Aktualizacja: 14 sierpnia 2023
W dobie wzrostu zainteresowania świadomą suplementacją, zdrowym odżywianiem i dbaniem o siebie na każdej płaszczyźnie, coraz więcej osób zastanawia się, czy Spirulina jest zdrowa, czy może stanowi chwyt marketingowy. Warto przybliżyć ten temat, aby jeszcze lepiej poznać Spirulinę i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Czy Spirulina jest zdrowa?
Spirulina zalicza się do grona najzdrowszych suplementów diety oraz superfoods (żywności o potwierdzonych klinicznie prozdrowotnych właściwościach i wyjątkowo bogatym składzie). Dzięki temu mogą sięgać po nią nawet dzieci czy kobiety ciężarne (po konsultacji z ginekologiem). W jej składzie znajdziemy m.in.:
- fikocyjaninę – silny antyoksydant odpowiadający również na barwę algi;
- witaminy – witamina A, witamina E, witamina K, witamina C, witaminy z grupy B;
- żelazo (w ilościach większych niż w mięsie);
- pozostałe składniki mineralne – w tym wapń, cynk, selen, potas, fosfor, magnez, mangan i inne;
- pełnowartościowe białko (porównywalne swoją biodostępnością do białek zwierzęcych) oraz wszystkie niezbędne aminokwasy;
- NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie jest w dzisiejszych czasach zbyt niskie;
- beta-karoten;
- błonnik pokarmowy.
Sprawia to, że przyjmowanie określonej przez producenta dawki algi może pokryć sporą część zapotrzebowania organizmu na różne składniki odżywcze. Nie ma więc konieczności suplementacji wielu różnych preparatów, które dostarczałyby je osobno. Wszystko znajduje się w jednej tabletce. Spirulina jest wyjątkowo zdrowym produktem, jednak jest jeden warunek – musi być hodowana w czystych wodach pod kątem mikrobiologicznym. Algi mają to do siebie, że szybko i trwale chłoną wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie (podobnie jak składniki mineralne). Dlatego zbiorniki wodne powinny być bogate w minerały i jednocześnie pozbawione jakichkolwiek zanieczyszczeń i patogenów.
Przykładem czystej mikrobiologicznie algi jest Spirulina Bioalgi, hodowana w źródlanych, wysokogórskich wodach Tajwanu, przy stałym nasłonecznieniu i temperaturze (około 25 stopni C). Jest to bardzo ważne, ponieważ tylko wtedy Spirulina może w naturalny sposób osiągnąć swoją dojrzałość i najwyższe stężenie składników odżywczych. Dodatkowo gospodarstwo posiada certyfikat ISO22000 oraz HACCP. Każda partia jest badana przez niezależne laboratoria.
Spirulina – skutki uboczne
Przyjmowanie czystej, wysokiej jakości Spiruliny nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Początkowo mogą wystąpić biegunki i wzdęcia, jednak są to objawy przejściowe, zanikające po około 2-3 dniach. Wiążą się z nagłym dostarczeniem większych ilości błonnika pokarmowego. Pojawiają się głównie u osób, które wcześniej przebywały na dietach ubogich w ten składnik. Innym przejściowym objawem suplementacji może być zaostrzenie zmian dermatologicznych, np. trądziku lub wystąpienie wyprysków. Ten efekt wiąże się natomiast z procesami oczyszczania organizmu (pozbywa się on toksyn i zanieczyszczeń m.in. przez skórę). Ten objaw również ustąpi samoistnie po kilku dniach (podobnie jak ma to miejsce w przypadku suplementacji Chlorelli).
W przypadku suplementacji niskiej jakości Spiruliny, ryzyko wystąpienia niepożądanych objawów jest już wysokie. Wszystko przez to, że prawdopodobnie w jej składzie znajdować się będą zanieczyszczenia, które wcześniej znajdowały się w zbiornikach wodnych, gdzie alga wzrastała. Zanieczyszczone algi mogą powodować:
- osłabienie i zmęczenie;
- wzmożone pragnienie;
- bóle głowy;
- zawroty głowy;
- tachykardię;
- bóle brzucha;
- nudności;
- nasilone biegunki;
- zmniejszone wydalanie moczu.
Wystąpienie powyższych objawów jest wskazaniem do natychmiastowego zaprzestania przyjmowania algi i skonsultowania się z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej. Należy zastanowić się nad jakością zakupionego suplementu. Choć znacznie lepszym rozwiązaniem jest kupowanie sprawdzonych, bezpiecznych i polecanych alg, niż testowanie tych tańszych kosztem własnego zdrowia.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ratz-Łyko A., Surowce pochodzenia morskiego jako składniki kosmetyków, Cosmetology Today: patents and inventions, 4/2013.
- Ferent B., Zarzycki K., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, 2/2015.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, Medicina Internacia Revuo, 1/2016.
- Kaniewska M., Kosmetologia, podstawy, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne Sp. z.o.o., Warszawa 2011.
- Martini M., Kosmetologia i farmakologia skóry, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
Ciekawy artykuł o korzyściach zdrowotnych spiruliny! Podkreśla znaczenie wyboru produktu wysokiej jakości i uświadamia, jak ważne są czyste warunki hodowli. Spirulina to prawdziwe superfood, które może wzbogacić naszą dietę w wiele cennych składników odżywczych!