Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 23 października 2021

Co to jest Spirulina Platensis?Warto wiedzieć, co to jest Spirulina platensis, aby jeszcze bardziej docenić jej naturalność, wszechstronność i korzystny wpływ na zdrowie konsumenta. Nie bez powodu zalicza się do grupy superfoods, czyli produktów spożywczych o szczególnie pozytywnym wpływie na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka.

Spirulina platensis

Płytkie akweny i znajdująca się w nich woda zawierająca duże stężenie substancji mineralnych, jak również związków organicznych, zawsze były bardzo cenne. W dzisiejszych czasach na zdrowie człowieka coraz większy wpływ ma postępująca degradacja naturalnego środowiska i pokarm, który jest coraz mniej wartościowy. Dlatego też woda określonych akwenów bogata w znaczne stężenie soli mineralnych daje człowiekowi możliwość skorzystania z niezwykłego daru jakim są siły witalne przyrody. To wszystko kryje się w szmaragdowozielonej mikroaldze, która nazywa się Spirulina platensis. Jest to alga o bardzo wysokiej zawartości substancji odżywczych, a także wielu właściwościach.

Algę Spirulina określa się, nieco poetycko, jako „mleko Matki Ziemi”. Przyczynia się do tego niezwykle wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma linolenowego, będącego ważnym składnikiem kobiecego pokarmu. Zwie się ją również „zielonym mięsem”, z powodu niespotykanie wysokiego udziału wysokowartościowego białka. Jego udział sięgający od 60 do 65 procent jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie.

Zalety Spiruliny platensis

Spirulina platensis stanowi jednocześnie naturalny koncentrat ważnych dla życia:

  • związków mineralnych;
  • pierwiastków śladowych;
  • witamin;
  • enzymów;
  • antyoksydantów;
  • i innych związków witalnych oraz szczególnie cennego nośnika witalizującego energię światła, tzw. biofotonów.

Zgodnie z wynikami badań naukowych, w ramach uzupełnienia dziennej diety wystarczają 3-4 gramy (ok. 6-8 tabletek) Spiruliny platensis, aby osiągnąć wyraźną poprawę ogólnej witalności oraz bardzo różnorodne, często spektakularne efekty zdrowotne. Prowadzone w wielu krajach programy badawcze jednoznacznie potwierdzają korzystny wpływ tej algi na zdrowie jakimi są m.in.:

  • odtruwanie organizmu, np. z metali ciężkich, m.in. będącej składnikiem dentystycznego amalgamatu rtęci zawierających chlor czy węglowodorów pochodzących z resztek pestycydów;
  • działanie przeciwwirusowe obejmujące między innymi wirusy typu Herpes (opryszczka, półpasiec), wirusy grypy, jak również wirusy odry, świnki a nawet w pewnym stopniu HIV;
  • działanie przeciwrakowe, przede wszystkim w wypadku nowotworów wątroby oraz generalne przeciwdziałanie przerzutom;
  • wzmacnianie systemu immunologicznego;
  • ogólne pobudzanie zdolności regeneracyjnych i autoterapeutycznych organizmu;
  • poprawa przemiany materii;
  • stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego;
  • pobudzenie procesu krwiotwórczego;
  • regulacja poziomu cholesterolu;
  • obniżenie nadwagi;
  • ograniczenie niszczycielskiego wpływu wolnych rodników na komórki.

Wszystko to sprawia, że korzyści z przyjmowania Spiruliny platensis są wszechstronne i obejmują niemal wszystkie układy organizmu.

Zobacz również: Spirulina – dlaczego jest tak zdrowa?

Suplementacja Spiruliny platensis

Przy tym wszystkim Spirulina platensis nie jest, z medycznego punktu widzenia, żadną formą lekarstwa. Jest to szczególnie wysokowartościowy pokarm, spełniający liczący już sobie ponad 2000 lat postulat wspomnianego wcześniej Hipokratesa. Uchodził on powszechnie za ojca współczesnej medycyny: „Wasze pokarmy winny być waszymi lekami, a leki wasze pokarmami”. Spiruliny nie trzeba przyjmować wyłącznie w formie tabletek. Smak algi jest lekko szpinakowy, o orzechowej nutce. Można ją spożywać w formie domieszki do miksowanych napojów, jako dodatek do chleba oraz rozmaitych innych potraw, wzbogacając tym samym codzienną dietę nie tylko o nowe warianty smakowe, ale i o niezwykły efekt kolorystyczny.

Naukowcy już niemal od czterdziestu lat próbują dociec, na czym dokładnie polega mechanizm niezwykłych właściwości tej mikroalgi. Jednak na trop udało się wpaść stosunkowo niedawno, głównie na skutek najnowszych, po części bardzo spektakularnych odkryć dokonanych przez biologów i biofizyków, pozwalających w zupełnie nowym świetle spojrzeć na biochemiczną budowę układów człowieka.

Zobacz również: Spirulina – wszystko co musisz wiedzieć o tym superfood.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku bez jodu
Spirulina jest naturalną algą, która uzupełnia niedobory ważnych dla organizmu składników odżywczych. W jej składzie znajduje się m.in. białko, minerały, witaminy. Wspomaga działanie układu odpornościowego, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 6/2016.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Chu W., Lim Y., Radhakrishnan A., Lim P., Protective effect of aqueous extract from Spirulina platensis against cell death induced by free radicals. BMC Complementary and Alternative Medicine, 53/2010.
  4. Govindaraju K., Basha S., Kumar V., Singaravelu G., Silver, gold and bimetallic nanoparticles production using single-cell protein (Spirulina platensis) Geitler. Journal of Materials Science, 2/2008.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami