Aktualizacja: 16 grudnia 2023
Jednym z najpopularniejszych suplementów diety, o najbogatszym składzie jest Spirulina – jak działa na organizm i dlaczego warto ją przyjmować? Alga ta od lat zaliczana jest do grona superfoods, czyli żywności o prozdrowotnych właściwościach i cennych składnikach odżywczych. Współcześnie jest chętnie kupowana w formie sproszkowanej lub jako tabletki, celem urozmaicenia podstawowej diety.
Spis treści
Spirulina – jak działa na organizm?
Spirulina jest wartościowym źródłem białka o wysokiej biodostępności, a także niemal wszystkich aminokwasów. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w odpowiednich proporcjach, błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, wśród których docenia się szczególnie wysoką zawartość żelaza. To także skarbnica antyoksydantów, spośród których najbardziej znana jest fikocyjanina, odpowiedzialna za charakterystyczne zabarwienie algi. Karotenoidy i polifenole wpływają na wysoki potencjał przeciwutleniaczy. Jak regularnie przyjmowana Spirulina wpływa na organizm konsumenta?
Spirulina – wpływ na układ krążenia
W odniesieniu do układu sercowo-naczyniowego Spirulina reguluje ciśnienie krwi (obniżając je, gdy jest zbyt wysokie) oraz obniża poziom cholesterolu LDL, będącego kluczowym składnikiem blaszek miażdżycowych tworzących się w świetle naczyń krwionośnych. W związku z tym wykazuje silne działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe, chroniąc przed tworzeniem się groźnych zatorów. Udowodniono, że może również zmniejszać ryzyko udaru mózgu, zawału serca i choroby niedokrwiennej serca. To wartościowy suplement dla każdego człowieka dbającego o zdrowie serca i naczyń krwionośnych bez względu, czy znajduje się ono w grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Spirulina – wpływ na układ nerwowy
Spirulina zawiera sporo przeciwutleniaczy, które eliminują nadmierny poziom wolnych rodników tlenowych w organizmie. Rodniki te są głównym czynnikiem ryzyka m.in. chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona, choroba Alzheimera czy demencja starcza. Dodatkowo ze względu na zawartość NNKT i cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jej suplementacja wpływa korzystnie na pamięć, koncentrację i koordynację ruchową. To suplement idealny w diecie osób pracujących umysłowo, przygotowujących się do ważnych egzaminów oraz zmagających się z problemami z pamięcią (np. zaburzenia pamięci).
Spirulina – wpływ na skórę
Spirulina jest skarbnicą witamin i minerałów, które wpływają korzystnie na kondycję skóry. Przede wszystkim poprawia się krążenie, dzięki czemu składniki odżywcze mogą efektywnie docierać do skóry. Staje się pełna blasku, oczyszczona i odżywiona, co wpływa także na jej lepszą regenerację. Z kolei antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się skóry i zmniejszają widoczność zmarszczek mimicznych. Spirulina w proszku jest ponadto świetnym składnikiem bazowym domowych kosmetyków, zarówno do pielęgnacji skóry, jak i włosów.
Zobacz również: Maseczka ze Spiruliny.
Spirulina – wpływ na masę ciała
Udowodniono korzystny wpływ przyjmowania Spiruliny na redukcję otyłości. Wszystko z tego względu, że zmniejsza napady głodu (błonnik), przyspiesza metabolizm (antyoksydanty i NNKT) oraz reguluje gospodarkę hormonalną nadzorującą procesy związane z apetytem. Dodatkowo wywiera korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, która ma kluczowe znaczenie w powstawaniu nadwagi i otyłości.
Zobacz również: Spirulina a odchudzanie.
Spirulina – wpływ na zdrowie diabetyków
Osoby chorujące na cukrzycę powinny rozważyć regularne przyjmowanie Spiruliny. Alga ta wykazuje działanie hipoglikemizujące wśród chorych na cukrzycę typu 2. Znacząco obniża stężenie glukozy na czczo oraz glikemii poposiłkowej, w szczególności przy stosowaniu długoterminowym. Nie powinna zastępować leków czy zbilansowanej diety z niskim indeksem glikemicznym, jednak może uzupełniać ich działanie.
Spirulina – jak jeszcze działa na organizm?
Działanie Spiruliny jest niezwykle rozległe. Co więcej, tak wszechstronnych właściwości nie wykazuje żaden inny znany suplement diety. Wśród nich wyróżniamy dodatkowo:
- działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
- zmniejszanie intensywności objawów alergii;
- poprawę samopoczucia, zwiększanie codziennego poziomu energii;
- przeciwdziałanie bezsenności;
- poprawę trawienia i łagodzenie objawów żołądkowo-jelitowych;
- uzupełnianie niedoborów pokarmowych;
- wzmacnianie mięśni przez wysoką zawartość pełnowartościowego białka;
- przeciwdziałanie anemii z niedoboru żelaza.
To suplement diety skuteczny i bezpieczny, dlatego po konsultacji z pediatrą można go podawać także dzieciom.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
- Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i bochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zostaw komentarz