aby zapewnić organizmowi energię na cały dzień i wspomóc procesy detoksykacyjne. Jednak warto pamiętać, żeby suplement popijać wodą, a unikać popijania napojami takimi jak kawa, herbata czy alkohol, które mogą obniżać skuteczność działania Chlorelli i młodego jęczmienia.
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Peckenpaugh N., Gajewska D., Podstawy żywienia i dietoterapia, Wydawnictwo Urban&Partner, Wrocław 2011.
- Pelc J., Zielony jęczmień, Specjalistyczny Portal dla Dietetyków, luty 2017.
- Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
- Safi C., Zebib B., Merah O., Pontalier P., Vaca-Garcia C., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35/2014.
Zostaw komentarz