Aktualizacja: 23 sierpnia 2023
Arthrospira platensis to łacińska nazwa Spiruliny, czyli cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira. Na całym świecie jest ona kojarzona z niebiesko-zieloną biomasą (zwykle koloru ciemnozielonego po wysuszeniu), stanowiącą składnik preparatów farmaceutycznych, suplementów diety i kosmetyków. Spirulina jest algą, która może wzrastać zarówno w wodach morskich (słonych), jak i słodkich.
Spis treści
Arthrospira platensis – charakterystyka
Cyjanobakterie to organizmy przeprowadzające fotosyntezę dzięki zawartości barwników chlorofilowych. Najczęściej spotykamy je w ekosystemach wodnych. W naturze pojawiają się nawet w środowiskach z ekstremalnymi warunkami bytowymi, jednak aby mogły być spożywane przez człowieka, powinny mieć zapewnione odpowiednie warunki (zwłaszcza pod kątem czystej wody, nasłonecznienia i stałej temperatury). Co ciekawe, występują nie tylko w glebie, jeziorach i stawach, lecz także w bagnach, źródłach termalnych, morzach, jak również w strefach podbiegunowych.
Arthrospira platensis nie wytwarzają toksyn szkodliwych dla ludzi i zwierząt. Wręcz przeciwnie, ich pożyteczne właściwości znane były już w cywilizacji Azteków. W największych ilościach występują głównie w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Cyjanobakterie z rodzaju Arthrospira wykazują budowę wielokomórkową. Ich cylindryczne ogniwa, składające się z 4-warstwowej ściany komórkowej, otoczone są wielocukrową śluzówką. Tworzą nitkowate i skręcone w kształt helisy trychomy.
Arthrospira platensis – skład
W składzie Spiruliny znaleźć można następujące, cenne związki:
- minerały – zwłaszcza cynk, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, fosfor, fluor i inne;
- witaminy – witaminy z grupy B, witamina E, witamina C, witamina K;
- barwniki antocyjanowe, w tym fikocyjanina;
- karotenoidy, w tym beta-karoten będący prekursorem witaminy A;
- NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe);
- błonnik pokarmowy;
- pełnowartościowe białko i aminokwasy;
- węglowodany złożone;
- związki fenolowe;
- luteina.
Lipidy stanowią 1,5-12% suchej masy, a wśród nich na szczególną uwagę zasługuje kwas gamma-linolenowy, stanowiący 10-12% wszystkich kwasów tłuszczowych Arthrospira.
Arthrospira platensis – właściwości zdrowotne
Dzięki dużej zawartości pełnowartościowego białka (od 55 do 70% suchej masy), Spirulina jest idealnym preparatem odżywczym. Tym bardziej, że zawiera aż 8 aminokwasów egzogennych i 12 endogennych. Jeden z charakterystycznych polisacharydów, spirulinian wapnia wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe i może mieć zastosowanie w leczeniu wielu patogenów, w tym: herpex simplex virus typ 1, cytomegalovirus, a nawet HIV-1. Spirulina w efektywny sposób uzupełnia niedobór witaminy A. Udowodniono, że obecność związków chlorofilowych i błonnika pobudza perystaltykę jelit, przyczynia się do regulacji wydzielania kwasów żółciowych oraz łagodzi stany zapalne w organizmie.
Spirulina jest silnym antyoksydantem – neutralizuje nadmiar wolnych rodników tlenowych i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób, dla których stres oksydacyjny jest głównym czynnikiem ryzyka. Mowa głównie o nowotworach, miażdżycy, chorobie Alzheimera, chorobie niedokrwiennej serca czy alergiach. Tym bardziej, że łagodzi stany zapalne w organizmie, wzmacnia odporność oraz reguluje ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Szerokie zainteresowanie budzi fakt, iż cyjanobakterie mają zdolność do regeneracji komórek układu nerwowego. W momencie uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego istnieją niewielkie szanse na regeneracje czy reorganizację komórek neuronowych. Przeprowadzono jednak kilka badań świadczących o tym, że Spirulina może w pewnym stopniu wpływać na tę regenerację. Na koniec warto wspomnieć, że suplementacja Spiruliny jest wskazana każdej osobie chcącej zadbać o zdrowie. Uzupełnia niedobory niemal wszystkich związków odżywczych, które powinny być dostarczane wraz z żywnością.
Arthrospira platensis – podsumowanie
Gatunek Arthrospira to gram-ujemne, nietoksyczne, fotosyntetyzujące cyjanobakterie o strukturze wielokomórkowej, nitkowatej i charakterystycznym niebiesko-zielonym kolorze. Pojedynczy organizm składa się z kilkumilimetrowych trychomów o kształcie helisy, zbudowanych z cylindrycznych komórek o średnicy około 1-12 μm. Spirulina jest słynnym suplementem diety, wykazującym wysoką skuteczność i równie wysoki poziom bezpieczeństwa (również u dzieci).
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wu H., Gao K., Villafane V., Watanabe T., Helbling E. Effects of Solar UV Radiation on Morphology and Photosynthesis of Filamentous Cyanobacterium Arthrospira platensis. Appl Environ Microbiol, 9/2005.
- Waleron K., Charakterystyka jadalnej cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Biotechnologia, 3/2008.
- Fenert B., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
Zostaw komentarz