Aktualizacja: 20 marca 2023
Jak działa Spirulina? Takie pytanie często nurtuje osoby, które dbają o swoje zdrowie i poszukują dla siebie superfood. Spożywanie Spiruliny niesie za sobą bardzo duże korzyści dla zdrowia, a jej działanie odczuje szczególnie nasz układ odpornościowy. Dodatkowo, zapobiega ona alergii, reguluje ciśnienie krwi, jak i zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i makroelementów.
Spis treści
Jak działa Spirulina?
Działanie Spiruliny jest bardzo szerokie i ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Poniżej przedstawiamy najważniejsze korzyści jakie niesie ze sobą włączenie tej algi do codziennej diety oraz informacje jak działa Spirulina na organizm ludzki.
Źródło witamin i minerałów
Spirulinę można nazwać pożywieniem, ze względu na dużą zawartość witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Jest pełna witamin takich jak:
- witamina A;
- witamina E;
- witamina D;
- kompleks witamin z grupy B.
Stanowi także naturalne źródło:
Oraz wielu innych soli mineralnych. Naturalne źródło witamin i minerałów w postaci Spiruliny pomaga w łatwo sposób uzupełniać ich niedobory oraz zapobiegać ich powstawaniu w przyszłości.
Wzmocnienie układu odpornościowego
Dzięki zawartości beta-karotenu, Spirulina wykazuje właściwości przeciwutleniające. Pomaga usuwać z naszego organizmu wolne rodniki, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się organizmu, zwiększają ryzyko zachorowania na raka, miażdżycę i wiele innych chorób. Badania pokazują, że Spirulina stymuluje organizm w produkcji przeciwciał do walki z wirusami i chorobami. Pomaga również w regeneracji uszkodzonej wątroby w wyniku złej diety czy alkoholu. Wzmocnienie układu immunologicznego jest bardzo ważne, ponieważ gdy odporność jest obniżona, wzrasta częstotliwość zapadania na infekcje, pojawia się męczliwość i kłopoty ze snem.
Zwalcza alergie
Według badań Spirulina łagodzi objawy alergii poprzez blokowanie wydzielania histaminy (działa podobnie jak leki przeciwhistaminowe). Udowodniono jej pozytywny wpływ u pacjentów z alergicznym nieżytem nosa czy alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Grupa kontrolna, przyjmująca Spirulinę, odczuwała znaczną poprawę i zmniejszenie się objawów alergii.
Zawiera duże ilości białka
Nie tylko duża ilość, ale również jego przyswajalność jest na wysokim poziomie (4 razy większa niż przyswajalność białka zwierzęcego). Spirulina zawiera aż do 70% białka i składa się z 18 aminokwasów (w tym 8 niezbędnych, które musimy dostarczać z zewnętrznych źródeł, ponieważ nasz organizm nie wytwarza ich samemu). Białka nie tylko spełniają rolę budulcową, ale również odpowiedzialne są za prawidłowe działanie układu nerwowego i układu hormonalnego.
Reguluje poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi
Zarówno cholesterol, jak i podwyższone ciśnienie krwi są przyczyną wielu śmiertelnych chorób. Wykazano skuteczny wpływ Spiruliny na obniżanie cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol) i wzrost tego cholesterolu HDL (tzw. dobry cholesterol). Spirulina także obniża ciśnienie krwi, dzięki stymulowaniu organizmu do produkcji tlenku azotu. Tlenek azotu odpowiedzialny jest za kontrolę obiegu krwi w organizmie, poprawę wymiany informacji pomiędzy komórkami oraz pracę układu sercowo-naczyniowego.
Wspomaga odchudzanie
Działa ona wspomagająco podczas walki ze zbędnymi kilogramami, ponieważ pobudza przemianę materii oraz reguluję gospodarkę cukrową. Wpływa nie tylko na prawidłowy poziom cholesterolu, ale też innych tłuszczów, redukując skutecznie tkankę tłuszczową. Wysoka zawartość białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wspiera budowę tkanki mięśniowej i poprawia kondycję fizyczną organizmu, co jest niezwykle pomocne w odchudzaniu. Spirulina może również pomóc w walce z nadmiarowymi kilogramami dzięki zawartości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i ich oczyszczanie. Dodatkowo, zawarty w niej błonnik daje uczucie sytości. Spirulina dostarcza do organizmu niemal wszystkie potrzebne związki, do których niedoboru mogłaby się przyczynić dieta odchudzająca, a więc wpłynie pozytywnie na ogólne zdrowie i samopoczucie.
Wspomaga walkę z niedokrwistością
Niedobór czerwonych krwinek (erytrocyty) lub hemoglobiny we krwi może skutkować złym samopoczuciem, zmęczeniem, osłabieniem, obniżeniem koncentracji, bladością skóry oraz innymi poważnymi problemami zdrowotnymi. Jeżeli chcemy wyleczyć niedokrwistość lub zapobiegać jej powstawianiu, możemy regularnie stosować suplementacje Spiruliny. Witamina B12 występująca w Spirulinie jest niezbędna do tworzenia erytrocytów. Ponadto stanowi bogate, naturalne i łatwo przyswajalne źródło żelaza i kwasu foliowego . W badaniach wykazano, że fikocyjanina znajdująca się w Spirulinie stymuluje komórki szpiku kostnego w celu skuteczniejszego wytworzenia komórek krwi. Dzięki spożywaniu Spiruliny regulujemy w organizmie poziom składników krwi.
Jakie działanie ma Spirulina – podsumowanie
Spirulina jest idealnym rozwiązaniem niemalże dla każdego, kto chce kompleksowo dbać o swoje zdrowie. Ma ona bardzo złożone działanie, ale najważniejszą jej zaletą jest wysoka zawartość składników odżywczych cechujących się wysoką biodostępnością. Spirulina to naturalny suplement o wszechstronnym, korzystnym działaniu na organizm człowieka. Każdy, kto chce się przekonać jakie działanie ma Spirulina, powinien pamiętać, aby kupować jedynie algi wysokiej jakości.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
- Kępińska-Pacelik J., Biel W., Spirulina – dlaczego określana jest mianem super food?, Przemysł Spożywczy, 1/2022.
- Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
Zostaw komentarz