Aktualizacja: 26 września 2022
Spirulina jest algą klimatu tropikalnego o bardzo specyficznym składzie. Jako składnik diety w pewnych rejonach świata używana była od setek lat. Jest organizmem bardzo wrażliwym na zanieczyszczenia. Obecnie jest to jeden z najpopularniejszych suplementów, przy czym poszczególne gatunki i szczepy różnią się od siebie właściwościami.
Spis treści
Skład – suplement diety
Spirulina w suplementach ma postać suchej masy. W tej masie 60-70% stanowią białka. To bardzo dużo jak na organizm roślinny. Część z białek zawiera również aminokwasy egzogenne zwierzęce, a więc między innymi cysteinę i tryptofan. Substancje mineralne stanowią do 13% suchej masy, ale tutaj niektóre gatunki wypadają znacznie słabiej z zawartością na poziomie 7%. Największy udział w tej puli mają wapń oraz żelazo, a także magnez, choć ten jest związany w chlorofilu, którego również jest bardzo dużo. Błonnik stanowi 8-10% suchej masy komórek, węglowodany 15-25%, a tłuszcze (głównie nienasycone, w dużej mierze omega-3, omega-6 i omega-9) od 6 do 8%.
Zobacz również: Spirulina – dlaczego jest tak zdrowa?
Spirulina – forma i dawkowanie
Jako suplement stosuje się proszek z suszonych alg lub pastylki prasowane w ilości do kilkunastu gramów podzielone na 3-5 porcji dziennie. Dawka oraz ilość porcji zależna jest od formy produktu oraz dokładnego składu. Jako suplement naturalny, Spirulina przewidziana jest raczej do zażywania przez dłuższy czas. Pierwsze efekty obserwuje się w przedziale 14-45 dni w zależności od głębokości niedoborów oraz suplementowanej substancji.
Zobacz również: Spirulina dla początkujących – najważniejsze informacje.
Spodziewane efekty terapeutyczne
W zależności od niedoboru mogą być charakterystyczne do poszczególnych substancji, np. zmniejszenie anemii, ograniczenie wypadania włosów lub poprawa wydolności płuc. Poza tym obserwuje się przyspieszenie procesów detoksykacji, odbudowy i naprawy komórek, wzrost komórek oraz spowolnione procesy starzenia, w tym również komórek nerwowych, poprawę nastroju i zwiększenie wydolności fizycznej. Spirulina może pomagać w regulacji poziomów żeńskich hormonów płciowych, zmniejszać łaknienie oraz neutralizować wolne rodniki, a także jony kwasowe we krwi.
Kryteria wyboru suplementu
Kryteria wyboru suplementu są powiązane z biologicznym optimum życiowym oraz aktywnością biologiczna alg. Wybierać należy algi certyfikowane nazwą plantacji, pochodzące z czystych rejonów świata takich jak np. Tajwan, opatrzone datą zbioru i datą przydatności do spożycia, przechowywane w szczelnie zamkniętym, nieprzezroczystym opakowaniu. Warto wziąć pod uwagę certyfikaty przyznane przed różne ośrodki certyfikujące (w tym zagraniczne) oraz agendy rządowe, a potwierdzające chemiczna czystość suplementu.
Skutki uboczne
Brak występujących często. Rzadko związane ze zwiększoną podażą błonnika. Innych przy stosowaniu zgodnie z zaleceniami się nie obserwuje. Ewentualne efekty niepożądane ustępują samoistnie po kilku dniach. Nie stwierdzono występowania uczuleń na składniki komórek algi Spirulina. Jednak jeśli suplement zawiera substancje pomocnicze, należy się upewnić, że i one są bezpieczne.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zostaw komentarz