Aktualizacja: 14 czerwca 2023
Spirulina bioalgi to jeden z chętniej wybieranych i polecanych suplementów diety. Wyróżnia się korzystnym stosunkiem jakości do ceny, a także wysokim poziomem bezpieczeństwa. Nie bez powodu alga Spirulina została zaliczona do grona superfoods, czyli żywności o cennym składzie i potwierdzonych, leczniczych właściwościach. Poznaj ją nieco bliżej.
Spis treści
Spirulina bioalgi – największe zalety
Spirulina bioalgi wyróżnia się na tle innych suplementów diety swoją wysoką jakością. Co na nią wpływa? Przede wszystkim:
- pochodzenie – Spirulina bioalgi hodowana jest w wodach Tajwanu, uznawanych powszechnie za najczystsze. Dzięki temu obfituje w cenne składniki i nie zawiera w sobie toksyn czy zanieczyszczeń, które mogłyby być zawarte w innych wodach. Należy bowiem wiedzieć, że algi szybko chłoną składniki wody, w której się znajdują;
- wysoka zawartość algi w jednej tabletce – jedna tabletka Spiruliny bioalgi zawiera 500 mg czystej algi;
- prosty skład – w zależności od wybranego suplementu diety może to być 100% czysta Spirulina w tabletkach lub proszku, bądź Spirulina wzbogacona określonym pierwiastkiem, organicznie związanym, naturalnie pozyskanym, np. Spirulina + żelazo, Spirulina + cynk, Spirulina + selen. W składzie nie znajdują się żadne sztuczne składniki, dodatki, uzupełniacze, lepiszcza czy konserwanty;
- bezpieczeństwo – Spirulina bioalgi została przebadana przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) pod względem zawartości metali (ołów i kadm) oraz w kierunku wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA);
- kontrola na każdym etapie produkcji – zapewnia to, że otrzymujemy Spirulinę o najwyższej jakości i pełnej wartości odżywczej;
- ekologiczne opakowanie – Spirulina bioalgi pakowana jest próżniowo, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i wszystkie składniki odżywcze, a wykorzystywane opakowania nadają się w 100% do recyklingu.
Można zatem śmiało stwierdzić, że Spirulina bioalgi jest bezpieczna i skuteczna. Wszystko dzięki jej bogatemu i czystemu składowi, a także świadomemu procesowi produkcji. Nie każdy suplement diety przechodzi bowiem tak wnikliwe testy i badania (nie ma takiego obowiązku prawnego). Jest to dobra wola producenta, któremu zależy na oferowaniu wyłącznie najlepszych i sprawdzonych produktów. Jako że Spirulina szybko chłonie składniki wody, w której jest uprawiana, warto zadbać o to, aby rzeczywiście pochodziła z czystych zbiorników.
Spirulina bioalgi – certyfikaty
Wysoką jakość Spiruliny bioalgi potwierdzają liczne certyfikaty. Do głównych zaliczamy:
- certyfikat jakości ISO 22000;
- certyfikat jakości HACCP ISO 22000;
- analiza mikrobiologiczna;
- certyfikat GMP (Good Manufacturing Practice);
- certyfikat potwierdzający brak zawartości jodu.
Brak zawartości jodu jest szczególnie istotny dla konsumentów, którzy ze względów zdrowotnych muszą zrezygnować z jego spożycia. Mowa głównie o osobach chorujących na nadczynność tarczycy, z wolami guzkowymi, autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Mało która Spirulina na rynku może poszczycić się tyloma certyfikatami, dlatego ze względów bezpieczeństwa najlepiej jest sięgać po to, co najlepsze.
Spirulina bioalgi z Tajwanu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się wysoko w górach, a odbywa się z wykorzystaniem źródlanej wody z Mt. Da-Wu na Tajwanie. Uprawa lokalizuje się w miejscu stałego nasłonecznienia, gdzie średnia temperatura to 25 stopni C. Nie naraża to (jak ma to miejsce w przypadku sztucznego nasłonecznienia) na powstawanie stresu oksydacyjnego wewnątrz komórek Spiruliny. Spirulina bioalgi zachowuje wszystkie składniki odżywcze i witaminy w najwyższym stężeniu i jakości.
Jak suplementować Spirulinę bioalgi?
Zalecana dzienna dawka Spiruliny bioalgi wynosi 6 tabletek dziennie, które warto obficie popić wodą. Nie należy przekraczać tej dawki. W ofercie producenta znajduje się również Spirulina w proszku, która jest idealna do koktajlów, smoothies czy domowych kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów. Wówczas dawkę można świadomie dobierać do własnych potrzeb. Jednak jeśli chcemy spożywać Spirulinę w takiej formie, nie powinna przekraczać 3 g dziennie.
Spirulina bioalgi – gdzie kupić?
Spirulina jest popularnym suplementem diety i można ją znaleźć w wielu sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i sklepach internetowych, portalach aukcyjnych. Przed zakupem zawsze warto sprawdzić opinie innych klientów i skonsultować się z obsługą sklepu w celu uzyskania porady dotyczącej stosowania spiruliny jako suplementu diety. Spirulinę bioalgi można kupić bezpośrednio od producenta, zakup taki posiada zalety takie jak:
- zamawiając Spirulinę od producenta, mamy pewność, że produkt jest świeży i wysokiej jakości. Producent może dostarczyć najświeższą spirulinę, ponieważ nie ma potrzeby przechodzenia przez pośredników, którzy mogą dodawać dodatkowe dni do czasu dostawy;
- kupując bezpośrednio od producenta, mamy też możliwość nawiązania bezpośredniego kontaktu z nimi. Można zadać pytania dotyczące procesu produkcji, jakości produktu, metod uprawy i innych istotnych informacji. To daje większe zaufanie do produktu;
- zakupienie Spiruliny od producenta może być bardziej opłacalne finansowo. Bezpośredni zakup eliminuje koszty pośredników i dystrybutorów, którzy mogą podnieść cenę produktu. Można negocjować bezpośrednio z producentem i uzyskać lepsze warunki zakupu;
- bezpośredni kontakt z producentem spiruliny daje możliwość dostosowania zamówienia do swoich potrzeb. Można zamówić konkretną ilość, zaproponować spersonalizowane rozwiązania lub uzyskać inne usługi dostosowane do swoich preferencji.
Bezpieczeństwo jest kluczowe przy zakupie jakiejkolwiek żywności lub suplementów, w tym Spiruliny. Zawsze można skonsultować się z producentem, który udzieli bardziej szczegółowych wskazówek dotyczących zakupu Spiruliny oraz jej stosowania.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
- Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zostaw komentarz