Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 28 lipca 2023

Spirulina w proszku działanieSpirulina w proszku jest jedną z form, pod której postacią kryją się niezwykłe algi. Pierwotnie były wykorzystywane jako doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin oraz mikroelementów i makroelementów. Aktualnie jednak coraz częściej, zwraca się również uwagę na ich prozdrowotne, a wręcz potencjalnie lecznicze właściwości.

Spirulina w proszku – czym dokładnie jest

Spirulina w proszku to nic innego jak sproszkowana forma tej algi. Jej właściwości prozdrowotne doceniali już starożytni Aztekowie, ale prawdziwą popularność osiągnęła za sprawą lotu w kosmos. NASA wykorzystała ją jako jedno ze źródeł pokarmu dla kosmonautów, ponieważ ma doskonały profil żywieniowy. Aktualnie, Spirulina w proszku jest powszechnie stosowana jako suplement diety, a także składnik różnego rodzaju preparatów kosmetycznych. Możliwe jednak, że w niedalekiej przyszłości produkowane będą również leki, które w swoim składzie będą zawierały omawiane algi.

Spirulina w proszku –  co zawiera?

Spirulina w proszku jest bardzo bogatym źródłem wielu niezbędnych do życia składników odżywczych. Co ważniejsze, ich przyswajalność kształtuje się na poziomie nawet 90 procent. Wśród nich można wymienić między innymi (skład został podany w przeliczeniu na 100 g Spiruliny):

  • węglowodany – 23,9 g;
  • tłuszcze nasycone – 2,65 g;
  • białko – 57,47 g;
  • tłuszcze jednonienasycone – 0,675 g;
  • tłuszcze wielonienasycone – 2,08 g;
  • witaminy takie jak między innymi: witamina Awitaminy z grupy B, witamina E oraz witamina K;
  • żelazo – 28,5 mg (219 procent dziennego zapotrzebowania);
  • mangan – 1.9 mg (90 procent dziennego zapotrzebowania);
  • magnez – 125 mg (55 procent dziennego zapotrzebowania);
  • sód – 1048 mg (70 procent dziennego zapotrzebowania);
  • inne minerały – między innymi wapń, fosfor, potas oraz cynk.

Spirulina w proszku – właściwości

Spirulina w proszku jest doskonałym źródłem licznych mikroelementów oraz makroelementów. Dlatego może stanowić jedno z ich źródeł w zbilansowanej diecie. Nie sposób jednak nie wspomnieć o jej innych właściwościach prozdrowotnych oraz potencjalnych leczniczych (wiele z nich jest dopiero w fazie badań naukowych). Spośród nich można wymienić działanie:

  • przeciwalergiczne – wykazano, że Spirulina w proszku hamuje uwalnianie histaminy z komórek tucznych, a tym samym wykazuje działanie przeciwalergiczne oraz przeciwzapalne. (1)
  • obniżające stężenie cholesterolu – badania wykazały, że w grupie 15 ochotników, 8 tygodniowa terapia Spiruliną w proszku znacznie obniżyła stężenie cholesterolu LDL, a tym samym zredukowała ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. (2)
  • przeciwnowotworowe – przypuszcza się, że Spirulina może być przydatna w leczeniu nowotworów, ponieważ wpływa korzystnie na ludzki układ odpornościowy. Niestety, dotąd opublikowano tylko jedną pracę na ten temat. Wykazano w niej, że Spirulina w proszku, w grupie pacjentów z leukoplakią (stanem przednowotworowym), po roku stosowania, doprowadziła do wycofania się zmian u 44 procent badanych. (3)

Oczywiście przedstawione właściwości Spiruliny są tylko częścią jej cech. Natomiast w rzeczywistości posiada ona ich o wiele więcej.

Spiruliny w proszku – dawkowanie oraz suplementacja

Brak jest jednoznacznych zaleceń co do dawki suplementacyjnej Spiruliny w proszku. Niemniej, producenci oraz niektórzy badacze proponują jej codzienne spożywanie w ilości około 1 do 2 łyżeczek rozpuszczonych w wodzie lub jako dodatek do sałatek czy jogurtów.

Spirulina w proszku jako maseczka

Sproszkowana Spirulina to również doskonała baza maseczek, które wykorzystać można w pielęgnacji np. okolicy twarzy czy szyi. Na poniższym filmie przedstawiamy w jaki sposób ją przygotować:

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia:

  1. Yang H-N, Lee E-H, Kim H-M. Spirulina platensis inhibits anaphaylactic reaction. Life Sciences. 1997;61(13):1237–1244.
  2. Nakaya N, Homa Y, Goto Y. Działanie obniżające cholesterol Spiruliny . Miażdżyca . 1988; 37 : 1329-1337.
  3. 20. Mathew B, Sankaranarayanan R, Nair PP, et al. Evaluation of chemoprevention of oral cancer with Spirulina fusiformis. Nutrition and Cancer. 1995;24(2):197–202.
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/#B20
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami