Aktualizacja: 27 grudnia 2021
W wielu miejscach można przeczytać, że Spirulina w proszku wchłania się lepiej niż suplement w formie tabletek czy pastylek. Czy to prawda? A może jest odwrotnie? Okazuje się, że odpowiedź nie jest wcale prosta i niekoniecznie jednoznaczna.
Spis treści
Skąd wzięło się przekonanie o lepszej przyswajalności proszku?
Na początek dobrze sięgnąć do genezy przekonania o lepszej przyswajalności proszku. Wynika to prawdopodobnie z – w pewnym sensie słusznej – opinii, że pokarm im jest drobniejszy, tym łatwiej się trawi i wchłania. To prawda, natomiast jedna tabletka algi Spirulina jest i tak wielokrotnie mniejsza od kęsa, więc skala porównania jest nieco zaburzona. Ponadto tabletki Spiruliny (tzw. spiruletki( dość szybko się rozpuszczają i do żołądka, gdzie rozpoczyna się ich trawienie, i tak docierają już jako zawiesina. Podobnie jest również z proszkiem. Jest to możliwe dlatego, że w czasie prasowania alg nie są używane żadne wypełniacze i substancje, które łączyłyby ich komórki. Wszystkiemu winni są też sami producenci, którzy jakoś musieli zachęcić potencjalnych klientów do zakupu alg sproszkowanych, a nie prasowanych.
Czy tabletka się trawi?
Pytanie jest pozornie banalne, ale odpowiedź może być zaskakująca, ponieważ tabletka nigdy się nie trawi, podobnie, jak nie trawi się kęs jedzenia. Trawienie to proces chemiczny rozkładu związków chemicznych. Za rozdrobnienie kęsa odpowiedzialne jest przeżuwanie i po części ruchy perystaltyczne przełyku oraz skurcze żołądka. Kiedy rozpoczyna się trawienie, tabletka z alg jest już rozdrobniona, a enzymy rozpoczynają „wydobywanie” cząsteczek związków chemicznych. Dokładnie tak samo dzieje się w przypadku proszku, tym bardziej, że nie są to po prostu suszone, pojedyncze komórki, ale drobniejsze grudki komórek.
Kiedy tabletka, a kiedy proszek?
Przekonanie o lepszej przyswajalności proszku może wynikać z faktu, że jego bezpośrednie zażycie pozostawia w ustach specyficzny posmak, a po tabletkach ten efekt jest słabszy. Jest to oczywiście argument przemawiający na korzyść tabletek, natomiast proszek jest zdecydowanie korzystniejszy przy osłabionym układzie trawiennym. Jest też zwyczajnie wygodniejszy, jeśli Spirulina ma być użyta jako dodatek do dania czy koktajlu. Tabletkę trzeba by było rozkruszyć, a proszek i tak jest drobniejszy. Tabletka jest jednak postacią wygodniejszą i to pozostaje jej podstawową zaletą.
Co jest najważniejsze?
Ważne jest, żeby komórki algi były perforowane. Przypominaliśmy już o tym wielokrotnie, ponieważ jest to niezwykle istotnym aspektem. Komórki algi, takiej jak Chlorella, zamknięte w szczelnej (nierozerwanej) ścianie komórkowej praktycznie w ogóle nie będą trawione. Koniecznie trzeba wybierać preparaty, których składnikiem czynnym są algi z rozerwaną ścianą komórkową. Jednak w odróżnieniu do Chlorelli, enzymy trawienne będą mogły wydobyć ze Spiruliny wszystkie cenne składniki odżywcze mimo nierozerwanej błony. Suplementy przygotowane w ten sposób znajdują się w ofercie tylko jednego producenta, ale za to do wyboru jest proszek i tabletki, a zatem można kierować się własnymi upodobaniami przy wyborze.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Osobiście preferuję tabletki, niż proszek. Bardzo profesjonalnie wyjaśnione.
Miałam okazję pić koktajl ze spiruliną, ale jego smak nie był zachęcający 🙂 Na chwilę obecną nie mam przekonania do przyjmowania spiruliny, ale być może kiedyś zmienię zdanie:)
Ciekawe informacje