Aktualizacja: 9 lutego 2022
Spirulina jest jednym z najnowszych odkryć pośród dostępnych suplementów diety na rynku. W chwili obecnej najczęściej zwracamy uwagę na naturalne produkty, ponieważ są bezpieczne i nie mają praktycznie żadnych skutków ubocznych jeżeli są przyjmowane zgodnie z zaleceniem.
Spis treści
Spirulina – właściwości, które mówią same za siebie
Główną zaletą Spiruliny jest wsparcie i wzmocnienie układu odpornościowego organizmu. Zwalcza ona również stan zapalny, dostarcza przeciwutleniacze, co zmniejsza podatność na stres oksydacyjny zachodzący w komórkach. Obecnie znanych jest kilkadziesiąt korzyści skłaniających nas do codziennego przyjmowania tej algi. Główna z nich to jej skład. Spirulina zawiera takie substancje jak:
- witamina A;
- witaminy z grupy B;
- witamina E;
- miedź;
- cynk;
- magnez;
- żelazo;
- białko roślinne o wysokiej przyswajalności.
i wiele innych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co warto podkreślić, Spirulina zawiera najważniejsze składniki odżywcze oraz witaminy, które każdego dnia trzeba dostarczać do naszego organizmu. Są one w odpowiedniej formie i dlatego tak dobrze wchłaniane przez komórki ludzkiego ciała. Kolejny ważny aspekt, to zdolności Spiruliny do wzmocnienia układu odpornościowego przez produkcję przeciwciał. Dodatkowo regularne jej przyjmowanie zapobieganiu zachorowaniu.
Zobacz również: Spirulina – dlaczego jest tak zdrowa?
Wpływ na masę ciała
Według niektórych naukowców, regularne przyjmowanie Spiruliny pomaga schudnąć, ponieważ roślina ta nie zawiera węglowodanów, a wysokiej jakości białko. Suplementy białkowe budują czystą masę mięśniową i pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej. Kolejne ze znanych właściwości Spiruliny to skuteczna redukcja apetytu, a tym samym dostarczanie niezbędnych składników odżywczych i białka w jednym czasie. Gdy stosujemy ją np. w połączeniu z innymi produktami, które naturalnie wpływają na utratę wagi, na przykład zieloną herbatą, otrzymujemy wtedy jeszcze lepsze rezultaty.
Wpływ na poziom glukozy
Jak wiadomo, aminokwasy zmniejszają skutki cukrzycy poprzez regulowanie poziomu glukozy we krwi. Spirulina zapobiega rozpadowi mięśni i wyczerpaniu fizycznemu po intensywnych treningach. Eksperci zalecają spożywanie Spiruliny w tabletkach lub proszku, aby stymulować wzrost mięśni i szybciej się zregenerować. W ostatnim czasie stosowana jest w codziennej diecie przez światowej klasy sportowców i samych dietetyków, dla których zdrowe odżywianie to połowa sukcesu. Warto jednak pamiętać, że przyjmowanie większej niż zalecana dawka nie przyniesie dodatkowych korzyści.
Pozostałe zalety
Spirulina zawiera kwasy omega-3, omega-6 i omega-9, które wspomagają pracę układu nerwowego. Wysoka zawartość chlorofilu pomaga w walce z nagromadzonymi toksynami i wolnymi rodnikami we krwi, co z kolei przekłada się na zdrowe funkcjonowanie organizmu i zapobieganie chorobom. Żelazo zawarte w Spirulinie jest na wysokim poziomie biodostępności, co czyni go idealnym wyborem dla kobiet w ciąży i osób z niedokrwistością (anemią). Badania wykazują również, że wapnia w Spiruline jest 26 więcej niż w mleku. W starszym wieku wiele osób nie toleruje laktozy i rezygnuje z produktów mlecznych, więc Spirulina jest bardzo dobrą alternatywą. Alga ta leczy także niektóre alergie i zapobiega powstawaniu nowym.
Podsumowanie
Większość osób, które zdecydowały się na włączenie Spiruliny do codziennej diety już po kilku tygodniach odczuwa pozytywne skutki jej przyjmowania. Spirulina jako suplement diety jest naturalnym rozwiązaniem dla poprawy pracy organizmu i utrzymania ogólnego stanu w dobrym zdrowiu.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Znam, stosuje i czuje się po tym świetnie
Prześladuję mnie od jakiegoś czasu, chyba wypróbuję, może organizm mi za to podziękuję większą energią 😉
Przyjmuję spirulinę i chlorellę od kilku lat, wprawdzie efekty dla mnie są niezauważalne, ale mam nadzieję, że organizm je zauważa.
DZisiaj zakupiłem, jestem strasznie podekscytowany 🙂