Aktualizacja: 22 marca 2022
Spirulina wciąż znajduje się w czołówce najchętniej wybieranych suplementów diety. Oto osiem popartych badaniami naukowymi faktów, które powinny zachęcić każdego, aby spróbował Spirulinę, a jeszcze tego nie zrobił.
Spis treści
- 1. Wspiera detoks organizmu i dodaje energii
- 2. Spirulina naturalnie i długotrwale zwiększa energię
- 3. Spirulina wspomaga układ odpornościowy
- 4. Spirulina hamuje alergie
- 5. Spirulina odżywia i chroni wątrobę
- 6. Wspiera zdrowy poziom cholesterolu
- 7. Wspiera pracę serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi
- 8. Poprawia funkcje poznawcze i chroni przed wolnymi rodnikami
1. Wspiera detoks organizmu i dodaje energii
Spirulina działa alkalizująco na ciało, co zwiększa czynność wątroby i poprawia zdolność organizmu do pozbycia się toksyn. Oprócz tego zawiera chlorofil, związek znany ze swojej zdolności do usuwania z organizmu zanieczyszczeń w tym również metali ciężkich. Dr Joseph Mercola zauważa, że Spirulina tak silnie odtruwa, że podczas początkowego przyjmowania można odczuwać senność.
2. Spirulina naturalnie i długotrwale zwiększa energię
Nie martw się jeśli w pierwszy lub drugi dzień po rozpoczęciu przyjmowania Spiruliny czujesz się senny. Ludzie, którzy zażywają tę algę, jako pierwszy powód jej dalszego przyjmowania podają zwiększoną energię – dlatego nie chcą zaprzestać jeść Spiruliny. Już po kilku dniach zaczyna się odczuwać odświeżenie i pobudzenie, nawet po drugiej połowie dnia, gdy organizm powinien być już zmęczony. W rzeczywistości, nawet Dr Oz przyjmuje algę Spirulina w celu dodania sobie energii. Zwiększa się wtedy zdolność do uwalniania cukrów z komórek, dzięki czemu mogą one zwiększać energię zamiast przekształcać się w tłuszcz.
3. Spirulina wspomaga układ odpornościowy
Liczne badania potwierdziły, że Spirulina skutecznie wzmacnia system odpornościowy. Jedno z nich było przełomowe, ponieważ nie tylko wykazało, że Spirulina zwiększa odporność, ale także łagodzi objawy niedokrwistości, zwłaszcza u osób starszych, poprzez zwiększenie liczby białych krwinek oraz zwiększenie aktywności enzymu 2,3-dioksygenazy indoloaminy.
4. Spirulina hamuje alergie
Jeśli cierpisz na sezonowe alergie, będziesz zadowolony wiedząc, że włączając algę Spirulina do swojej diety możesz pomóc organizmowi w naturalny sposób ograniczyć reakcje zapalne. Jedno z badań wykazało, że pacjenci przyjmujący Spirulinę doświadczyli ulgę od objawów alergii takich jak wydzielina z nosa, kichanie, uczucie zatkanego nosa oraz swędzenie.
5. Spirulina odżywia i chroni wątrobę
Spirulina nie tylko oczyszcza organizm (detoks), ale również może chronić wątrobę przed uszkodzeniem spowodowanym przez niektóre leki. Jedno z badań wykazało, że przyjmowanie Spiruliny podczas stosowania leków przywróciło prawidłową czynność wątroby, a także znormalizowana została aktywność markerów w surowicy wątroby.
6. Wspiera zdrowy poziom cholesterolu
Badania opublikowane w Journal of the Science of Food and Agriculture potwierdziły, że przyjmowanie Spiruliny miało istotny wpływ na poziom cholesterolu. Autorzy tych badań stwierdzili, że Spirulina miała znaczący wpływ na obniżenie stężenia lipidów we krwi, zwłaszcza trójglicerydów.
7. Wspiera pracę serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi
Liczne badania potwierdziły skuteczne działanie Spiruliny przeciw nadciśnieniu. W 2013 zostały przeprowadzone badania w celu określenia i ustalenia czy czynny związek Spiruliny, fikocyjanina, mogłaby poprawić dysfunkcję śródbłonka w zespole metabolicznym. Okazało się, że grupy, które przyjmowały fikocyjaninę wykazywały, zależne od dawki, obniżone ciśnienie tętnicze. Dowiedziono również, że fikocyjanina może być korzystna w zapobieganiu chorobom związanym z dysfunkcją śródbłonka w zespole metabolicznym.
8. Poprawia funkcje poznawcze i chroni przed wolnymi rodnikami
Alga ta posiada niezwykle skuteczne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jedno z badań wykazało, że uzupełnienie diety w Spirulinę utrzymuje prawidłowy poziomy dopaminy i zabezpiecza przed objawami neurotoksyczności. Inne badania stwierdziły, że posiada ona zdolność do ochrony mózgu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Zauważalnie może zapobiegać zaburzeniom pamięci. Aktywność peroksydazy glutationowej była znacznie wyższa w grupie przyjmującej Spirulinę niż w grupie kontrolnej. Autorzy tego badania, opublikowanego w Journal of Nutritional Science and Vitaminology stwierdzili, że Spirulina może zapobiec utracie pamięci poprzez zmniejszenie akumulacji białka Aβ, zmniejszając tym samym uszkodzenia oksydacyjne, a przede wszystkim zwiększając aktywność katalazy.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Ciekawy temat, artykuł mógłby być jeszcze bardziej merytoryczny 🙂
Nigdy nie próbowałam jeść wynalazków. Jest tyle różnych informacji, że czasami nie wiadomo które są prawdziwe i czy naprawdę warto przyjmować dany suplement. Jestem zdania, że takie rzeczy można wprowadzać po konsultacji z lekarzem