Aktualizacja: 26 września 2022
Spirulina to wyjątkowa alga, która mimo upływu lat wciąż pozostaje w czołówce najlepszych suplementów. Głośne jest to, co jest modne i trendy. Czy sama Spirulina jest modna? Cóż – mimo wszystko raczej nie. Ale jest to rodzaj algi na tyle wszechstronny, że pojawia się często przy omawianiu bardzo popularnych tematów: odchudzania, redukcji zakwaszenia, diecie wegetariańskiej czy diecie sportowej. I słusznie, bo jest ona bardzo skuteczna.
Spis treści
Odchudzanie ze Spiruliną
Spirulina jest niemal czystą mieszaniną substancji odżywczych, a przy tym ma bardzo niską wartość energetyczną. Nie zawiera wielu cukrów prostych, niewiele ma też w sobie tłuszczu, a to właśnie te dwie grupy związków stanowią surowiec energetyczny w ludzkim organizmie i ograniczenie ich podaży sprzyja utracie wagi. Jednak Spirulina mimo swojej znikomej wartości energetycznej dostarcza do organizmu wszystkie niezbędne składniki z innych grup chemicznych, a wśród nich cukry złożone, błonnik, sporą ilość białek, a także sole mineralne oraz enzymy i znaczną ilość witamin, również tych, które są rzadkie nawet w produktach uznawanych za bardzo zdrowe – warzywach i owocach.
Jak Spirulina zwalcza zakwaszenie?
Zakwaszenie wiąże się z dużą ilością wolnych jonów protonowych H+, zwanych niepoprawnie wodorowymi. Spirulina zawiera w sobie substancje, które są wysoce reaktywne względem tych jonów, co oznacza, że kiedy tylko znajdą się w ich pobliżu, natychmiast przyłączają proton, zobojętniając go na trwałe, a tym samym przesuwając równowagę pH w stronę nieco wyższego (naturalnie może być ono różne w poszczególnych tkankach, rzadko osiąga choćby wartość 7, ale w zakwaszonym organizmie opiera się o dolną wartość wytrzymałości buforów fizjologicznych). Takich substancji zwalczających zakwaszenie jest w algach Spirulina co najmniej kilka w większych ilościach i kilkanaście w nieco mniejszych.
Dieta wegetariańska, sportowa i korzyści ze Spiruliny
Dieta wegetariańska czy wegańska i sportowa mają jeden wspólny punkt: we wszystkich tych przypadkach potrzeba większej podaży białek zwierzęcych, w tym zawierających przede wszystkim aminokwasy siarkowe. Są one absolutnie niezbędne w organizmie człowieka. Wegetarianie, nie jedząc mięsa, odmawiają sobie najwydajniejszego ich źródła, a sportowcy nie mogą spożywać dużych ilości mięs ze względu na ryzyko zatrucia tryptofanem, innym aminokwasem. Spirulina jest pokarmem pochodzenia roślinnego, zawierającym spore ilości różnych białek, w tym również tak potrzebnej cysteiny. Mało tego – jest wydajniejszym jej źródłem niż większość mięs, choć zawiera mniej tego aminokwasu. Jak to jest możliwe? Jest to zasługa większej przyswajalności białek ze Spiruliny niż tych z typowych źródeł.
Uniwersalna Spirulina
Spirulina często podawana jest jako przykład suplementu zdrowszego, bo naturalnego. W przeciwieństwie do preparatów syntetycznych nie obciąża nadmiernie wątroby, pozwalając na spokojne trawienie wszystkich składników. W preparatach ze Spiruliną nie stwierdzono obecności toksyn, które w śladowych ilościach, ale jednak są obecne nawet w dobrej jakości suplementach syntetycznych. Wydaje się więc, że faktycznie są powody to tego, aby wiele mówić o Spirulinie. Jej skład i właściwości wyróżniają tę algę na tle wszystkich – zarówno naturalnych, jak i syntetycznych suplementów.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Wspaniałe superjedzenie! Odwiedziłam farmę spiruliny na Bali