Aktualizacja: 24 listopada 2021
Spirulina do dość zróżnicowana grupa systematyczna alg. Wśród gatunków wykorzystywanych w suplementacji diety znajdują się zarówno Spirulina morska, jak i Spirulina słodkowodna. Choć różnice między nimi są nieznaczne, to w pewnych przypadkach mogą być znaczące. Dlatego warto je znać.
Spis treści
Spirulina morska a słodkowodna
Zdecydowanie najważniejszym czynnikiem, którym różnią się algi morskie od słodkowodnych jest zawartość jodu. Ten pierwiastek praktycznie nie występuje w gatunkach słodkowodnych (słodka woda jest go bowiem niemal pozbawiona), natomiast algi morskie, takie jak Spirulina maxima i Spirulina pacifica zawierają spore ilości jodu. W morskich gatunkach Spiruliny ilość jodu jest tak duża, że mogą one być stosowane jako jedyny element diety dostarczający ten pierwiastek (nie trzeba więc kupować mineralnej wody z jodem, ani nawet soli jodowanej). Gdyby porównać algi do innych źródeł jodu pochodzenia naturalnego, to jedynie rzeżucha, która zawiera go bardzo dużo, mogłaby równać się z algami z rodzaju Spirulina.
Mniej istotne różnice
Poza różną zawartością jodu, Spirulina morska od słodkowodnej odróżnia się jeszcze na przykład zawartość manganu. Również ten pierwiastek jest obecny w większych ilościach w algach morskich. Inaczej przedstawia się także skład białkowy, ponieważ żywe algi morskie muszą sprawniej zarządzać stosunkami wodnymi i w tym celu wykorzystują specjalne klasy białek. Są to jednak różnice na tyle nieznaczne, że można je najczęściej zupełnie pominąć. Nie ma innego składnika, którego różnice w zawartości byłyby choć w połowie tak wyraźne, jak właśnie jodu. W przypadku większości substancji są one większe między poszczególnymi gatunkami morskimi lub słodkowodnymi niż między grupami żyjącymi w różnych środowiskach.
Podobieństwa między Spiruliną morską, a słodkowodną
Spirulina to rodzaj taksonomiczny. Już samo to, że organizmy te znajdują się w jednej grupie wydzielonej przez naukowców, świadczy dobitnie o tym, że są one do siebie podobne. Oczywiście pojawiają się pewne różnice morfologiczne czy w składzie biochemicznym, ale na poziomie suplementu diety nie są już tak duże. Oba typy suplementów są stosowane tak samo, ich skład jest bardzo podobny i nie udowodniono żadnych istotnych różnic w działaniu. Zdecydowanie więcej zależy od jakości samego preparatu, a nie od gatunku algi użytej do jego produkcji.
Podsumowanie
Spirulina morska i słodkowodna środowiskiem w jakim są hodowane. To przekłada się na różny skład jaki posiadają m.in. zawartość jodu. Dlatego osoby mające problemy z tarczycą powinny przyjmować Spirulinę słodkowodną, najlepiej tą bez zawartości jodu. Poza tym nie ma żadnych bardziej znaczących różnic między poszczególnymi gatunkami. Jeśli więc ilość jodu jest obojętna, można jako suplement wybrać zupełnie dowolną Spirulinę. Oczywiście dbając o wybór tej, która hodowana i wyprodukowana została z troską o najwyższą jakość i czystość chemiczną.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Ja mam niedoczynność tarczycy, ale przyjmuję już jod w hormonach, które muszę brać. Bardzo ciekawy i przydatny tekst. Pozdrawiam 🙂
No proszę, nie wiedziałam, że spirulina może być słodkowodna 🙂
Interesujace 🙂
Kiedyś interesowałam się zdrowymi dodatkami do codziennej diety. Była tam również spirulina.
Świetnie przedstawione wartości spiruliny. Muszę zacząć dodawać ja do swojej diety 🙂
Dzięki za artykuł 🙂
Parę łyżek spiruliny w swoim życiu zjadłam. Ale za nią nie przepadam. Wiem, że jest nam potrzebna, dlatego czasami gdzieś ją „ukrywam”, choćby w jakimś zielonym koktajlu
Morze i jod – chyba od dziecka znam te zależność 🙂 wakacje nad morzem na plus, a teraz można i ze spirulina dodać sobie zdrowia – super!
Nigdy nie spożywałam spiruliny. Musze poczytać więcej o jej zaletach i działaniu i może spróbuję dodać do swojej diety 😉
Ostatnio w prezencie dostałam drugie opakowanie spiruliny i mam zamiar podać dalej, żeby kogoś uszczęśliwić 🙂
Bardzo interesujący artykuł 🙂