Aktualizacja: 3 lipca 2024
Spirulina ice cream to nic innego jak domowe lody przyrządzone z dodatkiem tej wyjątkowej algi. Jest ona znana ze swojego niezwykle bogatego składu oraz potwierdzonych właściwości prozdrowotnych. Takie lody będą więc wspaniałą, zdrową przekąską zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych, idealnie orzeźwiając organizm na lato. Jaki jest sprawdzony przepis i dlaczego warto z niego skorzystać?
Spis treści
Spirulina ice cream – przepis nr 1
W sezonie wiosenno-letnim jednymi z ulubionych owoców są truskawki. Warto wykorzystać je do przyrządzenia domowych, pysznych lodów. Niezbędne składniki:
- pół kilograma mrożonych lub świeżych truskawek;
- 1 duży, dojrzały banan;
- płaska łyżeczka Spiruliny w proszku (można użyć czystej Spiruliny w tabletkach, uprzednio ją rozdrabniając).
Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować na gładką masę. Następnie do kubeczków po niewielkich jogurtach należy umieścić tę masę oraz wbić w nią drewniane patyczki. Tak przygotowane lody na patyku wkłada się do zamrażarki najlepiej na całą noc, choć niekiedy wystarczy kilka godzin w ciągu dnia, aby doszło do zamrożenia masy.
Spirulina ice cream – przepis nr 2
Ten przepis jest już nieco bardziej rozbudowany i wymaga użycia większej liczby składników. Potrzebne są:
- 2 płaskie łyżeczki sproszkowanej Spiruliny;
- szklanka ulubionego mleka roślinnego, na przykład mleka sojowego lub mleka migdałowego;
- łyżeczka miodu naturalnego;
- 4 duże, dojrzałe banany;
- 1 słodkie, dojrzałe kiwi.
Podobnie jak w powyższym przypadku wszystkie składniki blendujemy na gładką masę oraz umieszczamy w pojemniczkach lub kubeczkach. Można włożyć w nie drewniane patyczki, aby uzyskać lody na patyku, choć równie dobrze można pozostawić je bez patyczków. Wówczas lody będzie się spożywać łyżeczką. Minimalny czas mrożenia wynosi 4 godziny.
Spirulina ice cream – ulubione składniki
Naturalne lody ze Spiruliną tak naprawdę można przyrządzać z dowolnych składników, które są lubiane przez domowników. Bardzo dobrze alga ta łączy się z mango, brzoskwiniami, owocami jagodowymi (borówki, maliny). Mogą to być owoce zarówno mrożone, jak i świeże, można je także łączyć. Za bazę warto wziąć mleko krowie lub roślinne, jogurt naturalny, maślankę, kefir, a nawet twarożek. Wiele osób decyduje się na przyrządzenie lodów na bazie śmietany – są one wówczas wyjątkowo kremowe i niepowtarzalne w smaku. Dla urozmaicenia do masy lodowej można dorzucić listki mięty, a dopiero później ją zblendować. Wówczas lody będą jeszcze bardziej orzeźwiające. Innym urozmaiceniem są nasiona chia, które wzbogacą walory odżywcze przekąski.
Zobacz również: Spirulina z mango – energetyczny koktajl.
Spirulina ice cream – właściwości zdrowotne
Lody przyrządzone samodzielnie w domu na bazie ulubionych owoców i Spiruliny są znacznie zdrowsze, niż te dostępne w sklepach. Wszystko przez to, że w składzie znajdują się wyłącznie znane produkty, starannie wyselekcjonowane i dobrane osobiście. Nie ma tu miejsca na sztuczne dodatki czy chemiczne konserwanty. Walory zdrowotne takich lodów wynikają z właściwości i dokładnego składu użytych składników. Spirulina zaliczana jest do superfoods, a znana jest głównie z:
- obniżania ciśnienia tętniczego krwi i poziomu glukozy;
- działania antyoksydacyjnego, które obejmuje zmniejszanie nadmiaru wolnych rodników tlenowych i tym samym obniżenie ryzyka chorób cywilizacyjnych;
- poprawy pamięci i koncentracji;
- intensywnego odżywiania organizmu i uzupełniania niedoborów pokarmowych;
- poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci;
- wzmacniania mięśnia sercowego i zmniejszania ryzyka chorób kardiologicznych;
- dodawania energii i poprawy samopoczucia;
- działania hepatoprotekcyjnego oraz działania gastroochronnego.
W aldze tej znajdziemy dużą zawartość pełnowartościowego białka, żelaza, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i antyoksydantów. Zawiera również błonnik pokarmowy i wiele innych składników mineralnych. Nie należy zapominać także o właściwościach owoców. Przykładowo banany są bardzo dobrym źródłem potasu, warunkującego przewodzenia impulsów nerwowych oraz wpływającego na właściwe funkcjonowanie mięśni. Z kolei owoce jagodowe to skarbnica przeciwutleniaczy. Normalizują ciśnienie tętnicze krwi, poziom glukozy, zmniejszają apetyt, regulują trawienie.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zostaw komentarz