Aktualizacja: 5 stycznia 2023
Spirulina to jedna z najstarszych form życia na ziemi. Jest niebieskozieloną algą, która pomagała w produkcji tlenu w atmosferze od miliardów lat. Oryginalna Spirulina, nazywana nie bez powodu superfood ma tak dużą ilość składników odżywczych, że bez problemu można przeżyć jedząc tylko ją i pijąc samą wodę.
Spis treści
Spirulina – właściwości
Setki badań potwierdziły działanie Spiruliny. Zawiera kompletne białko (aż 60-70%), co oznacza, że posiada wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów (egzogennych) oraz 10 pozostałych (aminokwasów endogennych), które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawiera zdecydowanie więcej białka niż wołowina, kurczak lub soja. Niektóre z jej innych cennych składników to:
- kwas gamma-linolenowy (GLA);
- żelazo;
- kwas linolowy;
- kwas arachidonowy;
- witaminy z grupy B;
- kwasy nukleinowe RNA i DNA;
- chlorofil i fikocyjanina (niebieski barwnik roślinny), która jak wykazano w badaniach zwiększa szanse na przeżycie u myszy z rakiem wątroby.
Spirulina bardzo sprawnie i skutecznie wspomaga oraz chroni układ odpornościowy, pomaga we wchłanianiu minerałów. Obniża również poziom cholesterolu. Wśród pozostałych cennych składników znajdują się:
- witamina D;
- wapń, chrom, miedź, jod, magnez, fosfor, potas, selen i cynk.
- witamina K;
- witamina E.
Jej skład to także antyoksydanty, substancje odżywcze i karotenoidy. To sprawia, że chroniony jest mózg, a także odtruwana wątroba i nerki. Spirulina wyrównuje poziom pH, zmniejsza stan zapalny, przyczynę wiele chorób. Wpływa na prawidłową pracę układu odpornościowego, w tym również w przypadku konieczności, zmniejsza jego nadaktywność podczas różnego rodzaju chorób autoimmunologicznych.
Spirulina – pochodzenie
Spirulina pochodzi z ciepłych jezior alkalicznych w Afryce i Ameryce Środkowej oraz Południowej. Hodowana jest także w Chinach, Korei i Tajwanie. Spirulina była spożywana przez Aborygenów (również Azteków) od wieków, ponieważ już wtedy znano jej wpływ na organizm i poprawę zdrowia.
Dlaczego przyjmować Spirulinę?
Dr Joel Fuhrman w swojej książce „Eat to Live” („Jedz aby żyć”) opowiada o znaczeniu spożywania produktów bogatych w składniki odżywcze, aby utrzymać zdrową masę ciała, unikać lub wpływać na poprawę w chorobach przewlekłych takich jak np. zwyrodnienie, a także maksymalizować osiągnięte efekty. Spirulina jest chyba najbardziej znanym źródłem pożywienia w wartości odżywcze dla ludzi. Była używana na całym świecie przez wieki jako odżywcza i lecznicza roślina.
Spirulina jest źródłem witalności i energii życiowej. Osoby zażywające Spirulinę zauważają wzrost energii i poprawę ogólnego stanu zdrowia, a także wzmocnienie układu odpornościowego. Dostarcza ona składniki odżywcze potrzebne do oczyszczenia i uzdrowienia organizmu, zapewniając jednocześnie ochronę przed wszystkimi rodzajami nowotworów, jak również wieloma wirusami, w tym wirusa grypy, HSV, świnki, odry i AIDS.
Powszechnie wiadomo, że wszyscy powinni jeść ryby, aby dostarczyć kwasy tłuszczowe omega. Ryby pozyskują swoją wysoką zawartość kwasów omega z alg takich jak Spirulina. Kwasy omega są niezbędne w walce z chorobami serca, zmniejszają zapalenie stawów oraz ryzyko wystąpienia osteoporozy, cukrzycy i depresji, a także obniżają zły cholesterol. Wysoka zawartość witamin z grupy B pozwala prawidłowo rozwijać się tkance nerwowej i wpływa na odpowiedni metabolizm każdej komórki ciała. Oznacza to, że Spirulina pomaga w regeneracji uszkodzonych nerwów i chorobach takich jak fibromialgia. Spirulina jest również znana ze swojej wysokiej zawartości beta-karotenu, który jest przekształcany w witaminę A, niezbędnej substancji odżywczej, potrzebnej do utrzymania prawidłowej odporności, zdrowych zębów, kości, błon śluzowych, skóry i oczu.
Dodatkowe korzyści z przyjmowania Spiruliny
Status superfood oznacza, że Spirulina ma o wiele więcej zalet, przede wszystkim:
- zwiększa ochronę antyoksydacyjną;
- zwalcza wolne rodniki;
- spowalnia procesy starzenia;
- hamuje apetyt i wspomaga utratę masy ciała;
- wspomaga również pracę układu krążenia;
- poprawia procesy trawienia, a także pracę układu pokarmowego;
- stwarza korzystną florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym (sprawia tym samym, że organizm produkuje więcej czerwonych oraz białych krwinek, które zabijają bakterie i wirusy).
Działanie przeciwbakteryjne Spiruliny pomaga kontrolować wzrost chorobotwórczych bakterii i drożdży. Zawarty w niej chlorofil czyści krew, a także znajdujący się w niej tlen. Polisacharydy wchodzące w skład Spiruliny wpływają na poprawę funkcji komórek szpiku kostnego, grasicy i śledziony. Spirulina jest także bardzo dobra dla skóry. Poprawia jej stan i redukuje plamy starcze, egzemę, trądzik i wysypki. Jest dobra dla oczu, pomaga również w jaskrze, zaćmie oraz innego rodzaju problemach ze słabym widzeniem.
Badania wykazały, że Spirulina poprawia wydolność oddechową i zwiększa wydajność podczas ćwiczeń oraz przeciwdziała alergii. Przyjmując Spirulinę między posiłkami korzystnie wpływa ona w przypadku hipoglikemii, ponieważ wysoka zawartość białka reguluje i stabilizuje poziom cukru we krwi.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
W piątek widziałam w DDtvn materiał o spirulinie w cyklu „naturalnie” który prowadzi p. Agnieszka Cegielska. Fajny materiał