Aktualizacja: 9 września 2021
Spirulina jest algą znaną na całym świecie ze względu na niezwykle bogaty skład i zdrowotne właściwości. Znajduje zastosowanie nawet w kosmetologii czy weterynarii, co czyni ją jednym z najbardziej uniwersalnych i wszechstronnych suplementów diety. Należy do grupy tzw. Superfood, czyli produktów spożywczych będących naturalnym pakietem potężnych, gęsto upakowanych składników odżywczych, które poprawiają zdrowie i chronią przed chorobami. Na ogół pochodzą z roślin.
Spis treści
Spirulina jako znane superfood
Tak, słowo „superfood” jest wszędzie. Zdarza się, że jest ono czasami mocno nadużywane. Ale jak każdy termin istnieje z jakiegoś powodu. Wyróżniamy pewne owoce i warzywa, które wykazują ogromne korzyści dla naszego zdrowia. Myślisz, że znasz je wszystkie? Poznaj bliżej algę Spirulina. Ma ona spiralną budowę i rośnie w jeziorach oraz stawach na całym świecie. Była ona wykorzystywana jako główne źródło białka przez starożytnych Azteków i Afrykańczyków. Ta roślina, bogata w składniki odżywcze powraca po tylu tysiącach lat. Dzięki wygodnej formie przyjmowania w formie tabletek czy proszku, który można dodać do (sałatki lub smoothie). Spirulina jest unikalna. Zawiera mieszankę witamin i minerałów, które zwiększają energię, usuwają toksyny, a nawet mogą odeprzeć poważne problemy zdrowotne, takie jak rak. Oto pięć dowodów, które pokazują, że Spirulina w pełni zasługuje na swój tytuł Superfood.
Bogate źródło pełnowartościowego białka
Gram Spiruliny oferuje trzy razy więcej białka niż gram steku. Przy tym jest aż o 100% mniej ryzykowna dla Twojego serca. Białko pomaga nam utrzymać szczupłą sylwetkę budując nasze mięśnie oraz reguluje nasz metabolizm, a także sprawia, że czujemy się dłużej syci. Nie potrzebujemy więc tylu przekąsek i podjadamy dużo mniej. Nawet jedna porcja (około 3 gram) proszku ze Spiruliny wsypana do koktajlu lub smoothie dostarcza 16 gramów każdego, kompletnego i niezbędnego aminokwasu, który jest potrzebny do utrzymania optymalnego zdrowia. To więcej niż jedną trzecią białka niezbędnego w codziennej diecie – nie można tego uzyskać pozyskując jedynie białko zwierzęce nie zatykając przy tym tętnic cholesterolem. Mając pewność, że Spirulina jest naturalna i pochodzi ze sprawdzonego źródła, otrzymujemy wszystkie korzyści płynące z zawartych w niej aminokwasów, bez żadnych szkodliwych dodatków, barwników, pestycydów czy różnego rodzaju nawozów.
Spirulina to natychmiastowy zastrzyk energii.
Spirulina zawiera w swoim składzie mnóstwo żelaza, które pomaga organizmowi wykorzystywać tlen, którym oddychamy, w celu wsparcia prawie wszystkich funkcji organizmu. Odczuwasz osłabienie podczas ćwiczeń? Zwiększona w diecie zawartość żelaza może być bardzo potrzebna w takich momentach. Roślina jest również doskonałym źródłem witaminy B1 i B2, które to odgrywają ważną rolę w tym w jaki sposób organizm metabolizuje energię z węglowodanów. Gdy Spirulina jest odpowiednio wysuszona, uzyskany z niej proszek zachowuje większość tych ważnych składników odżywczych, w przeciwieństwie do innych produktów, które zaczynają tracić witaminy i minerały jak tylko są one zbierane z ziemi. Zmęczenie w ciągu dnia? Odstaw pączki z czekolady, a w zamian wypij smoothie z odrobiną Spiruliny. Cukier w ogóle nie jest potrzebny.
Spirulina jako detoks dla organizmu.
Jeśli słyszałeś o tej aldze, możliwe, że przeczytałeś niedawno o niej w prasie lub internecie na temat toksyn w Spirulinie. Jak coś rośnie w naturze, substancje z jej otoczenia mogą być wchłaniane. W tym także dobre składniki odżywcze oraz złe, takie jak bakterie i metale szkodliwe. Wiele zostaje powiedziane i napisane, ale rzeczywistość jest taka, że nie ma powodu się martwić. Spirulina jest pozyskiwana w odpowiedzialny sposób, co oczywiście przekłada się na jej cenę – zebrane z czystego i kontrolowanego środowiska, stale testowana pod kątem zanieczyszczeń. Droga Spirulina (średnia cena za 200 tabletek to minimum 50 zł) nie tylko jest wysokiej jakości, ale także wolna jest od toksyn. Co warto dodać, w składzie tej algi jest mnóstwo chlorofilu, który oczyszcza krew z zanieczyszczeń i zwiększa poziom tlenu organizmu. Spirulina pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ciała!
Podnosi odporność
Choć wyniki są wstępne, niektóre badania wyraźnie pokazują, że Spirulina pobudza tworzenie przeciwciał. To białka, które zwalczają infekcje, aby pomóc odeprzeć choroby oraz różnego rodzaju schorzenia. W innym badaniu, Spirulina spowodowała nawet zatrzymanie wzrostu komórek raka jamy ustnej. Cudowna kuracja? Kto wie. Potencjał superfood jakim jest Spirulina jeszcze nie został do końca odkryty. Z pewnością oferuje ona jeszcze mnóstwo innych korzyści zdrowotnych, które zostaną odkryte – to tylko kwestia czasu.
Zobacz również: Spirulina w proszku – działanie.
Podsumowanie
Spirulinę można zakupić jako proszek lub tabletki. Łatwo ją przechowywać w torbie idąc do pracy czy na siłownię. To sprawia, że nie musimy szykować codziennie kanapek czy innego rodzaju posiłków w tak dużych ilościach jak dotychczas, aby przetrwać cały dzień. Spirulina i jej zdrowotne właściwości wzmocnią i odżywią nasz organizm.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Mishra T., Singh S., Joshi M., Jain P., Spirulina: the beneficial algae.
- Ravi M., De S., Solomon P., The beneficial effects of Spirulina focusing on its immunomodulatory and antioxidant properties. Nutrition and Dietary Supplements, 2/2010.
Zostaw komentarz