Aktualizacja: 28 września 2022
Spirulina to bogate źródło białka pochodzenia roślinnego. Zawiera szereg witamin, minerałów i składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B, witamina E, cynk, miedź, mangan, żelazo, selen, a także kwas linolenowy, który nie jest wytwarzany w organizmie ludzkim. W jej składzie znajdują się również duże ilości karotenoidów – przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki. Czy ma Spirulina przeciwwskazania?
Spis treści
Metale ciężkie
Po przeprowadzeniu szeregu badań laboratoryjnych na Uniwersytecie Medycznym w Meryland stwierdzono, że przyjmowanie Spiruliny może pomóc poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednak istnieją przypadki, w których Spirulina może być niewskazana lub przyjmowana tylko po konsultacji z lekarzem.
Medlineplus uważa, że niektóre preparaty ze Spiruliną mogą zawierać metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, arsen i rtęć. Według badania opublikowanego w maju 2007 roku w International Journal of Physical Sciences, termin „metale ciężkie” opisuje każdy pierwiastek metaliczny, który charakteryzuje się wysoką gęstością i toksycznością nawet przy bardzo niskich stężeniach. Metale ciężkie w naturalny sposób występują na powierzchni ziemi.
Metale ciężkie mogą występować w powietrzu, żywności i wodzie. W organizmie gromadzą się w miarę upływu czasu, co skutkuje rozwojem problemów żołądkowo-jelitowych. Szczególnie takich jak biegunka i wymioty, drgawki czy paraliż. Jednak, aby zapobiec przypadkowemu spożyciu metali ciężkich ze Spiruliny należy kupować tylko produkty wysokiej jakości. Warto zwrócić uwagę na te, które mają wykonaną analizę mikrobiologiczną potwierdzającą brak metali ciężkich. Dzięki temu mamy pewność, że produkt jest bezpieczny.
Spirulina – przeciwwskazania
Choć Spirulina uznawana jest za suplement bezpieczny, nawet dla dzieci i kobiet ciężarnych, istnieje kilka przeciwwskazań do jej przyjmowania.
Fenyloketonuria
Fenyloketonuria to stan chorobowy charakteryzujący się niedoborem enzymu metabolizującego fenyloalaniny – jeden z rodzajów aminokwasu. Choroba ta może prowadzić do niedorozwoju umysłowego, uszkodzenia wielu narządów i potencjalnego zagrożenia dla kobiet w ciąży. Badania potwierdzają, że jeżeli ktokolwiek ma problemy z metabolizmem fenyloalaniny powinien unikać pokarmów zawierających właśnie ten aminokwas. Spirulina jest źródłem aminokwasów w tym fenyloalaniny. Dlatego należy w tym przypadku wstrzymać się od włączenia jej do swojej codziennej diety.
Choroby autoimmunologiczne
Choroba autoimmunologiczna oznacza nadmierną aktywnością układu odpornościowego, w wyniku niszczenia zdrowych tkanek w organizmie. Jeśli cierpimy na choroby autoimmunologiczne, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów i stwardnienie rozsiane należy bezwzględnie unikać przyjmowania Spiruliny, ponieważ może dodatkowo stymulować układ odpornościowy i sprawiać, że pogorszy nasze samopoczucie i zaostrzy przebieg choroby.
Interakcje z lekami
Spirulina sama w sobie wzmacnia i odżywia organizm. Co prawda nie ma potwierdzonych naukowo badań, że Spirulina wchodzi w interakcje z lekami, przez co może zmniejszyć ich działanie oraz tłumić funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednakże jest jedna grupa leków, na które w szczególności należy zwrócić wagę. Każdy chory na raka, który przyjmuje leki immunosupresyjne powinien zawsze skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Podsumowanie
Jak widać, istnieje tylko kilka przypadków, w których zanim włączymy Spirulinę do naszej diety powinniśmy skonsultować jej skład z lekarzem prowadzącym. Będzie on mógł na podstawie wyników badań określić czy nie ma przeciwwskazań w przyjmowaniu Spiruliny.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Jung F., Kruger-Genge A., Waldeck P., Kupper J., Spirulina platensis a super food?, Journal of Cellular Biotechnology, 5/2019.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Fenert B., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodziny Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
- Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
Bardzo lubię spirulinę, używam do maseczek DIY i koktajli 🙂
Dobrze, że poruszasz ten temat. Często ludzie nie mają świadomości, źe coś poza korzyściami może teź przynieść szkodę. Bardzo wartościowy artykuł.
Detox ze spiruliną działą cuda, ale warto przy innych schorzeniach zapytać o nia lekarza czy nie zaszkodzi naszemu organizmowi.
Pierwsze słyszę. Czy to suplement?
Ciekawy tekst. Myslałam kiedyś o kupnie spiruliny. Muszę jeszcze pogłębić wiedzę na jej temat. Dzięki za wpis!
Znamy i czasem stosujemy 🙂
Przemyślę i może kiedyś ją wypróbuję:)
Bardzo merytoryczny artykuł, dzięki!
Słyszałam o spirulinie, ale nie korzystam. Warto wiedzieć o takich informacjach, żeby przypadkiem nie narobić więcej szkody, niż pożytku.
Dobrze, że powstają tego typu artykuły. Boję się takich specyfików, bo właśnie – nigdy nie wiadomo, jakie co może mieć skutki uboczne. Ale trochę wiedzy i umiar powinny załatwić sprawę 🙂
pijemy z małżonkiem koktaile ze spiruliną ale powiem szczerze jej zapach zabija 😉 Skończymy opakowanie i chyba szybko do niej nie wrócimy 😉
Nie wiele o niej wiem, w sumie nigdy nie stosowałam. Muszę się zaglębić w temat 🙂
Nie znałam tych faktów. Ale też nie korzystam ze spiruliny.
Nie jadłam i jakoś trochę się obawiam takich „traw” jak to brzydko nazywam.
Kiedyś sporzywałam spirulinę, pózniej zaprzestałam, ale myślę że wróce ponownie 🙂
Nie mielam przyjemnosci jeszcze z tym specyfikiem 🙂
O spirulinie wiedziałam niewiele, dzięki za przybliżenie tematu.
Spirulina już od dłuższego czasu sprawdza się u mnie jako suplement diety i jestem bardzo zadowolona, także każdemu polecam.
Korzystam ze spiruliny od jakiegoś czasu podczas detoxu, super się sprawdza!
Kiedyś jadłam chlorellę. 🙂 W tym roku postawiłam na nasze rodzime bogactwo czyli na pierzgę.