Aktualizacja: 31 grudnia 2021
Superfoods i suplementy diety to w pewnym sensie rozwiązania wzajemnie konkurencyjne. Jeśli standardowa dieta nie jest wystarczająco różnorodna, można sięgnąć albo po superżywność albo po preparaty suplementacyjne.
Spis treści
Spirulina a popularne superfoods
Jak się za chwilę okaże, lepszym rozwiązaniem jest to drugie wyjście, czyli sięgnięcie po algę Spirulina.
Spirulina a aloes
Aloes i Spirulina pod wieloma względami są do siebie podobne dietetycznie – mają działanie ogólne i łagodzące. Sęk w tym, że aloes ma działać bezpośrednio, a więc przez związki dostarczone tylko z sokiem. Z kolei Spirulina pośrednio – poprzez odpowiednie sterowanie metabolizmem organizmu. Oba sposoby są skuteczne, ale drugi bardziej, ponieważ tylko poprzez modyfikację szlaków metabolicznych można „nauczyć” organizm jak radzić sobie z określonymi problemami. Jest to rozwiązanie obliczone przede wszystkim na długotrwały efekt, a picie soku z aloesu pomaga najwyżej doraźnie.
Spirulina a acai
Acai to jeden z najbardziej marketingowych produktów dietetycznych. Nawet świeże owoce praktycznie pod każdym względem ustępują natce pietruszki, nie mówiąc już o suszonych. Te dostępne w handlu składają się w dużej części z cukru, a na dodatek są suszone w wysokiej temperaturze, co skutecznie usuwa wszystkie witaminy. Do tego dochodzi przechowywanie w foliowych woreczkach niechroniących przed dostępem światła i wszystkie teoretyczne właściwości kończą się na ulotce. Dlatego jak już decydować się na zakup Acai to tylko o najbardziej renomowanych producentów. Spirulina natomiast jest przygotowywana zupełnie inaczej i – przy czym mowa oczywiście o preparatach wysokiej klasy – zachowuje prawie wszystkie wartości odżywcze, witaminy i dostępne minerały.
Spirulina a olej kokosowy
Olej kokosowy, abstrahując od tego, że formalnie nie powinien być zaliczany do superżywności, dostępny jest w sprzedaży już przede wszystkim jako rafinowany i jako taki jest mniej korzystny dla zdrowia niż olej rzepakowy. Problem z nim jest jednak innej natury. Owszem, zawiera wiele korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, ale w bardzo niekorzystnych proporcjach. Natomiast Spirulina w swoim składzie posiada mniej tłuszczu, ale za to różne jego rodzaje w odpowiednich ilościach, dzięki czemu jest to zdrowsze rozwiązanie. Można oczywiście próbować bronić oleju kokosowego, twierdząc, że Spirulina dostarcza za mało kwasów tłuszczowych. Jednak w praktyce klinicznej lepiej mniej kwasów o odpowiednim stosunku, niż dużo, ale w niewłaściwych proporcjach.
Spirulina a jagody goji
Jagody goji są stosowane w medycynie dalekiego wschodu, ale zupełnie nie tak, jak dziś u nas. Nie ma żadnych wiarygodnych badań, które nie to, że potwierdzałyby działanie lecznicze tych owoców, ale choćby precyzyjnie ustalały rząd wielkości zawartości korzystnych dla zdrowia substancji. Jagody goji pod każdym względem ustępują Spirulinie, na której korzystne działanie dowody zgromadzono w kilkunastu wiarygodnych (i kilkudziesięciu dyskusyjnych) pracach naukowych.
Zobacz również: Spirulina – badania naukowe na temat tej algi.
W jagodach goji ma znajdować się witamina E. Ma, bo w roślinach trafia się ona bardzo rzadko, a żadne wiarygodne badania tego nie potwierdzają. W Spirulinie wprawdzie też nieprzesadnie jej dużo, ale przynajmniej jest i wiadomo o tym na pewno.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Fajny post, o spurinie słyszałam ale nigdy jej nie testowałam, choć algi na buzię w postaci maseczki potrafią zdziałać cuda:)
Dobrze, że tu trafiłam. Spora dawka cennych informacji
Bardzo lubię spirulinę, często dodaję do koktajli. Tak naprawdę to ja już nie traktuję słowa „udowodniono czy nie” za jakiś argument za czy przeciw. Na każdego zadziała co innego, nawet jeśli jacyś naukowcy czegoś nie udowodnili. Liczy się efekt 🙂
Jak zwykle profesjonalne podejście do tematu i rzetelnie przygotowany tekst. No i oczywiście duża dawka wiedzy!
Dziekuje za te informacje, bo od dawna zastanawiam sie nad spirulina, ale boje sie, ze smak mnie zniecheci.
Ciekawostki!
Od półtora roku algi są nieodłącznym elementem zarówno w mojej kuchni jak w łazience.
Mimo, iż ostatnio natknelam się na niepochlebne opinie nt.wodorostwo w diecie to jednak pozostaję in wierna – bo widzę pozytywne działanie.
Historia lubi się powtarzać, a to nie pierwsza o dobrym działaniu spiruliny 🙂
Łooo ile cennych informacji, dzięki 🙂