Spirulina w proszku czy w tabletkach? Czym się różnią, jak można je stosować i która będzie lepszą opcją? Przed zakupem warto poznać nieco bliżej obydwie wersje.
Spis treści
Spirulina w proszku czy w tabletkach?
Obie wersje Spiruliny mają taki sam skład. Różnią się jedynie formą. Sproszkowana Spirulina będzie lepszym rozwiązaniem dla osób, które chcą wykorzystywać algę nie tylko w celach suplementacyjnych, ale i kosmetycznych. Z łatwością przygotowuje się z niej maseczki, peelingi i inne domowe kosmetyki. Wystarczy zmieszać porcję proszku z wybranymi składnikami, np. wodą, miodem, jogurtem naturalnym czy fusami po kawie. Wadą niskiej jakości Spiruliny w proszku jest jednak jej charakterystyczny rybi smak i zapach, co dla wielu osób (zwłaszcza dla dzieci) jest trudne do zniesienia. Dlatego algi warto kupować od sprawdzonych producentów, oferujących czystą Spirulinę. Poza jakością na smak i aromat wpływa miejsce hodowli Spiruliny. Algi hodowane w wodach słodkich cechuje delikatniejszy smak i zapach.
Zalety Spiruliny w proszku
Do zalet Spiruliny w proszku można zaliczyć następujące korzyści:
- możliwość wielu zastosowań – od suplementacji, poprzez przygotowywanie kosmetyków, aż do gotowania i pieczenia (wzbogacania potraw);
- prostota spożycia – proszek zmieszany z wodą czy w koktajlach łatwiej jest spożyć w porównaniu do tabletek, które są trudne do połknięcia dla niektórych dzieci i seniorów;
- wydajność – dawki proszku można łatwiej odmierzać według własnych potrzeb.
Zalety spiruliny w formie proszku obejmują łatwość dodawania do różnych potraw i napojów, co ułatwia jej spożywanie. Ponadto, forma proszkowa umożliwia szybkie wchłanianie substancji odżywczych przez organizm, co przyczynia się do skuteczniejszego dostarczania korzyści zdrowotnych.
Zalety Spiruliny w tabletkach
Spirulina w tabletkach jest wygodniejszą formą do suplementacji – wystarczy połknąć wskazaną przez producenta liczbę tabletek i popić je obficie wodą. Tabletki nie są wprawdzie pozbawione smaku i zapachu typowego dla alg, jednak ich szybkie połknięcie sprawia, że nie jest to mocno odczuwalne. Zalety Spiruliny w tabletkach są następujące:
- możliwość szybkiej i komfortowej suplementacji;
- możliwość zabrania odmierzonej liczby tabletek ze sobą w podróż, co pozwala na systematyczną suplementację;
- brak nieprzyjemnego posmaku, który może zostać w ustach po wypiciu Spiruliny zmieszanej z wodą.
Jednakże Spirulina w tabletkach nie może zostać wykorzystana w tak prosty sposób do przygotowywania domowych kosmetyków pielęgnacyjnych. Można wprawdzie rozkruszyć tabletki, jest to jednak czasochłonne i dość niewygodne.
Jaką Spirulinę wybrać?
Zatem jaką Spirulinę wybrać? Decyzja jest stosunkowo prosta. Osoby, którym zależy na wszechstronnym wykorzystaniu algi (także do użytku zewnętrznego) powinny wybrać Spirulinę w proszku. To opcja także dla osób preferujących zdrowy tryb życia i wzbogacanie przepisów o prozdrowotne składniki. Z dodatkiem Spiruliny można przyrządzać dania słodkie i wytrawne, przemycając tę algę innym domownikom. Jeśli natomiast dana osoba ceni sobie szybkie i wygodne przyjmowanie suplementów diety, lepiej sprawdzi się czysta Spirulina w tabletkach, którą wystarczy popić wodą. To także opcja dla każdego, komu nie podoba się smak i zapach alg.
Dawkowanie Spiruliny w tabletkach
Decydując się na suplementację Spiruliny w tabletkach, zawsze należy przestrzegać zaleceń producenta. Są one różne w zależności od masy tabletki. Przykładowo Spirulinę bioalgi przyjmuje się w ilości 6 tabletek dziennie, przy czym każda ma masę 500 mg. Można spożyć je jednorazowo, choć lepszym rozwiązaniem jest rozłożenie tej puli na 2-3 porcje przyjęte w odstępie kilku godzin. Zapewni to równomierną podaż składników aktywnych. Tabletki należy popić szklanką wody. Nie ma natomiast większego znaczenia, czy są one przyjmowane przed, czy po jedzeniu.
Spirulina w proszku – jak stosować?
Jak wspomniano, Spirulina w proszku ma wiele zastosowań. Można rozpuścić wskazaną przez producenta miarę proszku w wodzie i dokładnie, energicznie rozmieszać. Następnie całość należy wypić, najlepiej od razu. Spirulinę w proszku można także dodawać do smoothies, koktajli owocowych lub koktajli warzywnych. Sprawdzi się jako składnik owsianek, racuchów, naleśników, domowego pieczywa. Przyrządza się z jej dodatkiem nawet lody naturalne.
Zmieszanie Spiruliny w proszku z miodem, jogurtem naturalnym, kefirem, rozgniecionym bananem lub ulubionymi olejami roślinnymi stworzy maseczkę na twarz, ciało i włosy. W zależności od dodatkowych składników można uzyskać kosmetyki o rozmaitym działaniu, przeznaczone do każdego rodzaju skóry i każdej porowatości włosów. Z kolei dodanie do takiej papki nasion chia, grubego cukru trzcinowego, soli himalajskiej lub fusów po kawie stworzy zdrowy i całkowicie naturalny peeling.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, Medicina Internacia Revuo, 1/2016.
- Kaniewska M., Kosmetologia, podstawy, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne Sp. z.o.o., Warszawa 2011.
- Martini M., Kosmetologia i farmakologia skóry, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
Zostaw komentarz