Aktualizacja: 30 września 2021
Tabletki z algami Spirulina są podstawową formą suplementu i, co tu wiele ukrywać, najłatwiejszą do przyjmowania. Zawiesina proszku w wodzie nie należy do najsmaczniejszych. Na sucho też się proszku nie je, a zmieszany po prostu z jogurtem raczej nie ma szans na tytuł dania dnia. Na szczęście jest kilka ciekawszych sposobów, aby wykorzystać Spirulinę w inny niż tradycyjny sposób podawania.
Przykładowe przepisy ze Spiruliną
Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy, które są nie tylko proste w wykonaniu, ale również niezwykle wartościowe w kontekście odżywczym.
Pasta na chleb ze awokado i Spiruliną
Wystarczy z jednego obranego awokado i niedużej cebuli oraz łyżeczki oliwy stworzyć jednolitą pastę, którą wzbogaca się jedną lub dwoma łyżeczkami proszku ze Spiruliny. Całość warto przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową pastę można przechowywać w lodówce 2-3 dni jeśli będzie przykryta. Może się na jej powierzchni zbierać woda, ale nie jest to oznaką zepsucia. Można też alternatywnie do tej pasty dodać na przykład drobno posiekanego szczypiorku, czosnku, a nawet startej na drobnych oczkach marchewki.
Sałatka z tuńczyka i Spiruliną
Do tuńczyka z puszki, woreczka brązowego, ugotowanego ryżu i drobno posiekanej czerwonej cebuli dodaje się dla smaku łyżkę lub dwie majonezu i sporą ilość zielonej pietruszki. Można część tej ostatniej zastąpić sproszkowanymi algami, które nie tylko znakomicie zadziałają na estetykę dania, ale także wybornie dopełnią smak tuńczyka. Warto całość doprawić solą morską, a tuńczyka wcale nie trzeba zbyt dokładnie odcedzać – sos lub oliwa sprawią, że sałatka pozostanie dłużej wilgotna i będzie miała głębszy smak ryby.
Zielone smoothie
Tak naprawdę nie ma na ten zielony koktajl jednego przepisu. Jako bazę wykorzystuje się ogórki, bo są bardzo soczyste. Można sięgnąć po brokuły, jarmuż, nać pietruszki, koper i inne zielone rośliny. Spirulina w takim koktajlu nie opada na dno, więc w każdej szklance będzie jej sporo. Jeśli całość wychodzi zbyt gęsta, wystarczy zmiksować kolejnego ogórka. Do wersji z jarmużem raczej nie pasuje ani mleko, ani jogurt, ale już wersja kalarepa + pietruszka + por świetnie smakuje z dodatkiem kilku łyżek jogurtu greckiego.
Sok wielowarzywny
Podstawę powinien stanowić sok pomidorowy. Może być nawet kupny. Do tego warto dodać sok z buraka, selera, pietruszki i marchwi. Seler korzeniowy można z powodzeniem zastąpić naciowym, a całość wzbogacić koperkiem lub niewielką ilością fenkułu. Można też – choć wówczas już nie będzie to sok wielowarzywny, a owocowo-warzywny, dodać soku z jabłek lub papai. Do takiej mikstury łyżeczka Spirulina na szklankę soku będzie znakomitym uzupełnieniem. Warto jednak zadbać o to, aby sam sok był maksymalnie wyrazisty w barwie, bo wymieszanie bladopomarańczowego soku z ciemnozielonymi algami nie da przyjemnych wrażeń wizualnych, jednak jeżeli chodzi o zdrowie to z pewnością uzupełni wszystkie niedobory witamin i minerałów w organizmie.
Spirulina, gdzie jeszcze…
Spirulina w proszku poza tym jest bardzo dobrym dodatkiem do past jajecznych czy do pasty rybnej. Można też tą algą zastąpić część zielną pietruszki lub używać jej jako przyprawy do ciasta szpinakowego albo marchewkowego. Wprawdzie w czasie pieczenia część korzystnych substancji zostanie bezpowrotnie stracona pod wpływem wysokiej temperatury, ale po pierwsze tylko część, a po drugie pozostaną jeszcze całkiem przyjemne wrażenia smakowe, bo ze Spiruliną jest jak z awokado czy papają – sam suplement smaczny nie jest, ale znalezienie odpowiedniego połączenia smakowego może tu zdziałać cuda.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Ja dzisiaj po raz pierwszy zjadłam spirulinę. Zamówiłam tabletki z apteki, ale przez pomyłkę przysłali mi proszek. Trochę się zmartwiłam, bo słyszałam, że nie jest za smaczna. Zmieszałam ją ze smakowym jogurtem, dałam jedną sporą łyżeczkę i…… się mile zaskoczyłam. Jogurt z jej dodatkiem naprawdę mi smakował. Pozytywne zaskoczenie. Chyba zamiast tabletek będę kupowała proszek!!!! SUPER!!!