Aktualizacja: 26 marca 2021
Spirulina jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety i choć z formalnego punktu widzenia nie powinna być zaliczana do kategorii superfood (superżywności), należy do niej niejako tradycyjnie. Jest to mikroalga o bardzo wszechstronnych zastosowaniach.
Dlaczego akurat Spirulina?
Spirulina to alga na tyle wszechstronna, że często zaleca się ją jako suplement generyczny, czyli właściwy w każdej sytuacji. Wynika to również z jej silnego oddziaływania na tak zwane konstytutywne funkcje organizmu, czyli te, które są konieczne w każdej sytuacji. Jest to między innymi detoksykacja (unieszkodliwianie toksyn, zarówno pochodzenia egzogennego, jak i tych, które są ubocznymi produktami przemiany materii), produkcja czerwonych krwinek (żyją one tylko do 120 dni i muszą być ciągle produkowane), a także procesy oddechowe i przekazywania oraz magazynowania energii. Te funkcje organizmu należy podtrzymywać zawsze, a ponieważ Spirulina właśnie to ułatwia, można potraktować ją jako suplement doskonały w wielu przypadkach.
Superfood
Spirulina nie spełnia jednego z podstawowych wymogów stawianych superżywności, a mianowicie nigdy w żadnym zakątku świata nie stanowiła podstawy diety, aczkolwiek dodatkiem do niej już była. Mimo tej niezgodności, tradycyjnie algi te zalicza się do grupy superfoods przede wszystkim ze względu na człon „super”, a nie „food”, ponieważ niezwykłe właściwości alg dorównują tym, z których słyną inną produkty z tej grupy naturalnych suplementów.
Codzienna suplementacja
Żadna suplementacja nie jest skuteczna, jeśli suplement przyjmowany jest doraźnie i z doskoku, szczególnie jeśli mowa o suplementach naturalnych. Te, nawet jeśli są najwyższej próby, dla rozwinięcia swoich korzystnych efektów, wymagają czasu. W przypadku różnych preparatów trzeba na to od kilku dni do kilku tygodni, przy czym optymalne efekt uzyskuje się zwykle po miesiącu codziennego przyjmowania suplementu. Wynika to ze specyfiki metabolizmu. Suplementację przeprowadza się po stwierdzeniu niedoboru określonego składnika odżywczego. Każda wprowadzona do organizmu porcja wchłania się częściowo, więc zanim poziom dojdzie do fizjologicznego, musi minąć trochę czasu. Wym więcej, im większy był spadek podaży danej substancji. Dodatkowo pewne mechanizmy blokują zbyt szybkie przyswajanie suplementów, aby metabolizm stopniowo przechodził na szlaki metaboliczne o największej efektywności. Żeby „przerobić” jakąkolwiek substancję potrzebny jest cały biochemiczny arsenał, którego odbudowa też wymaga czasu. Stąd konieczność codziennego zapewniania podaży ważnych substancji. Bez tego równowaga nie może zostać odzyskana.
Podsumowanie
Suplementy, niezależnie od tego, czy można je zaliczyć do grupy superfoods, czy nie, muszą być składnikami diety. Należy przez to rozumieć, że one same cudów nie zdziałają, a pozostałe składniki diety też mają duże znaczenie. Pojedynczym suplementem czy superżywnością nijak nie da się zastąpić zróżnicowanej diety, ale należy ją tylko wzbogacać. Dieta sama w sobie musi być zbilansowana, a dodatki w różnej postaci mają tylko „nadgonić” niedobory – sama podstawa odżywiania jest jednak niezbędna w idealnej postaci. Suplementów ani superfoods nie można rozpatrywać w oderwaniu od pozostałej części jadłospisu, bo takie spojrzenie jest zupełnie bez sensu. Ideą zdrowego odżywiania jest spojrzenie holistyczne na dietę. Nie można oddzielnie oceniać „jadłospisu” i „suplementacji”, ponieważ stanowią one jedność logiczną i funkcjonalną.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 4/2015.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zostaw komentarz