Aktualizacja: 12 października 2021
Spirulina Febico cieszy się dużą popularnością – nie bez powodu. W przypadku leków wszystko jest jasne – zawierają one bezpieczne dawki o potwierdzonym działaniu terapeutycznym, a ich skład jest bardzo ściśle kontrolowany. W przypadku produktów spożywczych, a takimi są suplementy, kontrole są zdecydowanie mniej rygorystyczne. Dawki substancji zawartych w suplementach nie mają potwierdzonego działania klinicznego, ale wiadomo o nich, że nie są szkodliwe. Pod warunkiem, że w opakowaniu faktycznie znajduje się to, co deklaruje producent. Jak jednak można mieć pewność?
Spis treści
Jakość Spiruliny
Nie ma jednej instytucji, która wydawałaby certyfikaty poświadczające wysoką jakość produktów. Organizacji, które wydają certyfikaty jest wiele, a każda stosuje własne normy i kryteria oceny produktów. Jedynym rozwiązaniem jest więc porównywać ilość i znaczenie certyfikatów, które potwierdzają bezpieczeństwo i skuteczność konkretnych produktów.
Spośród wszystkich preparatów na bazie Spirulina największa ilość wiarygodnych certyfikatów otrzymała Spirulina marki Febico. Jest czysta, skuteczna, a jej skład faktycznie jest taki, jak twierdzi producent. Febico ma certyfikaty odnawialne, co oznacza, że linie produkcyjne firmy znajdują się pod ciągłą kontrolą i w zakładzie regularnie przeprowadzany jest audyt. Dzięki temu można mieć pewność, że wysokie normy nie zostały spełnione tylko raz i wyłącznie po to żeby otrzymać certyfikat, ale są przestrzegane stale.
To, na co jeszcze warto zwrócić uwagę to organizacja certyfikująca. Teoretycznie każdy może założyć własna firmę lub organizację non-profit, która będzie zajmowała się wydawaniem podobnych certyfikatów, natomiast zanim takie świadectwo będzie wiele warte minie sporo czasu. Wartość certyfikatów zależy bowiem od wiarygodności ośrodka wydającego, a tę buduje się latami. Febico ma kilka ważnych certyfikatów, certyfikowane są także wszystkie plantacje, na których uprawiana jest Spirulina. Trzeba bowiem pamiętać, że certyfikaty nie zawsze dotyczą produktu. Mogą one dotyczyć konkretnego procesu produkcyjnego, mogą dotyczyć jakości warunków w zbiorniku hodowlanym, mogą dotyczyć nawet typu opakowania. Wszystkie te świadectwa są ważne, ponieważ oznaczają spełnienie kolejnej normy, a to już jest punkt odniesienia, ponieważ z normami można się zapoznać. To już nie jest mówienie „nasza Spirulina jest najlepsza”, ale pokazanie konkretnych warunków, które produkt spełnił, aby otrzymać certyfikat.
Zobacz również: Spirulina Febico – czystość i brak jodu potwierdzona certyfikatem.
Dlaczego Spirulina Febico?
Febico to firma, która jest przez większość producentów preparatów na bazie algi Spirulina traktowana jak wzór – to tutaj powstały liczne procedury dotyczące uprawy, zbioru oraz przetwarzania Spiruliny. Tutaj też działa spore laboratorium, które niezależnie od posiadanych certyfikatów bada każdą partię wypuszczanych na rynek produktów. Warto też wspomnieć o tym, że właśnie Febico jest posiadaczem kilku patentów, które pozwalają zwiększyć przyswajalność związków odżywczych ze Spiruliną oraz zapewniać produktom odpowiednią trwałość.
Certyfikaty są oczywiście tylko dokumentami. Znacznie lepiej byłoby mieć przed sobą badania kliniczne, ale takie są dostępne bardzo rzadko i ciężko do nich dotrzeć, więc trzeba podejmować decyzje na podstawie tego, co wiadomo na pewno. A wiadomo, że certyfikaty zawsze zapewniają bezpieczeństwo i pozwalają ocenić obiektywnie dany produkt. Wiemy też, że najwięcej tych certyfikatów ma firma Febico i jej Spirulina, więc można przypuszczać, że jest to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza alga na rynku.
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina jest naturalną algą, która uzupełnia niedobory ważnych dla organizmu składników odżywczych. W jej składzie znajduje się m.in. białko, minerały, witaminy. Wspomaga działanie układu odpornościowego, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zostaw komentarz