Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 14 lipca 2023

Najlepsza Spirulina w tabletkachNajlepsza Spirulina w tabletkach może stać się efektywnym i głównym suplementem diety. Zawiera tak dużo witamin, minerałów, antyoksydantów i innych składników, że nierzadko dodatkowa suplementacja nie jest już konieczna. Spirulina dostępna jest w formie tabletek oraz proszku. Która Spirulina w tabletkach jest najlepsza, na co zwracać uwagę podczas zakupów oraz jakie są zalety właśnie takiej postaci tej algi? Wyjaśniamy.

Spirulina w tabletkach – zalety

Spirulina jest algą o charakterystycznym smaku i zapachu. Kupując wersję sproszkowaną, znacznie mocniej je odczuwamy, przy czym dla wielu osób jest to bariera trudna do pokonania. Oczywiście taka postać algi również ma wiele zalet, jednak pozostając przy Spirulinie w tabletkach, należy wymienić następujące:

  • możliwość szybkiej suplementacji na co dzień oraz w pracy czy w podróży. Wystarczy zabrać ze sobą potrzebną ilość tabletek, które bardzo łatwo schować w mniejszym pudełeczku i przetransportować;
  • brak narażania się na charakterystyczny smak i zapach Spiruliny, co jest ważne dla osób, które ich nie tolerują;
  • kontrola suplementacji – tabletki są wygodniejszą formą przyjmowania leków czy suplementów, trudniej zapomnieć o ich przyjęciu, zwłaszcza jeśli czynność wykonujemy o stałej porze, np. z rana po przebudzeniu się lub wieczorem po kolacji;
  • wydajność – Spirulina w tabletkach wystarczy na wiele dni.

Aby suplementacja była jednak bezpieczna i skuteczna, należy wybrać produkt wysokiej jakości. Powinien być wyprodukowany pod ścisłą kontrolą, z wykorzystaniem algi pochodzącej z czystych i sprawdzonych zbiorników wodnych.

Zobacz również: Na co działa Spirulina?

Najlepsza Spirulina w tabletkach – jaka?

Istnieje wiele polecanych suplementów diety zawierających algi. Poniżej przedstawiamy parametry, które mogą okazać się wyjątkowo pomocne podczas zakupów.

Pochodzenie Spiruliny

Przede wszystkim Spirulina powinna pochodzić ze sprawdzonej hodowli, ponieważ bardzo szybko chłonie wszelkie związki zawarte w wodzie. Jeśli więc woda będzie zanieczyszczona, toksyny przeniesiemy do organizmu podczas suplementacji. Jeśli natomiast woda będzie czysta i bogata w minerały, znajdą się one w aldze. Przykładem Spiruliny wysokiej jakości pod względem pochodzenia jest Spirulina bioalgi. Jej hodowla lokalizuje się wysoko w górach, wykorzystuje się do niej źródlaną wodę z gór Da-Wu na Tajwanie. Uprawa znajduje się w miejscu stałego nasłonecznienia, gdzie średnia temperatura to 25 stopni C. Eliminuje to powstawanie stresu oksydacyjnego wewnątrz komórek Spiruliny, co ma niestety miejsce w przypadku wielu innych hodowli narażonych na zbyt wysokie nasłonecznienie lub jego brak w odpowiednich ilościach. Stąd też producenci sztucznie doświetlają swoje algi w celu przyśpieszania ich wzrostu.

Skład Spiruliny

Kolejnym istotnym parametrem jest skład Spiruliny. Oczywiście najwyższą jakością cieszą się produkty zawierające czystą algę (100% sprasowanej Spiruliny). Możliwe jest jednak wzbogacenie suplementu przez producenta, np. o minerały. Tak powstają produkty jak Spirulina + żelazo, Spirulina + cynk czy nawet połączenie dwóch alg Spirulina + Chlorella inne. W składzie nie powinny znajdować się jednak sztuczne dodatki i konserwanty. Są one całkowicie zbędne, a ich obecność prowadzi jedynie do zanieczyszczenia organizmu i niweluje efekty suplementacji. Dodatkowo, należy sprawdzić zawartość Spiruliny w jednej tabletce. Optymalnie powinna wynosić 500 mg, przy czym dziennie rekomenduje się przyjmowanie około 6 takich tabletek. Jest to najlepsza dawka dla zachowania zdrowia, urody i samopoczucia.

Bezpieczeństwo Spiruliny

Jeśli już wiemy, że Spirulina jest skuteczna, pochodzi ze sprawdzonego źródła i ma wartościowy skład, należy upewnić się, że jest również bezpieczna. Tym bardziej, że nie ma wymogów dotyczących testowania suplementów diety pod tym kątem. Jednak Spirulina bioalgi jest pod stałą kontrolą i przechodzi regularne badania. Posiada m.in.:

  • certyfikat jakości ISO 22000;
  • certyfikat jakości HACCP ISO 22000;
  • certyfikat GMP (Good Manufacturing Practice);
  • analiza mikrobiologiczna;
  • certyfikat potwierdzający brak zawartości jodu.

Certyfikaty to zabezpieczenie zarówno producenta, jak i konsumenta. Szukając najlepszej Spiruliny w tabletkach, warto dodatkowo sprawdzić, czy została ona przebadana przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Mamy wówczas pewność, że nie zawiera w sobie nawet śladowych ilości metali ciężkich takich jak m.in. ołów, kadm, arsen czy nikiel. Takie badania przeszła Spirulina bioalgi, a każda nowa partia jest regularnie kontrolowana.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Schroeder G., Messyasz B., Łęska B., Fabrowska J., Pikosz M., Rybak A., Biomasa alg słodkowodnych surowcem dla przemysłu i rolnictwa, Przemysł Chemiczny, 7/2013.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Costa J., Colla L., Filho P., Kabke K., Weber A., Modelling of Spirulina platensis growth in fresh water using response surface methodology, World Journal of Microbiology & Biotechnology, 18/2002.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami